Ευρώπη 4.000 χρόνια πριν: Οι γυναίκες ταξίδευαν και οι άντρες κάθονταν στο σπίτι

Ευρώπη 4.000 χρόνια πριν: Οι γυναίκες ταξίδευαν και οι άντρες κάθονταν στο σπίτι

Η μελέτη μας δείχνει ότι σχεδόν κανένας άντρας δεν ταξίδευε, ενώ αντίθετα δύο στις τρεις γυναίκες το έκαναν

Περιπλανώμενοι πολεμιστές και ήσυχες νοικοκυρές; Μπορεί να συνέβαινε και το αντίστροφο στη δυτική Ευρώπη πριν από περίπου 4.000 χρόνια, στο τέλος της εποχής του Λίθου και στην αρχή της εποχής του Χαλκού, σύμφωνα με μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα, που δείχνει τις γυναίκες να τριγυρνάνε σε μακρινές αποστάσεις και τους άνδρες να προτιμούν τη...γειτονιά τους.
   
Οι επιστήμονες εξέτασαν γενετικά και αρχαιολογικά στοιχεία από 84 άτομα (πολλά ήσαν μέλη ίδιων οικογενειών) που είχαν πεθάνει μεταξύ του 2500 και του 1650 π.Χ. στην περιοχή Λεχ νότια του 'Αουγκσμπουργκ της Γερμανίας. Διαπιστώθηκε ότι περιέργως η πλειονότητα των γυναικών προερχόταν από άλλες περιοχές, ενώ οι άνδρες από τα γύρω μέρη.
   
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Φίλιπ Στοκχάμερ του Πανεπιστημίου Λούντβιχ Μαξιμίλιανς του Μονάχου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), εκτιμούν ότι η κινητικότητα μεμονωμένων γυναικών στο χώρο ήταν ένα όχι τοπικό αλλά εκτεταμένο φαινόμενο στην Κεντρική Ευρώπη για μια περίοδο τουλάχιστον 800 ετών ανάμεσα στις εποχές του Λίθου και του Χαλκού.
   
Ενώ οι γυναίκες ταξίδευαν σε μακρινά μέρη, σε αποστάσεις 300 έως 500 χιλιομέτρων από τη γενέτειρά τους, οι άνδρες συνήθως παρέμεναν στον τόπο καταγωγής τους. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι έχει υποτιμηθεί ο σημαντικός ρόλος που έπαιξαν οι γυναίκες για την ανταλλαγή ιδεών και πολιτισμικών αντικειμένων, ενθαρρύνοντας έτσι την υιοθέτηση και την εξάπλωση τεχνολογικών καινοτομιών.
   
«Όλοι ξέρουμε τις ιστορίες για τους άνδρες πολεμιστές που πολεμούσαν και έφερναν τροφή στην οικογένεια, ενώ οι γυναίκες και τα παιδιά έμεναν στο σπίτι. Όμως φαίνεται πως τα πράγματα ήσαν αρκετά διαφορετικά. Η μελέτη μας δείχνει ότι σχεδόν κανένας άνδρας δεν ταξίδευε, ενώ αντίθετα δύο στις τρεις γυναίκες το έκαναν» δήλωσε ο Στοκχάμερ.

ΣΧΟΛΙΑ (11)

Οι γυναίκες άρχισαν να πλησιάζουν επικίνδυνα

...τους μουσουλμάνους σε κόμπλεξ κατωτερότητας και σε υπέρμετρη ματαιοδοξία

πω πω αναστάτωση..

γιατί ανησύχησαν τόσο μερικοί μήπως οι γυναίκες υπήρξαμε και παλιότερα δραστήριες και κινητικές; Φοβούνται μη και κλονιστούν τα θεμέλια της πατριαρχίας;

Chris

Καμια ανησυχία, απλά επειδή υπάρχει μια τάση, να αλλάζουμε την ιστορία με βάση τα σημερινά δεδομένα, στο τέλος δεν θα ξέρουμε την τύφλα μας. Αν πιστεύεις ότι οι γυναίκες ήταν οι πρώτες θαλασσοπόροι, και μαζί με τα μωρά τους, ζούσαν την περιπέτεια της ζωής τους. Τότε οκ. Πίστευε και στους μονόκερους. Κανένα πρόβλημα για μένα. Εκτός βέβαια αν πιστεύεις ότι οι άνδρες κάθονταν στο σπίτι, και ότι έμαθες είναι η μεγαλύτερη συνωμοσία στην ιστορία. Μαζεύτηκαν όλοι οι άνδρες ανά τον κόσμο, συνέστησαν μια μυστική οργάνωση, και αποφάσισαν να ξαναγράψουν την ιστορία, διαγράφοντας ότι αφορούσε τις γυναίκες. Ωραίο σενάριο θα ήταν.

Me

Σκλάβες μετά από επιδρομές. Η εξήγηση που δίνει η μελέτη είναι απλά άλλη μια έκφανση του φεμινισμού και της πολιτικής ορθότητας.

Chris

Ακριβώς έτσι όπως τα λες είναι. Εκτός αν υπήρχαν travel agencies, το 4000 π.Χ. και skyscanner or priceline, και έβρισκαν φτηνά εισιτήρια για εξωτικούς προορισμούς. Σίγουρα θα υπήρχαν διαφημίσεις, του στιλ, "ελάτε στην εξωτική χώρα μας, να δείτε το τέλος των παγετώνων"κτλ. Πραγματικά είναι να απορεί κανείς με την ηλιθιότητα του πολιτισμού μας. Θέλουν να μας πείσουν, ότι γυναίκες με παιδιά προφανώς, έφευγαν για άλλες χώρες, έτσι για να εξερευνήσουν. Ενώ είναι προφανές ότι τις απήγαγαν και βρίσκονταν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Και έβρισκαν άνδρες από την περιοχή προφανώς, και έκαναν νέα οικογένεια. Σε όλη την ανθρώπινη ιστορία, γίνονται απαγωγές γυναικών, αλλά το 4000 π.Χ. οι γυναίκες απελευθερωμένες από την πατριαρχία, έκαναν ταξιδάκια αναψυχής. Τι να πω.

Πανος79

Πες τα ρε φιλε αυτο μπηκα να γραψω.Αλλα ας το παμε παραπερα.Βλεπουμε πως λειτουργουν αυτες οι περιφημες ερευνες οσον αφορα την παραχαραξη της ιστοριας σε ολα τα θεματα.

@

Οι άνδρες ταξίδευαν και γύριζαν στη σπηλιά (κυνήγι κτλ) και γιαυτό ο εγκέφαλος του σημερινού άνδρα έχει καλύτερη αίσθηση του προσανατολισμού στο χώρο. Οι γυναίκες καθόντουσαν στη σπηλιά και αντάλλασαν πληροφορίες για τα παιδιά τους και τα "οικιακά". Γιαυτό σήμερα είναι καλές στο μπλά-μπλά!

Γιώργος

Το ενδεχόμενο να ταξίδευαν οι άντρες για εύρεση συζύγου, εκτός της στενής κοινότητάς τους, και την μετέπειτα επιστροφή τους στην βάση τους (μαζί με την νέα σύζυγο) δεν το σκέφτηκε κανείς;

stp

Σκλάβες ήταν, μετά από κάθε επιδρομή , έφερναν στην καλύβα τους και μερικές για κάθε χρήση.

F

Και ποιος λεει οτι ταξίδευαν και οχι οτι έρχονταν ως λάφυρα στις περιοχές αυτές μετα απο επιδρομές των ανδρών που γύριζαν πισω; Οπωσδηποτε όμως ακόμη και ετσι συνέβαλλαν στη μεταφορά πολιτισμών και τεχνολογιών.

κ

Σωστά!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

190614210455_sex_desire-1280x720

Τρεις ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στον/στην σύντροφό σας για να ξεπεράσετε τα «δύσκολα σημεία» που στέκονται εμπόδιο σε κάθε ζευγάρι και να ανακαλύψετε αυτό που πραγματικά τους διεγείρει