Τα συμπτώματα της καλοκαιρινής «εποχιακής κατάθλιψης»

Τα συμπτώματα της καλοκαιρινής «εποχιακής κατάθλιψης»

Τι είναι η Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή

Γράφει η Μαρία Λαΐου, Ψυχολόγος, ΜSc  

Όλες οι εποχές του χρόνου μπορούν να δώσουν το έναυσμα για την εκδήλωση καταθλιπτικών συμπτωμάτων...

Η Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή (Seasonal Affective Disorder – SAD ), είναι μια διαταραχή που αφορά την κατ’επανάληψη εκδήλωση καταθλιπτικών επεισοδίων σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους του έτους.

Η συγκεκριμένη διαταραχή εκδηλώνεται σε μεγαλύτερο βαθμό τους χειμερινούς μήνες. Το φαινόμενο ξεκίνησε να παρατηρεί τον 19ο αιώνα ο εξερευνητής Frederick Cook, ο οποίος το απέδωσε στην έλλειψη φωτός που παρατηρείται κατα την διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Συγκεκριμένα, εντόπισε στον πληθυσμό των εσκιμώων καταθλιπτική διάθεση, κόπωση και μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.

Έχει παρατηρηθεί όμως και η ύπαρξη της «θερινής μορφής» της Εποχιακής κατάθλιψης η οποία έχει διερευνηθεί λιγότερο και κατ’επέκταση υπάρχουν ελάχιστες σχετικές βιβλιογραφικές αναφορές. Σπάνια βέβαια γίνεται ο διαχωρισμός μεταξύ «θερινής» και «χειμερινής» μορφής.

Διαβάστε περισσότερα στο Kontasou.com

ΣΧΟΛΙΑ (2)

Η

Κατάθλιψη έχει έξαρση τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα λογω της κρίσης.Ας γίνονταν τα πράγματα όπως παλιά και θα έβλεπες που θα πήγαινε η κατάθλιψη.

Νεοελληνική κατάθλιψη

Όλο θεωρίες και ανοησίες για να κονομάνε οι ψυχολόγοι και οι ψυχίατροι. Τα πάντα ξεκινούν και καταλήγουν στο χρήμα, ειδικά στην υπερκαταναλωτική και αδηφάγα νεοελληνική κοινωνία που ζούμε ή ζούσαμε τις τελευταίες δεκαετίες. Και όταν το χάνουμε το χρήμα, νιώθουμε σαν να χάνουμε τον κόσμο κάτω από τα πόδια μας. Έχει κι άλλα πράγματα η ζωή, πιο ουσιαστικά, να μας προσφέρει. Μέχρι να τα βρούμε αυτά, εργασιοθεραπεία. Κι αν δεν βρίσκουμε δουλειά όπως την θέλουμε ακριβώς (πολλές δουλειές τις δίνουμε στους ξένους γιατί μας κουράζουν, μας ιδρώνουν, μας λερώνουν ή ντρεπόμαστε γι' αυτές), και τα χωράφια μας ακαλλιέργητα είναι! Ξεκολλάτε!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

sex

Η γυναίκα είναι αυτή που καθορίζει αν θα επέλθει ή όχι η επαφή και όσο οι άνδρες δείχνουν να το θέλουν πολύ, αυτή δεν θα γίνει ποτέ παρατηρούν οι ερευνητές