Νέα ανακάλυψη: Το ζευγάρωμα των προγόνων μας με τους Νεάντερταλ μπορεί να ξεκίνησε πριν τουλάχιστον 220.000 χρόνια

Νέα ανακάλυψη: Το ζευγάρωμα των προγόνων μας με τους Νεάντερταλ μπορεί να ξεκίνησε πριν τουλάχιστον 220.000 χρόνια

Μέχρι σήμερα ήταν γνωστές οι επιμειξίες μεταξύ των προγόνων μας και των Νεάντερταλ, που συνέβησαν πριν από περίπου 50.000 χρόνια σε ευρωπαϊκό έδαφος

Οι σχέσεις -σεξουαλικές και άλλες- ανάμεσα στους προγόνους του ανθρώπου (Homo sapiens) και στα «ξαδέρφια» του, τους Νεάντερταλ, ήσαν πάντα μια μπλεγμένη υπόθεση, που τώρα έγινε ακόμη πιο πολύπλοκη.
 
Η ανάλυση μιτοχονδριακού DNA από ένα μηριαίο οστό Νεάντερταλ ηλικίας 124.000 ετών, που βρέθηκε στη νοτιοδυτική Γερμανία, αποκαλύπτει ότι ήδη πριν από τουλάχιστον 220.000 χρόνια το γενετικό υλικό των προγόνων μας είχε «τρυπώσει» στο DNA των Νεάντερταλ. Και για να συμβεί αυτό, ο μόνος τρόπος ήταν ο... γνωστός: η συνουσία.
 
Όμως οι πρόγονοί μας υποτίθεται -σύμφωνα με την κυρίαρχη θεωρία- ότι δεν έφθασαν στην Ευρώπη πριν από 60.000 χρόνια. Η απάντηση των ερευνητών είναι ότι πιθανότατα υπήρξε μια πολύ παλαιότερη μετανάστευση των προγόνων μας από την Αφρική στην Ευρώπη, η οποία έλαβε χώρα πριν από 220.000 έως 470.000 χρόνια.
 
Με βάση τις έως τώρα γενετικές αναλύσεις, εκτιμάται ότι οι πρόγονοι των συγχρόνων ανθρώπων διαχωρίσθηκαν από τους Νεάντερταλ και τους Ντενίσοβαν (μια μυστηριώδη αρχαϊκή ομάδα της Σιβηρίας) πριν από 550.000 έως 765.000 χρόνια (με βάση το πυρηνικό DNA) ή πριν από 400.000 έως 470.000 χρόνια (με βάση το μιτοχονδριακό DNA). Οι Νεάντερταλ στη συνέχεια εξαπλώθηκαν στην Ευρασία (τα αρχαιότερα οστά τους στην Ισπανία χρονολογούνται προ περίπου 430.000 ετών), αλλά ο «Έμφρων άνθρωπος» (Homo sapiens), που είχε «αναδυθεί» πριν από τουλάχιστον 300.000 χρόνια, παρέμεινε στην Αφρική έως πριν από 60.000 χρόνια περίπου, προτού εξαπλωθεί στην Ευρώπη.
 
Μέχρι σήμερα ήταν γνωστές οι επιμειξίες μεταξύ των προγόνων μας και των Νεάντερταλ, που συνέβησαν πριν από περίπου 50.000 χρόνια σε ευρωπαϊκό έδαφος, πράγμα που οδήγησε στο να υπάρχουν μέχρι σήμερα στο DNA μας νεαντερτάλια γονίδια. Όμως η νέα ανακάλυψη δείχνει ότι πρέπει να υπήρξαν πολύ αρχαιότερες επιμειξίες. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους παλαιογενετιστές Γιοχάνες Κράουζε και Κόζιμο Ποσθ του γερμανικού Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για την Επιστήμη της Ανθρώπινης Ιστορίας στη Λειψία, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», αφού υπολόγισαν την ηλικία του νεαντερτάλιου οστού πριν από 124.000 χρόνια, εκτίμησαν ότι τα ίχνη πρώιμου ανθρώπινου DNA που περιέχει, προήλθαν από μια επιμειξία, πιθανώς στη Μέση Ανατολή, πριν από τουλάχιστον 219.000 χρόνια.
 
Η ευλογοφανής εξήγηση είναι ότι κάποιοι πρόγονοί μας είχαν -σε σχετικά μικρούς αριθμούς- μεταναστεύσει πρώιμα από την Αφρική στην Ευρώπη, όπου και συνάντησαν τους προϋπάρχοντες εκεί Νεάντερταλ. 'Αλλοι επιστήμονες δήλωσαν ότι η νέα θεωρία είναι ενδιαφέρουσα, αλλά θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από την ανάλυση και άλλων γονιδιωμάτων Νεάντερταλ. Συνοπτικά, σύμφωνα με τους ερευνητές, μετά τα νέα ευρήματα, το πιθανό σενάριο έχει ως εξής: Πριν από περίπου μισό εκατομμύριο χρόνια οι κοινοί πρόγονοι των Νεάντερταλ και των Ντενίσοβαν εξαπλώθηκαν στην Ευρώπη και στην Ασία. Σταδιακά, οι ανατολικοί και οι δυτικοί πληθυσμοί τους διαφοροποιήθηκαν εξελικτικά, με αποτέλεσμα στην Ανατολή (Ασία) να γίνουν Ντενίσοβαν και στη Δύση (Ευρώπη) Νεάντερταλ.
 
Στη συνέχεια, πριν από τουλάχιστον 270.000 χρόνια, πρόγονοι του ανθρώπου μετανάστευσαν από την Αφρική στην Ευρώπη και ήλθαν σε επιμειξία με τους Νεάντερταλ, με συνέπεια το ανθρώπινο DNA να εισέλθει στο νεαντερτάλιο. Πολύ αργότερα, πριν από περίπου 60.000 χρόνια, έγινε η νέα μαζική μετανάστευση των εξ Αφρικής προγόνων μας στην Ευρώπη και ακολούθησε μια νέα πιο εκτεταμένη επιμειξία τους με τους Νεάντερταλ. Τελικά, μετά το σεξ, οι άνθρωποι -πριν από 40.000 έως 25.000 χρόνια- εξαφάνισαν πλήρως τους Νεάντερταλ από την Ευρώπη. Αλλά - και αυτή είναι η «εκδίκηση» των Νεάντερταλ - μέχρι σήμερα δεν μπορούμε να εξαφανίσουμε το νεαντερτάλιο DNΑ από τα γονίδιά μας...

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ 
 
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (11)

Δικαιοσυνη

Ο πολακης;

Δαρβινε επεσες εξω

Δεν προηλθε καμια διασταυρωση απο πιθηκους(νεατερνταλ) δεν υπαρχει ουτε ενας ενδιαμεσος σκελετος.Ο ανθρωπος προηλθε απο Θεια δυναμη,απο διεργασιες που ο ανθρωπινος νους αδυνατει να συλλαβει.Ειμαστε γεννημα θρεμμα θεικης υποστασης.Τοσο απλα.

Αγγελικουλα

Ανοιχτά τα ψυχιατρικα ιδρύματα της χώρας.Σε περιμένουν με ανοιχτές αγκαλιες θεία!!!!!!

Λούλης

Διαβάζοντας το άρθρο κατάλαβα από που κατάγομαι (νεάντερταλ)...

μαεβιους παχατουριδης

ενα βημα τη φορα....σιγα σιγα....

Επανεμφανιστηκε ομως

Σε μορφη Πρωθυπουργού και Μπουλjη

Θανάσης

Έτσι εξηγείται ο Πολάκης...

Νικόδημος

:) Με πρόλαβες

Αλλού αυτά!

Ο άνθρωπος είναι όν θεϊκό, δεν κατάγεται από τους πιθήκους! Διασταυρώσεις με πιθήκους έγιναν αλλά με όντα που ήρθαν από μακριά από άλλους πολιτισμούς, έξω από τη γή. Αυτά να πάτε να τα πείτε αλλού! Εγώ να θέσω και ένα άλλο ερώτημα: Γιατί κανένα άλλο όν του πλανήτη απ' τα εκατομμύρια που υπάρχουν δεν εξελίχθηκε όπως ο άνθρωπος και δεν ανέπτυξε νοημοσύνη και να κατακυριεύσει την γη; Σύμφωνα με τον νόμο των πιθανοτήτων θα έπρεπε... Δεν σας φαίνεται περίεργο; Γιατί μόνο ο πίθηκος δηλαδή; Γιατί μόνο ένα όν; Γιατί αυτούς επέλεξαν (τους πιθήκους) αυτοί που τους επέλεξαν για διασταύρωση, ίσως γιατί τους έμοιαζαν, ήταν το πιο κοντινό σ' αυτούς... Σκεφθείτε το!

pan

Εσύ χάνεσαι βρε παιδί μου , γράψε κανά βιβλίο , κάνε καμία διάλεξη σε κανά Πανεπιστήμιο τέτοια μυαλά αδικούνται !!!!!

@

Εκτός απο τις στρεβλώσεις στη θεωρία της εξέλιξης που κάνεις...... είσαι πράγματι .....για αλλού .

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης