Ένα στα πέντε ψάρια που αγοράζουν οι καταναλωτές δεν είναι αυτό που πλήρωσαν

Ένα στα πέντε ψάρια που αγοράζουν οι καταναλωτές δεν είναι αυτό που πλήρωσαν

Η έκθεση της Oceana είναι μια αξιολόγηση άνω των 200 μελετών από 55 χώρες, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα - Σε χώρες όπως η Ιταλία το ποσοστό εξαπάτησης σε ορισμένα είδη ψαριών ξεπερνά το 80%

Ένα στα πέντε ψάρια που αγοράζουν οι καταναλωτές δεν είναι αυτό που πλήρωσαν
Το 20% των ψαριών που αγοράζουν οι καταναλωτές παγκοσμίως, δηλαδή το ένα στα πέντε, δεν είναι αυτό νομίζουν ότι παίρνουν, εξαπατημένοι από παραπλανητικές πινακίδες στα ιχθυοπωλεία και στις άλλες ψαραγορές.

Σε αυτό το σοκαριστικό συμπέρασμα κατέληξε μια νέα έρευνα που έγινε για λογαριασμό της περιβαλλοντικής οργάνωσης Oceana. Οι ερευνητές ανέλυσαν πάνω από 25.000 δείγματα ψαριών και άλλων θαλασσινών και, από αυτά, το 20% έφεραν εσφαλμένη σήμανση. Με άλλα λόγια, άλλο ψάρι έδειχναν και άλλο αγόραζαν στην πραγματικότητα οι καταναλωτές.

«Είναι πολύ πιθανό ότι ο μέσος καταναλωτής έχει φάει άλλα ψάρια αντί άλλων. Πρόκειται για κοροϊδία. Απολαμβάνεις το φαγητό σου, αλλά έχεις πληρώσει του κόσμου τα λεφτά για ένα ψάρι χαμηλής ποιότητας» δήλωσε η διευθύντρια της Oceana Μπεθ Λόουελ.

Η έκθεση της Oceana είναι μια αξιολόγηση (μετα-ανάλυση) άνω των 200 μελετών από 55 χώρες, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα. Σε χώρες όπως η Ιταλία το ποσοστό εξαπάτησης σε ορισμένα είδη ψαριών ξεπερνά το 80%.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η εξαπάτηση υπάρχει σε όλη την αλυσίδα, από τον συσκευαστή, τον χονδρέμπορο και τον εισαγωγέα-εξαγωγέα έως τον διανομέα και τον τελικό λιανοπωλητή (που περιλαμβάνει και τα εστιατόρια).
Κλείσιμο

Το 58% των ψαριών με τη λάθος σήμανση, συχνά έχουν αντικατασταθεί με άλλα είδη που μπορεί να αποτελούν κίνδυνο για την υγεία εγκύων και παιδιών. Σε μερικές περιπτώσεις, το ψάρι που πουλιέται, είναι απειλούμενο είδος.

Η βιομηχανία θαλασσινών αντέδρασε, υποστηρίζοντας ότι η έρευνα της Oceana δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα διεθνώς. «Η μάχη κατά της απάτης στα θαλασσινά πρέπει να καλύψει όλη τη γκάμα, από τη βάρκα του ψαρά έως το τραπέζι του καταναλωτή», απάντησε η Λόουελ.

Στην Ελλάδα μια έρευνα του 2015, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Food Research International» και η οποία είναι ανάμεσα σε αυτές που έλαβε υπόψη της η Oceana, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 38% των ψαριών και άλλων θαλασσινών στη χώρα μας φέρουν λανθασμένη σήμανση, ποσοστό μεγαλύτερο από κάθε άλλη κατηγορία τροφίμων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης