Τα φρούτα μας κάνουν πιο έξυπνους;
Τα φρούτα μας κάνουν πιο έξυπνους;
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα οφέλη από την κατανάλωσή τους, μπορούν να ξεκινήσουν από την εμβρυϊκή ηλικία
Είναι γνωστό ότι τα φρούτα κάνουν καλό στην υγεία μας, αλλά τώρα μια καναδική μελέτη έρχεται να υποστηρίξει ότι τα οφέλη από την κατανάλωσή τους, μπορούν να ξεκινήσουν από την εμβρυϊκή ηλικία.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο "ΕbioMedicine", ερευνητές του Τμήματος Ιατρικής και Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου Αλμπέρτα στον Καναδά, διαπίστωσαν ότι, οι μητέρες που κατανάλωναν φρούτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης απέκτησαν παιδιά που είχαν καλύτερες επιδόσεις σε αναπτυξιακά τεστ που έγιναν σε ηλικία 12 μηνών.
Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία σε δείγμα άνω των 3 χιλιάδων νεογνών και των οικογενειών τους στον Καναδά.
«Θέλαμε να δούμε αν μπορούμε να εντοπίσουμε παράγοντες που επηρεάζουν την γνωστική ανάπτυξη του παιδιού. Και διαπιστώσαμε πως, όσα περισσότερα φρούτα κατανάλωνε η μητέρα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης , τόσο υψηλότερη ήταν η γνωστική ανάπτυξη του παιδιού", όπως εξηγούν οι ερευνητές.
Οι έγκυες γυναίκες που έτρωγαν έξι με επτά μερίδες φρούτων ή φρουτοχυμών την ημέρα, είχαν αποκτήσει μωρό το οποίο είχε δείκτη νοημοσύνης κατά έξι με επτά μονάδες υψηλότερο από τα συνομήλικά τους σε ηλικία 12 μηνών.
«Είναι γνωστό ότι, όσο περισσότερο διαρκεί η κύηση τόσο αναπτύσσεται το έμβρυο και μια μερίδα φρούτων την ημέρα στην μητρική διατροφή παρέχει στο έμβρυο τα ίδια οφέλη με το να διαρκέσει η εγκυμοσύνη μια εβδομάδα περισσότερο», υποστηρίζουν οι ερευνητές.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο "ΕbioMedicine", ερευνητές του Τμήματος Ιατρικής και Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου Αλμπέρτα στον Καναδά, διαπίστωσαν ότι, οι μητέρες που κατανάλωναν φρούτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης απέκτησαν παιδιά που είχαν καλύτερες επιδόσεις σε αναπτυξιακά τεστ που έγιναν σε ηλικία 12 μηνών.
Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία σε δείγμα άνω των 3 χιλιάδων νεογνών και των οικογενειών τους στον Καναδά.
«Θέλαμε να δούμε αν μπορούμε να εντοπίσουμε παράγοντες που επηρεάζουν την γνωστική ανάπτυξη του παιδιού. Και διαπιστώσαμε πως, όσα περισσότερα φρούτα κατανάλωνε η μητέρα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης , τόσο υψηλότερη ήταν η γνωστική ανάπτυξη του παιδιού", όπως εξηγούν οι ερευνητές.
Οι έγκυες γυναίκες που έτρωγαν έξι με επτά μερίδες φρούτων ή φρουτοχυμών την ημέρα, είχαν αποκτήσει μωρό το οποίο είχε δείκτη νοημοσύνης κατά έξι με επτά μονάδες υψηλότερο από τα συνομήλικά τους σε ηλικία 12 μηνών.
«Είναι γνωστό ότι, όσο περισσότερο διαρκεί η κύηση τόσο αναπτύσσεται το έμβρυο και μια μερίδα φρούτων την ημέρα στην μητρική διατροφή παρέχει στο έμβρυο τα ίδια οφέλη με το να διαρκέσει η εγκυμοσύνη μια εβδομάδα περισσότερο», υποστηρίζουν οι ερευνητές.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν στους επιστήμονες ότι, η ανθρώπινη εγκεφαλική λειτουργία επηρεάζεται από τα φρούτα. Οι ίδιοι βέβαια σπεύδουν να υπογραμμίσουν ότι, η υπερκατανάλωση φρούτων ελλοχεύει και κινδύνους, όπως ο διαβήτης κύησης και το αυξημένο σωματικό βάρος γέννησης. Για το λόγο αυτό συστήνουν στις γυναίκες να συμβουλεύονται τον θεράποντα ιατρό τους πριν οποιαδήποτε αλλαγή στη διατροφή τους, ειδικά κατά την περίοδο της κύησης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα