«Καταρρέει» λόγω κρίσης η ελληνική οικογένεια

«Καταρρέει» λόγω κρίσης η ελληνική οικογένεια

Έρευνα: Ένας στους δύο εφήβους αναφέρει πως θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του δεν είναι καλή - Το 27% των εφήβων αναφέρει ότι λόγω της κρίσης δημιουργήθηκαν καυγάδες και εντάσεις στην οικογένειά τους - Σε οικογένεια με άνεργους γονείς μεγαλώνει το 14,6% των εφήβων στην Ελλάδα - Ένας στους δέκα εφήβους ζει με τον πατέρα του ή τη μητέρα τουΣημαντικές αλλαγές, εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης, έχουν επέλθει στη δομή και στον τρόπο ζωής της σύγχρονης ελληνικής οικογένειας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα Πανελλήνιας έρευνας με θέμα «Οι έφηβοι και η οικογένειά τους» που εκπόνησε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) και δημοσιοποιήθηκε σήμερα.
 
Ένας στους δύο εφήβους αναφέρει πως θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του δεν είναι καλή (ποσοστό 48,2%). Το 2010 το αντίστοιχο ποσοστό των παιδιών που είχαν απαντήσει ότι μεγαλώνουν σε οικογένεια με καλή οικονομική κατάσταση ήταν 64,7%. Επιπλέον, οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι το 2014 καταγράφεται αύξηση του ποσοστού των εφήβων όλων των ηλικιών, που απαντούν ότι βρίσκονται σε «οικογένεια με όχι και τόσο» ή «καθόλου καλή οικονομική κατάσταση».
 
Το 27% των εφήβων αναφέρει ότι λόγω της κρίσης δημιουργήθηκαν καυγάδες και εντάσεις στην οικογένειά τους. Σημαντικό ποσοστό βιώνει έντονα την οικονομική κρίση όπως αυτή εκφράζεται μέσα από την αδυναμία της οικογένειάς τους να κάνει διακοπές και ταξίδια (το 27% δηλώνει ότι δεν πηγαίνουν πια διακοπές), την ανάγκη για μετακόμιση σε μικρότερο σπίτι (αφορά ποσοστό 8,2%) και, σε κάποιες περιπτώσεις, την αδυναμία για αγορά τροφίμων (ποσοστό 5,4%).
 
Σε οικογένεια με άνεργους γονείς μεγαλώνει το 14,6% των εφήβων στην Ελλάδα. Ωστόσο, το 2014 το ποσοστό των εφήβων που ανέφεραν ότι οι γονείς τους είναι άνεργοι και ψάχνουν για δουλειά ήταν διπλάσιο (14,6%) συγκριτικά με το 2010 (6,8%) και πενταπλάσιο συγκριτικά με το 2002 (3,2%).
 
Ένας στους δέκα εφήβους ζει μόνο με τον πατέρα του ή τη μητέρα του. Η μεγάλη πλειονότητα ζει και με τους δύο βιολογικούς γονείς, ωστόσο ποσοστό 11,8% αναφέρει ότι ζει σε μονογονεϊκού τύπου οικογένεια. Μάλιστα, από το 1998 έως το 2014 έχει διπλασιαστεί το ποσοστό των εφήβων που αναφέρουν ότι ζουν σε μονογονεϊκή οικογένεια (από 5,5% σε 11,8%).
 
Το 25% των εφήβων έχει τουλάχιστον έναν γονιό αλλοδαπής εθνικότητας, ενώ ποσοστό 12,1% αναφέρει ότι και οι δύο γονείς είναι αλλοδαπής εθνικότητας.
 
Η επικοινωνία με τους γονείς
 
Παρά το γεγονός ότι οι έφηβοι ανέφεραν καυγάδες και εντάσεις στην οικογένεια λόγω της οικονομικής κρίσης, η συνολική ικανοποίησή τους από τις σχέσεις που αναπτύσσονται στην οικογένεια δεν φαίνεται να μεταβάλλεται διαχρονικά, λένε οι ερευνητές.

Οι περισσότεροι έφηβοι απάντησαν ότι τους είναι εύκολο να μιλούν στη μητέρα ή τον πατέρα τους, ωστόσο το 10,9% ανέφερε ότι δεν του είναι εύκολο να μιλήσει σε κανέναν από τους δύο γονείς του. Η πλειονότητα των μαθητών (89,1%) ανέφεραν το 2014 ότι τους είναι κατά κανόνα εύκολο να μιλήσουν με τουλάχιστον έναν από τους γονείς με το ποσοστό αυτό να μειώνεται από τη μικρότερη ηλικιακή ομάδα στη μεγαλύτερη (94,8% οι 11χρονοι, 89,2% οι 13χρονοι και 83,0% οι 15χρονοι). Γενικά, από την ηλικία των 11 στην ηλικία των 15 ετών μειώνεται σημαντικά το ποσοστό των εφήβων που νιώθουν υποστήριξη από την οικογένειά τους.
 
Γονεϊκός έλεγχος
 
Στους εφήβους έγινε ερώτηση σχετικά με το βαθμό στον οποίο οι γονείς γνωρίζουν για δραστηριότητές τους, όπως πού βρίσκονται μετά το σχολείο, πού πηγαίνουν τα βράδια, ποιοι/είναι οι φίλοι/-ες τους, πώς ξοδεύουν τα χρήματά τους και τι κάνουν στον ελεύθερό τους χρόνο.
Σύμφωνα με τις απαντήσεις των εφήβων ο πατέρας βρίσκεται μέσα σε άγνοια! Για δύο στους πέντε εφήβους ο πατέρας δεν γνωρίζει ποιοι είναι οι φίλοι τους (43%), τι κάνουν στον ελεύθερο χρόνο τους (39,4%) ή πού ξοδεύουν τα χρήματά τους (39,7%).
 
Η ταυτότητα της έρευνας
 
Η «Έρευνα για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των εφήβων μαθητών» διεξάγεται στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος «Health Behaviour in School-Aged Children» (HBSC, www.hbsc.org) υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. H έρευνα επαναλαμβάνεται ανά τετραετία σε περισσότερες από 40 χώρες παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για τον τρόπο ζωής των εφήβων και τους κινδύνους που απειλούν την υγεία τους.
 
Στην Ελλάδα το πρόγραμμα πραγματοποιείται από το ΕΠΙΨΥ από το 1998 με την επιστημονική ευθύνη της ομότιμης καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κυρίας Άννας Κοκκέβη. Στην έρευνα του 2014 συμμετείχε πανελλήνιο αντιπροσωπευτικό δείγμα 4.141μαθητών εφηβικής ηλικίας (ΣΤ΄ Δημοτικού, Β΄ Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου) από 245 σχολικές μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ (11)

@@@

Αυτός ήταν ένας από τους στόχους...να πληγεί η ελληνική οικογένεια... Προσπαθούν να διαλύσουν τις αξίες της Ελλάδας: Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια! Επίσης θα ήθελα να πω πόσο δίκιο έχει ο valdomiro! Καταπληκτικό το σχόλιό του...

Χάρης

Ηρέμησε και συ ρε φίλες λίγο. Γεννήθηκα στην Ελλάδα από Έλληνες γονείς, αλλά κυριολεκτικά κανένα απο αυτά τα τρία αρμόζει για εμένα. Είμαι 15 χρονών, μαθητής του 19+ και μπορώ να πω πως δεν είμαι καθόλου ικανοποιημένος απο την ποιότητα της Ελληνικής Κοινωνίας και του Ελληνικού Κράτους. Οικογένεια. Σημαντική άμα ανήκεις σε κάποια, αλλά όχι τόσο άμα τεθεί το θέμα να δημιουργήσεις δικιά σου και να αφήσεις την επαγγελματική σταδιοδρομία λίγο "παρα πίσω". Θρησκεία. Ας μην μιλήσω καλύτερα. Πατρίδα. Αν και αυτή η χώρα γέννησε ανθρώπους που διέπρεψαν στις τέχνες, στα γράμματα, στις επιστήμες, σε κάθε κλάδο, οι πιο πολλοί απο αυτούς αναγκάστηκαν να βγουν έξω για να αναγνωριστούν. Η Ελλάδα κρατάει τα "μυαλά" και όχι μόνο "πίσω" με κάποιες παραδόσεις/αξίες/έθιμα τις, ακόμα και κανονισμούς. Όπως, για παράδειγμα, ο υποχρεωτικός στρατός. Γιατι να ισχύει. Ακόμη και να ισχύει, όχι με αυτό το σύστημα τις "αγγαρείας" όπως έχουν πει αδέρφια φίλων μου και να ισχύει και για τις γυναίκες! Ισότητα δεν θέλουμε, Ευρωπαίοι δεν λεγόμαστε; Η Φινλανδία τι είναι δηλαδή, χαζή που το εφάρμοσε αυτό; Δεν θα μπω σε ιδιαίτερο βάθος σχετικά με τα 'παράπονα' μου, μιας και είναι αρκετά και μπορούν να αναλυθούν διεξοδικά. Αν πιστεύετε ότι έχετε δίκιο, και ότι η Ελλάδα είναι ακόμη μια τόσο σπουδαία χώρα.. τι να πω, η άποψη μου είναι not anymore, όπως θα έλεγε ο Βρετανός φίλος μας. -Με σεβασμό προς τον αναγνώστη, Χάρης.

Bill

Δυστυχώς, έτσι είναι! Έχω φύγει από την Ελλάδα, εδώ και δυο χρόνια. Η οικογένεια είναι στην Ελλάδα. Η οικονομική κρίση μας αναγκαςε να πάρουμε δυσάρεστες αποφάσεις για να επιβιώσουμε και να κρατήσουμε την αξιοπρέπεια μας. Γιατί δυστυχώς αν εμένα στην Ελλάδα θα με θεωρουςαν λαμόγιο και μπαταχτσή που δεν πληρώνω τους λογαριασμούς μου. Περνάμε πολλά οικογενειακά προβλήματα, η Σύζυγος με δυο μικρά παιδιά στην Ελλάδα και εγώ μόνος στο εξωτερικό. Bill

valdomiro

ειλικρινά αναρωτιέμαι αν αυτή η σημερινή εικόνα είναι καλύτερη απ'αυτή που είχαμε σαν κοινωνία την δεκαετία του '70, όπου ναι μεν είχαμε συντηρητισμό,θρησκοληψία (θυμίζω de facto απαγόρευση διαζυγίων) και αρκετή ως υπερβολική αυστηρότητα απτους γονείς και τους δασκάλους, αλλά ούτε κανείς έφηβος διαμαρτυρόταν για την οικονομική κατάσταση της οικογένειας του (την δεχόταν ως είχε),καυγάδες και εντάσεις για τα οικονομικά ήταν σίγουρα πολύ περιορισμένοι,η ανεργία ήταν μηδενική (και ας ήταν το επίπεδο ζωής αρκετά πιο κάτω) και μονογονεϊκές οικογένειες δεν ήταν 1 στις 10 αλλά 1 στις 30 (και κυρίως λόγω θανάτου).Συμπέρασμα:η ελευθερία που απλόχερα μας χαρίστηκε και σε προσωπικό και σε κοινωνικό επίπεδο την δεκαετία του 80 (και δια της πολιτικής διόδου),μετετράπη σε ασυδοσία (που αποτέλεσε και τον κύριο λόγο της οικονομικής μας κατρακύλας και της σημερινής χρεοκοπίας).Είμαι δε βέβαιος αν οι σημερινοί έφηβοι βίωναν αυτό που εμείς προλάβαμε εκείνη την εποχή, θα προτιμούσαν την κατάσταση εκείνη (και ας είχε πολλά στραβά, κυρίως όμως προστάτευε τους αδύνατους)

Καράντη Μαρία

Θυμίζω πως στη Δήμαινα Αργολίδας και σε εκατοντάδες παρόμοια αγροτικά χωριά της Ελληνικής υπαίθρου, ακόμη ψάχνουν απεγνωσμένα για εργατικά χέρια, αλλά δεν παρουσιάζεται κανένας. Ας πάψουν να μυξοκλαίνε οι έφηβοι στους ψυχολόγους και δημοσκόπους, κι ας πείσουν τους άνεργους γονείς τους να μετακινηθούν οικογενειακώς σε κάποιο χωριό, ώστε να βρουν σίγουρη δουλειά με καλά λεφτά! Μην ελπίζουν στις 300.000 νέες θέσεις στο δημόσιο για βόλεμα, που υποσχέθηκε ο Τσίπρας.

μα γιατί ;;;

Γιατί δεν πάς εσύ να εργαστείς και να γίνεις κάπου χρήσιμη και κάθεσαι όλη μέρα να σχολιάζεις με πάθος θέματα που δεν κατανοείς καθόλου ;;

ΕλληναροΞερόλες

Να 'χαν οι κουρούνες γνώση, να σου δάνειζαν καμπόση

Στέφανος

Τι σκατά δουλειά κάνει αυτή (Καράντη Μαρία) που της δίνει την δυνατότητα να σχολιάζει τα πάντα όλη μέρα?

Α ΠΑ ΠΑ !

Οοοοοχι ο νεοελληνας δεν καταδεχεται να κανει αγροτικες/χειρωνακτικες δουλειες,προτιμαει να ειναι ανεργος και να τον τρεφει η οικογενεια του παρα να σηκωθει απο το κρεβατι για λιγα χρηματα (οπως ελεγε καποτε ενα μοντελο....),αποτελεσμα της "επιδρασης"του αρχιπαπατζη που εκανε εναν ολοκληρο λαο να εχει στοχο του μια θεση αργομισθιας στο δημοσιο και να περιφρονει "τιποτενιες"δουλειες. Δυστυχως η κριση δεν εχει αλλαξει μυαλα σε κανεναν σχεδον........

@ΚΑΡΑΝΤΗ ΜΑΡΙΑ

Εγώ λέω να πας εσύ κατά κει, διότι φαντάζομαι δεν γνωρίζεις τι θα πει δουλειά!!!

anon

Ένας στους δέκα εφήβους ζει με τον πατέρα του ή τη μητέρα του Τι θέλει να πει ο ποιητής;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

isorropia

Η άσκηση ισορροπίας στο ένα πόδι με τα μάτια κλειστά αποτελεί, διαχρονικά, έναν από τους ισχυρότερους προγνωστικούς παράγοντες για τη διάρκεια ζωής ενός ατόμου

polypodes

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης πολυπόδων του παχέος εντέρου και από ποια ηλικία και μετά απαιτείται τακτικός έλεγχος ή και θεραπεία με στόχο τη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου

zeygari

Αν τα προβλήματα στη σχέση σας διαρκώς πληθαίνουν και νιώθετε πως ο σύντροφός σας έχει απομακρυνθεί, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να κάνετε κάποιο από αυτά τα πέντε λάθη