Όσο πιο κοντά είναι το σπίτι στην εθνική οδό, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα για... υπέρταση!

Όσο πιο κοντά είναι το σπίτι στην εθνική οδό, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα για... υπέρταση!

Περίπου 4 στους 10 υπερτασικούς είτε δεν ξέρουν ότι πάσχουν από υπέρταση - Σημαντικό παράγοντα για τη ρύθμιση της πίεσης αποτελεί και η διατροφή

Όσο πιο κοντά είναι το σπίτι στην εθνική οδό, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα για... υπέρταση!
Αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσει υπέρταση, διατρέχει κάποιος που κατοικεί κοντά σε εθνική οδό, σύμφωνα με νέα αποτελέσματα μελετών. Ειδικότερα, ο κίνδυνος είναι 20% μεγαλύτερος για κάποιον που μένει κάτω από τα 100 μέτρα σε σχέση με αυτόν που μένει στα 1.000 μέτρα και πάνω, μακρύτερα από δρόμους ταχείας κυκλοφορίας.

Τα στοιχεία παρουσίασε ο επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Κωνσταντίνος Τσιούφης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή το 18ο Συμπόσιο Αθηροσκλήρωσης και Συναφών Παραγόντων Κινδύνου, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα 19-20 Δεκεμβρίου.

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της υπέρτασης και της αντιμετώπισης της και στα προβλήματα που προκύπτουν από τη μη σωστή μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, ο κ. Τσιούφης τόνισε ότι, περίπου 4 στους 10 υπερτασικούς είτε δεν ξέρουν ότι πάσχουν από υπέρταση, είτε το ξέρουν και δεν παίρνουν τα φάρμακά τους, ενώ το 30-40% των πιεσομέτρων που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση στο σπίτι δεν μετράνε σωστά την αρτηριακή πίεση.

Όπως είπε ο ίδος, οι ασθενείς θα πρέπει να προμηθεύονται έγκυρα - πιστοποιημένα πιεσόμετρα από επίσημους επιστημονικούς φορείς και να τα συγκρίνουν στο ιατρείο με τις μετρήσεις των πιεσομέτρων του θεράποντος γιατρού τους.

Όσον αφορά στις επισκέψεις στο γιατρό, είπε ότι δύο επισκέψεις τουλάχιστον το χρόνο βελτιώνουν την πιθανότητα ένας υπερτασικός να ελέγχει σωστά την αρτηριακή του πίεση.
Κλείσιμο

Σημαντικό παράγοντα για τη ρύθμιση της πίεσης αποτελεί και η διατροφή και, όπως είπε ο κ. Τσιούφης, η κατανάλωση προβιοτικών, δηλαδή ζωντανών βακτηρίων που υπάρχουν στο γιαούρτι, στο κεφίρ, στο ξυνολάχανο, όπως και σε άλλα φαγητά, αποδεικνύεται να μειώνει τη συστολική αρτηριακή πίεση κατά 3,5 mmHg και τη διαστολική σε μικρότερο βαθμό.

Η μείωση της συστολικής πίεσης είναι μεγαλύτερη όταν χρησιμοποιηθεί μείγμα διαφορετικών ειδών προβιοτικών, καθώς και όταν η κατανάλωσή τους γίνει για σημαντικό χρονικό διάστημα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης