Γιατί οι άνδρες χάνουν τα μαλλιά τους και ποια είναι η λύση;

Γιατί οι άνδρες χάνουν τα μαλλιά τους και ποια είναι η λύση;

Πώς εκδηλώνεται η ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία; Ποια είναι η λύση;

Γιατί οι άνδρες χάνουν τα μαλλιά τους και ποια είναι η λύση;
Tι σημαίνει ανδρογενετική αλωπεκία;

Αρχικά παρατηρείται υποχώρηση της μετωπιαίας γραμμής που εξελίσσεται σε αραίωση στο μπροστινό, στο επάνω τμήμα και στην κορυφή του τριχωτού. Το πίσω μέρος (ινιακή χώρα) και τα πλαϊνά του τριχωτού (βρεγματική χώρα) διατηρούν στο μεγαλύτερο ποσοστό την υπάρχουσα τριχοφυΐα.

Ο ιατρικός όρος της τριχόπτωσης είναι αλωπεκία και διακρίνεται σε παροδική ή μόνιμη.

Η ανδρογενετική αλωπεκία αποτελεί συσχετισμό δράσης της γονιδιακής προδιάθεσης, των ανδρογόνων (ανδρικών ορμονών) και της βιολογικής διαδικασίας της ωρίμανσης.

Σε αρκετές περιπτώσεις η τριχόπτωση μπορεί να οφείλεται στην εποχικότητα, στη λήψη φαρμάκων, στην αναιμία, σε προβλήματα του θυρεοειδούς, σε δερματολογικές παθήσεις, σε διατροφικές ανεπάρκειες κ.ά.
Κλείσιμο

Πώς εκδηλώνεται η ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία;


Η τριχόπτωση δεν ακολουθεί κάποια γραμμικότητα αλλά εκδηλώνεται κυκλικά με περιόδους έξαρσης και υποχώρησης. Άλλοτε παρουσιάζει υποτροπή και άλλοτε ενδείξεις σταθεροποίησης. Είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι η παρατηρούμενη αραίωση οφείλεται στο συνδυασμό ελάττωσης της πυκνότητας και της ποσότητας των μαλλιών ως αποτελέσματος:

- Της εκφύλισης των τριχών (miniaturization) λόγω εξασθένισης και αποδυνάμωσης των τριχοθυλακίων

- Της βαθμιαίας απώλειας τριχοφυίας

Ποια είναι τα αίτια της ανδρογενετικής αλωπεκίας;

Tα κύρια αίτια είναι της ανδρογενετικής αλωπεκίας είναι τα παρακάτω:

·      Κληρονομική Προδιάθεση

 Στον πυρήνα κάθε ανθρώπινου κυττάρου βρίσκονται 46 χρωμοσώματα που εμφανίζονται ανά ζεύγη (ένα προέρχεται από τη μητέρα και ένα από τον πατέρα).

Κάθε χρωμόσωμα περιλαμβάνει χιλιάδες γονίδια, που εμφανίζονται επίσης σε ζεύγη και προέρχονται από τους γονείς.

Στα ζεύγη των γονιδίων, ένα από κάθε ζευγάρι θεωρείται ‘’επικρατές’’ και καθορίζει το χαρακτηριστικό που κληρονομείται.

Όσον αφορά την τριχόπτωση, το επικρατές γονίδιο προέρχεται από τη μητέρα. Αυτό σημαίνει ότι αν υπάρχει ιστορικό κληρονομικότητας από την πλευρά της μητέρας, θα κληρονομηθεί σίγουρα από το νεαρότερο μέλος. Αν όμως υπάρχει ιστορικό κληρονομικότητας από την πλευρά του πατέρα, δεν είναι πάντα σίγουρο ότι θα κληρονομηθεί στα παιδιά.

Οι κληρονομικές καταβολές επομένως αποτελούν ισχυρό παράγοντα εμφάνισης ανδρογενετικής αλωπεκίας. Αν η γενετική προδιάθεση υπάρχει, τότε η εμφάνιση τριχόπτωσης επισπεύδεται από τη δράση των ανδρογόνων και την πάροδο της ηλικίας. Στην ουσία η αραίωση προκύπτει από την αδυναμία του οργανισμού να παράγει τον απαιτούμενο αριθμό νέων τριχών.

 ·      Ανδρογόνα

Τα ανδρογόνα είναι ορμόνες που παράγονται στον ανδρικό οργανισμό και σε μικρότερη ποσότητα και στο γυναικείο. Όσον αφορά το ανδρικό φύλο, ευθύνονται για την απόδοση των χαρακτηριστικών αρρενωπότητας. Ο κυριότερος εκπρόσωπος των ανδρογόνων θεωρείται η τεστοστερόνη. Η τεστοστερόνη, μέσω της επίδρασης του ενζύμου  5-α αναγωγάση (5-a reductase) μετατρέπεται σε DHT, η οποία εισέρχεται στα τριχοθυλάκια, επιδρά στους υποδοχείς τους και προκαλεί μεταβολές στη λειτουργία τους.

Ως αποτέλεσμα, τα τριχοθυλάκια συρρικνώνονται βαθμιαία σε κάθε κύκλο ζωής της τρίχας: κάποια από αυτά αδρανούν και κάποια αδυνατούν να παράγουν υγιείς τρίχες: παράγουν όλο και μικρότερες σε διάμετρο και μήκος τρίχες και πιο ανοιχτόχρωμες(miniaturization). Αυτό ερμηνεύει και το γεγονός ότι τα άτομα που πρωτοεμφανίζουν αραίωση, αρχικά παρουσιάζουν εικόνα ελάττωσης της πυκνότητας των μαλλιών που όμως δεν οφείλεται στην πτώση τριχών, αλλά στην προοδευτική λέπτυνση και σμίκρυνσή τους.

Ως αποτέλεσμα, επέρχεται βαθμιαία η τριχόπτωση και ο πιο διαδεδομένος τύπος της, η ανδρογενετική αλωπεκία.

Είναι σημαντικό επίσης να τονίσουμε ότι οι άνδρες με πρόβλημα τριχόπτωσης δε διαθέτουν απαραίτητα υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης και άλλων ανδρογόνων στον οργανισμό τους, απλώς τα τριχοθυλάκιά τους είναι πιο ευαίσθητα και επιρρεπή στην επίδραση των ανδρογόνων από ότι των υπολοίπων ανδρών. Ενδεχομένως επίσης να διαπιστώνεται ευρύτητα των υποδοχέων DHT ή μεγαλύτερα επίπεδα 5-α αναγωγάσης. Κατανοούμε επομένως ότι τα ανδρογόνα προκαλούν τριχόπτωση μόνο σε συνδυασμό με την ύπαρξη κληρονομικής προδιάθεσης.

·      Βιολογική Ωρίμανση

Η ηλικιακή ωρίμανση έχει το ρόλο ‘’καταλύτη’’ στη δημιουργία τριχόπτωσης, διότι τα γενετικά ευαίσθητα στα ανδρογόνα τριχοθυλάκια χρειάζεται να εκτεθούν αρκετό διάστημα, συνήθως χρόνια στην παρουσία των ορμονών για να αρχίσουν να εξασθενούν.

Ακόμη όμως και όταν δε συντρέχουν οι αιτίες των ανδρογόνων και της κληρονομικότητας, η έλευση της ωρίμανσης εξασθενεί την τριχοφυΐα: τα τριχοθυλάκια με την πάροδο του χρόνου ατονούν και παράγουν λιγότερο υγιείς τρίχες, πιο λεπτές και μικρές σε μέγεθος που συντελούν στην ελάττωση της πυκνότητας. Κάποια τριχοθυλάκια καθίστανται ανενεργά και δεν παράγουν πλέον τρίχες, συντελώντας στη δημιουργία αραίωσης.

Και στην περίπτωση αυτή όμως, η δότρια περιοχή ανθίσταται σε ικανοποιητικό βαθμό στην επίδραση της ωρίμανσης, επιτρέποντας έτσι και σε ενδιαφερόμενους μεγαλύτερης ηλικίας να προχωρήσουν σε μεταμόσχευση μαλλιών.

Ποια είναι η  λύση;

Στο πρόβλημα της αλωπεκίας υπάρχουν μη επεμβατικές και επεμβατικές λύσεις. Στις μη επεμβατικές λύσεις υπάγεται το PRP.Η νέα θεραπεία τριχόπτωσης PRP (Platelet Rich Plasma) αποτελεί μία καινοτόμο μέθοδο για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης σε άνδρες & γυναίκες, καθώς αξιοποιεί τις αναγεννητικές ιδιότητες των  Αυτόλογων Αυξητικών Παραγόντων (Growth Factors) των αιμοπεταλίων του αίματος,  ενεργοποιημένους ή μη κατά περίπτωση. Η εφαρμογή της μεθόδου PRP μπορεί να είναι κοσμητική ή φαρμακευτική. H φαρμακευτική γίνεται με εφαρμογή του πρωτοκόλλου των 100 ημερών σε συνδυασμό με ιοντοφόρηση, που εφαρμόζει η Bergmann Kord σε συνεργασία με το παγκοσμίως αναγνωρισμένο Instituto Rinaldi  που εδρεύει στο Μιλάνο.  Η θεραπεία PRP είναι αποτελεσματική τόσο ως θεραπεία τριχόπτωσης, όσο και ως θεραπεία ενίσχυσης της μεταμόσχευσης μαλλιών.
Το PRP συνδράμει στην αναγέννηση και ενεργοποίηση των τριχοθυλακίων, δεδομένου ότι «αναγκάζει» τον οργανισμό να αντιδράσει με έντονο αλλά απολύτως φυσικό τρόπο στην υπολειτουργία τους, καθώς τροφοδοτεί την περιοχή της τριχόπτωσης με ενεργοποιημένα κύτταρα που αναλαμβάνουν τη διαδικασία της αναγέννησης.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η αποτελεσματικότητα της μεθόδου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πρωτόκολλο εφαρμογής της,  από τον οργανισμό και είδος

 
Διαβάστε περισσότερα στο Life2Day

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης