Ο ελληνικός καφές μας δίνει χρόνια ζωής

Ο ελληνικός καφές μας δίνει χρόνια ζωής

Η αγαπημένη μας συνήθεια μας κάνει και καλό

 Ο ελληνικός καφές μας δίνει χρόνια ζωής
Ο καφές αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα και περισσότερο αναγνωρίσιμα ροφήματα παγκοσμίως. Η κατανάλωση καφέ αποτελεί αγαπημένη συνήθεια ιδιαίτερα των Ελλήνων, πλειοψηφία των οποίων πίνει τουλάχιστον έναν καφέ καθημερινά.

Αποτελεί βασική πηγή καφεΐνης ενώ, παράλληλα, είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Εδώ και αρκετούς αιώνες που η ύπαρξή του είναι γνωστή, χρησιμοποιείται ως διεγερτικό του οργανισμού, περισσότερο όσον αφορά την ενέργεια και τη διάθεση.

Μία πρόσφατη έρευνα που αφορά στην ευεργετική δράση του καφέ είναι η μελέτη «Ικαρία». Συγκεκριμένα, το 2009 τα επιστημονικά δεδομένα έδειξαν ότι η Ικαρία, μαζί με τη Σαρδηνία, τη Λόμα Λίντα στο Μεξικό, τη Νικόγια στην Κόστα Ρίκα και την Οκινάουα της Ιαπωνίας, είναι οι περιοχές του κόσμου με τα υψηλότερα ποσοστά υπερήλικων.

Όπως δείχνουν τα δημογραφικά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη μόνο το 0,1% του πληθυσμού ζει πάνω από 90 χρόνια, στην Ικαρία το αντίστοιχο ποσοστό είναι δεκαπλάσιο με παράλληλη διατήρηση καλής ποιότητας ζωής. Το γεγονός αυτό έδωσε το έναυσμαSxeμια ομάSΕλλήνων επιστημόνων από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με επικεφαλής τον Καθηγητή Χριστόδουλο Στεφανάδη, να διερευνήσουν τα αίτια και, περισσότερο συγκεκριμένα, ενός εκ ταιτίων της μακροζωίας αυτής των Ικαριωτών.

Όπως προαναφέρθηκε η κατανάλωση καφέ είναι από τις πλέον αγαπημένες συνήθειες των Ελλήνων. Οι Ικαριώτες δείχνουν να αγαπούν και να “τιμούν” τη συνήθεια αυτή έχοντας εντάξει την κατανάλωση του ελληνικού καφέ στην καθημερινότητά τους. Η μελέτη, στηρίχτηκε στην κατανάλωση καφέ σε σχέση με την καλή λειτουργία του ενδοθηλίου, που αποτελεί το εσωτερικό τμήμα των αγγείων και παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία τους. Η φυσιολογία του ενδοθηλίου επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες όπως το κάπνισμα και άλλες συνήθειες του καθημερινού τρόπου ζωής.
Κλείσιμο


Διαβάστε περισσότερα στο life2day.gr


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης