LIVE

Κορωνοϊός

Σεξ, ταινίες και celebrities οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες λέξεις!

Σεξ, ταινίες και celebrities οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες λέξεις!

Πώς έχει αλλάξει το λεξιλόγιό μας μέσα στα τελευταία 50 χρόνια

Αν οι λέξεις που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα αποκαλύπτουν κάτι για την κοινωνία μας, τότε έχουν φύγει ανεπιστρεπτί οι ημέρες των μαντηλιών, των χειρόγραφων, της σούπας και των δείπνων και ζούμε στην εποχή των υποθηκών, των ταινίων, των celebrities και του σεξ!
 
Οι ερευνητές έκαναν λίστα με τις 2.500 πιο συχνά χρησιμοποιούμενες λέξεις και συνέκριναν τα ευρήματά τους με την αντίστοιχη λίστα από είχε γίνει πριν από 50 χρόνια.
 
Οι γλωσσολόγοι στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ χρησιμοποίησαν υπολογιστές για εντοπίσουν εκατομμύρια βιβλία, ομιλίες, μελέτες και άρθρα εφημερίδων που κυκλοφορούν σήμερα. Και βρήκαν ότι ο γάμος, η παιδική ηλικία, ο Θεός και η θρησκεία είναι λέξεις που πλέον δεν είναι και τόσο δημοφιλής, ενώ τα… Χριστούγεννα κρατιούνται ακόμα ψηλά στη λίστα.
 
Η σεμνότητα, η συνείδηση και οι τζέντλεμαν δεν είναι πλέον στη μόδα, αντίθετα το σεξ και οι  celebrities έχουν την τιμητική τους.
 
Ο επικεφαλής του προγράμματος,  Dr. Vaclav Brezina είπε: «Θέλαμε να δημιουργήσουμε μια βάση λεξιλογίου για την αγγλική γλώσσα.
 
«Ωστόσο, η λίστα μας, σε σύγκριση με την παλιά, δείχνει τις αλλαγές που έχουν γίνει στην κοινωνία μας τις τελευταίες δεκαετίες: για τι θέματα μιλάμε, αλλά και για ποια γράφουμε. Βρήκαμε ότι εξακολουθεί να υπάρχει ένας αρκετά σταθερός πυρήνας λεξιλογίου, αλλά μερικές λέξεις δεν χρησιμοποιούνται πλέον, ενώ κάποιες άλλες έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Υπάρχει μεγαλύτερη χρήση άτυπων όρων, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και, φυσικά, το σεξ είναι πλέον ένα θέμα που συζητιέται δημοσίως πολύ περισσότερο από ότι κατά το παρελθόν. Είναι επίσης πολύ ενδιαφέρον το ότι οι παλιές λέξεις έχουν πια νέες έννοιες, όπως η κοινωνία και η τεχνολογική αλλαγή».
 
Η αρχική λίστα GSL δημοσιεύθηκε το 1953 για να βοηθήσει τους ξένους σπουδαστές να μάθουν αγγλικά.
 
Ο δάσκαλος και ερευνητής, Michael West συγκέντρωσε τις 2.000 λέξεις που πίστευε ότι είναι οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες. Η λίστα του αυξήθηκε αργότερα στις 2.284 εγγραφές το 1995, οπότε και ενσωματώθηκαν παράγωγα των λέξεων.
 
Τώρα, το Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ έχει μελετήσει διάφορες συλλογές κειμένων που περιέχουν 12 δισ. λέξεις, όλα τους γραμμένα τα τελευταία 50 χρόνια.
 
Η νέα λίστα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Applied Linguistics, κατέληξε στις 2.500 πιο συχνά χρησιμοποιούμενες λέξεις.
 
Και ενώ η κορυφή της λίστας περιέχει κυρίως άρθρα και βασικά ρήματα της αγγλικής γλώσσας, στις πιο κάτω θέσεις παρατηρούνται σημαντικές αλλαγές.
 
Η ισότητα των δύο φύλων έχει αφήσει το σημάδι της με τον άντρα να πέφτει 62 θέσεις στην 105η και τη γυναίκα να ανεβαίνει 34 θέσεις στη 198η. Η οικογένεια, αντίθετα, ανέβηκε 55 θέσεις στην 216η.
 
Επίσης, εξαφανίστηκαν λέξεις που θυμίζουν περασμένες εποχές, όπως «αγαπητέ», «υπάλληλος», «πείνα» , «άνθρακας» , «μύλος», «μολύβι», «κονσέρβα», «ευλογία», «άροτρο», «χειραψία» , «τηλέγραφος», «χτένα», «γραμματική» και «ευθυμία».
 
Ενώ προστέθηκαν οι λέξεις: «κινητό», «internet», «CD», «άτομο», «κλίμα», «βίντεο», «τεχνολογία», «ναρκωτικά», «κείμενο», «online», «υπολογιστής», «τηλεόραση», «κίνηση», «καρκίνος»,  «e-mail » και «περιβάλλον».
 
Η Katherine Connor Martin, επικεφαλής των αμερικανικών λεξικών στο Oxford University Press - που δημοσιεύει το αγγλικό λεξικό της Οξφόρδης – σχολίασε σχετικά με τη νέα λίστα. «Υπάρχει συχνά μια τάση να θεωρούμε τις αλλαγές στη γλώσσα ως αρνητικές, σαν κάθε αλλαγή να μας απομακρύνει από το αυθεντικό, το πραγματικό ή το σωστό τρόπο χρήσης αγγλικών. Αλλά η γλώσσα εξελίσσεται συνεχώς. Ορισμένες αλλαγές οφείλονται σε κοινωνικές, πολιτιστικές και τεχνολογικές εξελίξεις, ενώ άλλες έχουν διαφορετική προέλευση. Η αλλαγή διασφαλίζει ότι το έργο της λεξικογραφίας δε θα τελειώσει ποτέ: νέες λέξεις πάντα θα προστίθενται και η χρήση και η σημασία των υφισταμένων πάντα θα αλλάζει».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης