Τα έλαια που μειώνουν τη χοληστερόλη και προστατεύουν καρδιά και ήπαρ
Τα έλαια που μειώνουν τη χοληστερόλη και προστατεύουν καρδιά και ήπαρ
Έλαια από ένα θαλάσσιο μικροφύκι εμφανίζουν ιδιότητες πολλά υποσχόμενες για την προστασία της καρδιαγγειακής υγείας
Το μικροφύκος Schizochytrium, μια εξαιρετική πηγή του λιπαρού οξέος DHA ή αλλιώς δοκοσαξεξανοϊκού οξέος, θα μπορούσε να γίνει ο νέος σύμμαχος για την καρδιά, σύμφωνα μελέτη ερευνητών από το νορβηγικό Πανεπιστήμιο Nord.
Τα DHA είναι μια από τις σημαντικότερες ομάδες ω-3 λιπαρών οξέων για την καρδιαγγειακή υγεία χάρη στην ιδιότητά τους να μειώνουν την «κακή» LDL χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Η εξασφάλιση αυτών των θρεπτικών συστατικών από την κύρια πηγή τους, τα λιπαρά ψάρια, θα μπορούσε να γίνει εύλογα η κίνηση-ματ για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, της πρώτης αιτίας θανάτου παγκοσμίως. Εντούτοις, όπως σημειώνει ο ερευνητής Adnan Gora, «αν όλος ο κόσμος πρόκειται να καλύψει τις ανάγκες του σε ωμέγα-3 έλαια από ιχθυέλαια, σύντομα θα υπάρξει σημαντική έλλειψή τους».
«Στο Πανεπιστήμιο Nord εργαζόμαστε με βιοενεργά συστατικά από μικροοργανισμούς, όπου αναζητούμε επίσης εναλλακτικές λύσεις για τα ιχθυέλαια. Στόχος μας είναι να μελετήσουμε πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν τέτοια προϊόντα για τη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων» δήλωσε ο ερευνητής με αφορμή τα πρόσφατα ευρήματα που επιβεβαίωσαν ότι έλαια παρασκευασμένα από τον θαλάσσιο μικροοργανισμό βελτίωσαν δείκτες καρδιαγγειακής υγείας σε ψάρια-ζέβρα (ή Danio rerio κατά την επιστημονική τους ονομασία), αγαπημένο οργανισμό των επιστημόνων λόγω του γονιδιώματός τους που παρουσιάζει υψηλή ομοιότητα με του ανθρώπου, σε ποσοστά 70% έως 80%.
Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Τα DHA είναι μια από τις σημαντικότερες ομάδες ω-3 λιπαρών οξέων για την καρδιαγγειακή υγεία χάρη στην ιδιότητά τους να μειώνουν την «κακή» LDL χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Η εξασφάλιση αυτών των θρεπτικών συστατικών από την κύρια πηγή τους, τα λιπαρά ψάρια, θα μπορούσε να γίνει εύλογα η κίνηση-ματ για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, της πρώτης αιτίας θανάτου παγκοσμίως. Εντούτοις, όπως σημειώνει ο ερευνητής Adnan Gora, «αν όλος ο κόσμος πρόκειται να καλύψει τις ανάγκες του σε ωμέγα-3 έλαια από ιχθυέλαια, σύντομα θα υπάρξει σημαντική έλλειψή τους».
«Στο Πανεπιστήμιο Nord εργαζόμαστε με βιοενεργά συστατικά από μικροοργανισμούς, όπου αναζητούμε επίσης εναλλακτικές λύσεις για τα ιχθυέλαια. Στόχος μας είναι να μελετήσουμε πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν τέτοια προϊόντα για τη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων» δήλωσε ο ερευνητής με αφορμή τα πρόσφατα ευρήματα που επιβεβαίωσαν ότι έλαια παρασκευασμένα από τον θαλάσσιο μικροοργανισμό βελτίωσαν δείκτες καρδιαγγειακής υγείας σε ψάρια-ζέβρα (ή Danio rerio κατά την επιστημονική τους ονομασία), αγαπημένο οργανισμό των επιστημόνων λόγω του γονιδιώματός τους που παρουσιάζει υψηλή ομοιότητα με του ανθρώπου, σε ποσοστά 70% έως 80%.
Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα