Πέντε νέοι άνθρωποι που η αναπηρία δεν τους σταματά

Πέντε νέοι άνθρωποι που η αναπηρία δεν τους σταματά

Είναι νέοι χαρούμενοι, γεμάτοι ζωντάνια, δημιουργικότητα, στόχους και όρεξη για δράση και αλλαγές. Μοιάζουν καθηλωμένοι λόγω κινητικών ή άλλων προβλημάτων, αλλά δεν είναι! Αυτό που τους καθηλώνει είναι τα εμπόδια που υψώνονται, επιβάλλονται, μεγεθύνονται και πολλαπλασιάζονται στην καθημερινότητά τους. Αυτά θέλουν να σπάσουν, μαζί με τα στερεότυπα για την αναπηρία. Γιατί αυτά τα εμπόδια τους αποκλείουν από τη ζωή που θέλουν, μπορούν και αξίζουν να ζήσουν

joanne
Το 40% των νέων με σοβαρή αναπηρία, ηλικίας 16-24 χρόνων και το 64,4% ηλικίας 25-34 χρόνων ζουν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Μόνο το 25% των νέων με σοβαρή αναπηρία δηλώνει τακτική συμμετοχή σε δραστηριότητες αναψυχής. Εξι στους 10 νέους με αναπηρία ηλικίας 16-24 χρόνων και 5 στους 10 ηλικίας 25-34 χρόνων αισθάνονται άδικη μεταχείριση σε κάποιον τομέα της ζωής τους, ότι δεν έχουν, για παράδειγμα, ίσες ευκαιρίες με άλλα άτομα του περιβάλλοντός τους ή ότι βιώνουν κάποιας μορφής αποκλεισμό λόγω των περιορισμών ή των δυσκολιών της υγείας τους.

Πρόκειται για τις διαπιστώσεις του Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας που αποτυπώνουν τη δύσκολη πραγματικότητα την οποία βιώνουν άνθρωποι με αναπηρία στη χώρα μας. Η φτώχεια θεωρείται παράγοντας που συντελεί στον αποκλεισμό, αλλά όχι ο μόνος. Τα τεράστια εμπόδια προσβασιμότητας σε κάθε πεδίο της ζωής τους, οι κοινωνικές προκαταλήψεις, τα αρνητικά στερεότυπα, που υποχωρούν με δραματικά αργό ρυθμό από την ελληνική κοινωνία αντανακλώνται στη χαμηλή προσβασιμότητα των ανθρώπων με αναπηρία στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην ψυχαγωγία. Οι πέντε άνθρωποι που φιλοξενούνται στο ygeiamou περιγράφουν τις δυσκολίες της δικής τους διαδρομής και διεκδικούν, ο καθένας με τον τρόπο του, το δικαίωμα να ζουν αυτόνομοι, ελεύθεροι, ανεξάρτητοι, πλήρεις.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης