Η πάθηση που αφορά 2,5 εκατ. άτομα στην Ελλάδα – Η θεραπεία για τα δύσκολα περιστατικά

Η πάθηση που αφορά 2,5 εκατ. άτομα στην Ελλάδα – Η θεραπεία για τα δύσκολα περιστατικά

Σε εκδήλωση της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης κορυφαίοι Ευρωπαίοι και Έλληνες ειδικοί θα αναφερθούν στην αντιμετώπιση των δύσκολων περιστατικών υπέρτασης

hypertension
Με τη συμμετοχή κορυφαίων Ευρωπαίων και Ελλήνων ειδικών στην αντιμετώπιση των δύσκολων περιστατικών υπέρτασης θα διεξαχθεί το 9ο Δορυφορικό Συμπόσιο με θέμα «Ενημέρωση σχετικά με την δύσκολα ελεγχόμενη υπέρταση και τις σχετικές συννοσηρότητες» στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη στις 31 Μαρτίου και 1 Απριλίου 2023, από την Α’ Καρδιολογική Κλινική του ΕΚΠΑ και της Ευρωπαϊκή Εταιρεία Υπέρτασης (ESH).

Υπολογίζεται ότι στη Ελλάδα υπάρχουν 2.500.000 πάσχοντες από υπέρταση, εκ των οποίων μόνο το 40-50% έχει ρυθμισμένη την πίεσή του σε επίπεδα κάτω των 140/90 mmHg. Mάλιστα, ένα ποσοστό τουλάχιστον 2-3% από αυτούς που λαμβάνουν πλήρη αντιϋπερτασική αγωγή με τουλάχιστον τρία φάρμακα έχουν μεγάλη δυσκολία ή δεν καταφέρνουν να ρυθμίσουν τη πίεσή τους. Για αυτούς τους δύσκολους ασθενείς υπάρχει σήμερα βάσιμη ελπίδα ότι μπορούν να ρυθμίσουν τη πίεσή τους με τη χρήση μίας απλής σχετικά επέμβασης στα νεφρά με τη χρήση ειδικών καθετήρων. Αν η πίεσή τους παραμείνει αρρύθμιστη για μακρό χρονικό έχουν τριπλάσιο κίνδυνο αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής ανεπάρκειας. Η μέθοδος αυτή λέγεται συμπαθητική απονεύρωση νεφρικών αρτηριών (renal sympathetic denervation, RDN) και αφορά τη ενδοαυλική μέσω καθετήρα κατάλυση των νεφρικών συμπαθητικών νευρικών ινών. Δηλαδή τροποποιείται ο τόνος της συμπαθητικής δραστηριότητας στο επίπεδο του νεφρού με αποτέλεσμα τη μείωση της πίεσης. Γίνεται με απλή τοπική αναισθησία και ολιγόωρη μέχρι 24ωρη παραμονή στο νοσοκομείο.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης