Γονείς: Τι θα συμβεί όταν πιέζετε το παιδί να πάρει καλούς βαθμούς – 5 πολύτιμες συμβουλές

Γονείς: Τι θα συμβεί όταν πιέζετε το παιδί να πάρει καλούς βαθμούς – 5 πολύτιμες συμβουλές

«Αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων» λέει η ομηρική φράση, να αριστεύεις δηλαδή πάντα και να ξεπερνάς τους άλλους. Μπορεί όμως αυτός ο τρόπος σκέψης να εξασφαλίσει στα παιδιά καλούς βαθμούς;

221003185007_girl_school_smile_grades
Η πρόοδος του παιδιού στο σχολείο αποτελεί επιθυμία των περισσότερων γονιών, για πολλούς δε ο στόχος δεν θα επιτευχθεί παρά μόνο αν το παιδί αριστεύσει. Αυτή η επιθυμία για καλές σχολικές επιδόσεις εκφράζεται πολλές φορές πιεστικά και με λάθος τρόπος ή γενικώς… εκφράζεται, κάτι που οδηγεί στα αντίθετα αποτελέσματα.

Στο πλαίσιο μιας μελέτης για τη σχέση ψυχολογικής διάθεσης και ακαδημαϊκών επιδόσεων, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα με επικεφαλής τη Δρ Suniya Luthar, ζήτησαν από 506 μαθητές δημοτικού να επιλέξουν και ιεραρχήσουν τις τρεις μεγαλύτερες προσδοκίες που θεωρούσαν ότι είχαν οι γονείς τους, μεταξύ των οποίων οι καλοί βαθμοί και μια επιτυχημένη καριέρα μελλοντικά ή την καλοσύνη και άλλες αρετές. Τα ευρήματα έδειξαν ότι καλύτερη ψυχική υγεία και σχολικές επιδόσεις σημείωσαν τα παιδιά που πίστευαν ότι οι γονείς τους προκρίνουν τις αρετές σε αντίθεση με τους μαθητές γονέων που έδιναν προτεραιότητα στην επιτυχία αντί της ευγένειας, με συνέπεια χειρότερους βαθμούς και επιπλέον κατάθλιψη, άγχος, χαμηλότερη αυτοεκτίμηση, προβλήματα συμπεριφοράς και μαθησιακές δυσκολίες.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης