Μεταβολική υγεία: Τι κερδίζει το μωρό όταν η μέλλουσα μαμά γυμνάζεται

Μεταβολική υγεία: Τι κερδίζει το μωρό όταν η μέλλουσα μαμά γυμνάζεται

Ασπίδα προστασίας στην εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 φαίνεται πως «χτίζει» η μητέρα για το παιδί, όταν εξακολουθεί να ασκείται κατά τη διάρκεια της κύησης

220415135931_egkumosini
Φυσική προστασία από την εκδήλωση σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 προσφέρει η άσκηση στην εγκυμοσύνη, ακόμα και όταν η μητέρα είναι παχύσαρκη ή ακολουθεί μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά. Αυτές είναι οι διαπιστώσεις νεότερης μελέτης σχετικά με την μεταβολική υγεία των βρεφών και υπάρχει εξήγηση πίσω από την προστατευτική ιδιότητα της άσκησης για το παιδί: κατά τη διάρκειά της, προκαλείται έκκριση της βασικής πρωτεΐνης SOD3 από τον πλακούντα, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη.

«Με την αύξηση της μητρικής παχυσαρκίας, δημιουργείται ένας ανησυχητικός φαύλος κύκλος, κατά τον οποίον ο κίνδυνος για την εμφάνιση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά», επισημαίνει ο επίκουρος καθηγητής Joji Kusuyama από το Διαεπιστημονικό Ινστιτούτο Επιστημών του Πανεπιστημίου Tohoku (FRIS) και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Το “σπάσιμο” αυτού του κύκλου είναι ένα κρίσιμο και πιεστικό ιατρικό ζήτημα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μητρική παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 βρίσκονται σε επιπολασμό, με πάνω από το το 30% των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία του δυτικού κόσμου να είναι παχύσαρκες και τα παιδιά που γεννιούνται από παχύσαρκες μητέρες ή μητέρες με διαβήτη τύπου 2 να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, ακόμη και με την υιοθετήση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.


Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης