Πανδημία: Το τίμημα που πλήρωσαν οι 40ρηδες

Πανδημία: Το τίμημα που πλήρωσαν οι 40ρηδες

Ένα από τα «κρυφά» προβλήματα της πανδημίας ήταν η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και συνακόλουθα η αύξηση των θανάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ. Δείτε ποια ηλικιακή ομάδα επλήγη περισσότερο καθώς και τους λόγους που οδήγησαν σε υπερκατανάλωση αλκοόλ

220323135203_drinking-covid
Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση αλκοόλ αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA, διερεύνησε εάν και οι θάνατοι που σχετίζονται με το αλκοόλ αυξήθηκαν επίσης.

Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Χαράλαμπος Παπαγεωργίου (Καθηγητής Ψυχιατρικής), Νικόλαος Σμυρνής (Καθηγητής Ψυχιατρικής), Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κύρια σημεία της μελέτης αυτής.

Δεδομένα θνησιμότητας στις ΗΠΑ από το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας (National Center for Health Statistics) αξιολογήθηκαν για την εκτίμηση θανάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ μεταξύ όλων των ατόμων 16 ετών και άνω, για τα έτη 2019 και 2020. Τα πιστοποιητικά θανάτου αναφέρουν μια υποκείμενη αιτία και ως 20 συμβάλλουσες αιτίες. Οι θάνατοι προσδιορίστηκαν ως σχετιζόμενοι με το αλκοόλ εάν μια αιτία που σχετίζεται με το αλκοόλ καταγραφόταν ως υποκείμενη ή συμβάλλουσα.


Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης