Έμφραγμα και εγκεφαλικό: Για ποιους αυξάνεται έως και 30% ο κίνδυνος

Έμφραγμα και εγκεφαλικό: Για ποιους αυξάνεται έως και 30% ο κίνδυνος

Σε μια καθημερινότητα γεμάτη υποχρεώσεις, απαιτήσεις και ευθύνες, το άγχος και το στρες «λυγίζει» και τον πιο χαλαρό, προκαλώντας πολλά προβλήματα ιδίως στην καρδιά. Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα

211220135127_kardia
Ο κίνδυνος της καρδιαγγειακής νόσου μεγαλώνει με την αύξηση της επιβάρυνσης από το άγχος, τα οικονομικά προβλήματα και τα δυσμενή γεγονότα της ζωής, σύμφωνα με μία μεγάλη διεθνή μελέτη με κύριους συγγραφείς ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γκέτεμπουργκ. Ειδικότερα, οι ερευνητές κατάφεραν να συνδέσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου με τα υψηλά επίπεδα στρες.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open περιελάμβανε 118.606 άτομα από 21 χώρες, πέντε από τις οποίες ήταν χαμηλού εισοδήματος, δώδεκα μεσαίου και τέσσερις υψηλού εισοδήματος. Οι συμμετέχοντες, άνδρες και γυναίκες, ήταν όλοι ηλικίας από 35-70 ετών με μέσο όρο τα 50 έτη.

Στο πλαίσιο της έρευνας, τους τέθηκαν ερωτήματα σχετικά το προσλαμβανόμενο άγχος του τελευταίου έτους. Ως άγχος ορίστηκε το αίσθημα νευρικότητας, οξυθυμίας ή στρες λόγω παραγόντων στη δουλειά ή το σπίτι, ή η εμπειρία δύσκολων γεγονότων και περιόδων στη ζωή τους. Τέτοια γεγονότα θεωρούνται το διαζύγιο, η ανεργία, το πένθος ή μια σοβαρή ασθένεια, ενώ το άγχος αξιολογήθηκε από το μηδέν(καθόλου άγχος) έως το τρία (έντονο άγχος).


Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης