Πανδημία: Ποια νόσος αυξήθηκε μέσα σε δύο χρόνια – Πέντε tips για να μειώσουμε τον κίνδυνο

Πανδημία: Ποια νόσος αυξήθηκε μέσα σε δύο χρόνια – Πέντε tips για να μειώσουμε τον κίνδυνο

Το τίμημα των απανωτών lockdown ήταν η αύξηση της καθιστικής ζωής κατά περίπου τρεις επιπλέον ώρες ημερησίως και η συνέπεια αυτής της κατάστασης ήταν η αύξηση των ποσοστών διαβήτη παγκοσμίως. Δυο κορυφαίοι ειδικοί προτείνουν τρόπους να βάλουμε και πάλι την κίνηση στη ζωή μας

211206162339_desk_standing
Νεότερα στοιχεία αποκαλύπτουν αύξηση του επιπολασμού του διαβήτη την τελευταία διετία κατά 16% με 537 εκατομμύρια ενήλικες (ηλικίας 20-79 ετών) να εκτιμάται ότι ζουν σήμερα με τη νόσο.

Σύμφωνα με άρθρο στο The Conversation του Δρ Christian Brakenridge του Ινστιτούτου Baker για τον Διαβήτη και την Καρδιά και του καθηγητή David Dunstan επικεφαλής του εργαστηρίου Φυσικής Δραστηριότητας στο ίδιο εργαστήριο, η έλευση του κορωνοϊου και κυρίως τα lockdown αύξησαν τον χρόνο της καθιστικής ζωής, μια συνήθεια που ήδη ήταν σε επικινδυνα επίπεδα προ κορωνοϊού και η οποία είναι γνωστό ότι θεωρείται προδιαθεσικός παράγοντας για την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις η πανδημία πρόσθεσε τρεις επιπλέον ώρες καθισιού ημερησίως στην καθημερινή μας ζωή.

Οι δύο επιστήμονες επισημαίνουν αυτό που εύλογα όλοι σκεφτόμαστε καθώς τα lockdown φθίνουν και δεν φαίνεται να επανέρχονται ως επιλογή αντιμετώπισης της πανδημίας. Είναι σημαντικό να προσθέσουμε την κίνηση στην καθημερινότητά μας προκειμένου να αλλάξουν τα δεδομένα όσον αφορά τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη.


Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης