Κάθε χειμώνα θα ζούμε με τον κορωνοϊό; Έρευνα απαντά για την εποχικότητα της νόσου

Κάθε χειμώνα θα ζούμε με τον κορωνοϊό; Έρευνα απαντά για την εποχικότητα της νόσου

Είναι τελικά ο κορωνοϊός μια εποχική λοίμωξη ή θα ζούμε μαζί του όλο τον χρόνο; Αν και αρχικά υπήρχε διχογνωμία ανάμεσα στους επιστήμονες, τα στοιχεία μιας πρόσφατης ανατρεπτικής μελέτης οδηγούν σε πιο ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την εποχικότητα της λοίμωξης και τις συνθήκες που ευνοούν τη μετάδοση

211022134445_gripi
Έχοντας πλέον βιώσει την επέλαση του κορωνοϊού όλες τις εποχές του χρόνου, οι επιστήμονες φαίνεται πως κατέληξαν σε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τη φύση του κορωνοϊού. Σύμφωνα με στοιχεία νέας έρευνας από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal), υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η λοίμωξη COVID-19 πρόκειται για μια εποχική λοίμωξη που συνδέεται με τις χαμηλές θερμοκρασίες και τα επίπεδα της υγρασίας, συνθήκες δηλαδή που αντίστοιχα μεταδίδεται και η γρίπη.

Τα αποτελέσματα αυτά που δημοσιεύτηκαν στο Nature Computational Science καταρρίπτουν την αρχική εκτίμηση έπειτα από την πρώτη θεωρητική μελέτη μοντελοποίησης που συμπέρανε ότι η εποχή δεν αποτελούσε παράγοντα μετάδοσης του κορωνοϊού. Ωστόσο, υπήρχαν και ορισμένες παρατηρήσεις σχετικά με την αρχική εξάπλωση του COVID-19 στην Κίνα με τα χαμηλά επίπεδα υγρασίας και τις χαμηλές θερμοκρασίες (μεταξύ 5 βαθμών και 11 βαθμών Κελσίου).

«Το ενδιαφέρον σχετικά με το εάν ο κορωνοϊός εντάσσεται στις εποχικές λοιμώξεις γίνεται ολοένα και πιο έντονο, κάνοντας επιτακτική την ανάγκη να καθοριστούν αποτελεσματικά μέτρα παρέμβασης», εξηγεί ο Xavier Rodó, διευθυντής του προγράμματος Climate and Health στο ISGlobal και συντονιστής της μελέτης. Άλλωστε, ένα από τα συμπεράσματα της μελέτης ήταν η μετάδοση του ιού μέσω του αέρα και η ανάγκη να παρθούν αντίστοιχα μέτρα, όπως για παράδειγμα ο καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης