Παιδικό άσθμα: Η δραστηριότητα της μαμάς που μπορεί να το επηρεάσει

Παιδικό άσθμα: Η δραστηριότητα της μαμάς που μπορεί να το επηρεάσει

Καθαρίσατε σήμερα το σπίτι; Πρόσφατη έρευνα εφιστά την προσοχή στις γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν παιδί και λόγω εργασίας ή επιλογής υπερεκτίθενται στις χημικές ουσίες προϊόντων καθαρισμού και απολύμανσης. Διαβάστε γιατί

211019215244_woman_cleaning
Τα προϊόντα καθαρισμού και τα απολυμαντικά πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο άσθματος στα παιδιά μέσω της μητέρας, ισχυρίζονται ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν στη Νορβηγία με πρόσφατη μελέτη που παρουσιάστηκε στο διεθνές συνέδεριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS) και αναμένεται να δημοσιευτεί.

Συγκεκριμένα, η αυξημένη έκθεση γυναικών στα παραπάνω προϊόντα σχετίζεται με 71% περισσότερες πιθανότητες άσθματος, ακόμη και εάν η επιβλαβής πρακτική στο πλαίσιο της εργασιακής τους απασχόλησης συνήθως είχε διακοπεί χρόνια πριν τη σύλληψη. Το εύρημα υποδεικνύει το ενδεχόμενο βλάβης στα ωάρια από τους καθαριστικούς παράγοντες, κάτι που όμως παραμένει στο στάδιο της υπόθεσης και χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, όπως ανέφερε μία εκ των ερευνητών, η Δρ Cecilie Svanes.

Εργαζόμενες στην καθαριότητα, σε κουζίνες καθώς και νοσηλεύτριες αποτελούν ομάδες υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με τους ερευνητές, λόγω της έκθεσής τους στα χημικά προϊόντα καθαρισμού και απολύμανσης. Για τον ίδιο λόγο, παλαιότερες έρευνες συμπεριέλαβαν αντίστοιχα επαγγέλματα στα πλέον επικίνδυνα για σοβαρές παθήσεις. Ενδεικτικά, αμερικανική μελέτη του 2019 με περισσότερες από 70.000 νοσηλεύτριες είχε καταλήξει ότι διατρέχουν 25-35 % μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ).

«Πολλές μέλλουσες μητέρες εκτίθενται σε χημικά στον χώρο εργασίας, αλλά οι δυνητικές επιπτώσεις στην υγεία των απογόνων έχουν μελετηθεί σε μικρό μόνο βαθμό», σχολίασε η Δρ Svanes.

Ένοχος ο σύγχρονος τρόπος ζωής;

Η σύνδεση των προιόντων καθαριότητας και κακής υγείας στα παιδιά έχει αποτυπωθεί στα ευρήματα σειράς μελετών, οι οποίες προειδοποιούν πως η έκθεση των βρεφών σε προϊόντα όπως απορρυπαντικό πλυντηρίου πιάτων, γενικού καθαρισμού, για τα τζάμια ή τα ρούχα αυξάνουν τον κίνδυνο άσθματος, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε χημικές ουσίες που ερεθίζουν τους αεραγωγούς και δυσκολεύουν την αναπνοή.

Κλείσιμο
Πρόσφατη έρευνα κατέληξε στην υπόθεση πως ο σύγχρονος τρόπος ζωής μειώνει τις ευεργετικές ιδιότητες του μητρικού γάλακτος και μειώνει έτσι την προστασία τους έναντι αλλεργιών.

Στο παραπάνω συμπέρασμα οδήγησε η σύγκριση του γάλακτος γυναικών από την κοινότητα των Μεννονιτών -ομολογία των Αναβαπτιστών που απαρνούνται τη συστηματική χρήση τεχνολογίας και φυτοφαρμάκων- με γυναικών εκτός κοινότητας, με των πρώτων να εμφανίζει υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντισώματα και βακτήρια. Οι ειδικοί απέδωσαν την υπεροχή στον παραδοσιακό τρόπο ζωής (επαφή με οικόσιτα ζώα και μη παστεριωμένα τρόφιμα) που συμβάλλει επιπλέον στον καλύτερο «προγραμματισμό» του εντερικού μικροβιώματος και του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών τους.

Με βάση το παραπάνω αλλά και τον μικρό επιπολασμό αλλεργιών στην κοινότητα των Μεννονιτών, οι ερευνητές εξέφρασαν τις πιθανότητες η εκτόξευση του άσθματος στις δυτικές χώρες να οφείλεται στο δυτικό «αποστειρωμένο» τρόπο ζωής που αποκόπτει τα βρέφη από τη χώμα και τα μικρόβια που ουσιαστικά εκπαιδεύουν τον οργανισμό σχετικά με τη σκόνη και τη γύρη, με αποτέλεσμα την υπεραντίδρασή του κατά την επαφή με αβλαβείς ουσίες.

Ωστόσο η παραπάνω θεωρία βρίσκει αντίλογο από πλήθος ακαδημαϊκών όπως και το Βρεατανικό Σύστημα Υγείας που διευκρινίζει ότι τα σύγχρονα πρότυπα υγιεινής δεν συνδέονται με το άσθμα.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης