Έμφραγμα – Εγκεφαλικό επεισόδιο: Ποιοι δεν κινδυνεύουν – Ποιο είναι το «μυστικό» της καρδιαγγειακής υγείας

210831152854_couple_green_spaces_old

Έχετε αναρωτηθεί πώς επωφελείστε ή ζημιώνεστε από την περιοχή που ζείτε; Αμερικανοί επιστήμονες αποκάλυψαν τον ρόλο που διαδραματίζει η γειτονιά στην καρδιαγγειακή μας υγεία

Νέες ευεργετικές ιδιότητες αποδίδει στη φύση πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, σύμφωνα με την οποία η διαβίωση σε περιβάλλοντα πλούσια σε πράσινο δρα προστατευτικά για την καρδιαγγειακή υγεία. Τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας για το 2021, αναδεικνύουν εκ νέου τη σημασία της επαφής με τη φύση, η οποία έχει προηγουμένως αποδειχθεί σύμμαχος έναντι του άγχους και των αρνητικών συναισθημάτων, της υπέρτασης και του σακχάρου καθώς και του πρόωρου θανάτου.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή, Δρ William Aitken, η έρευνα δεν διαπίστωσε μόνο τις θετικές επιπτώσεις για όσους κατοικούν κοντά σε χώρους πρασίνου αλλά και ότι τα σχετικά οφέλη μπορούν να εξασφαλιστούν από παρεμβάσεις όπως η δενδροφύτευση σε εντυπωσιακά σύντομο χρονικό διάστημα για θετική παρέμβαση στη φύση, με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι πέντε χρόνια ήταν αρκετά.

Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν στοιχεία από 243.558 κατοίκους του Μαϊάμι, ασφαλισμένους στο σύστημα υγείας Medicare των ΗΠΑ με ηλικία 64 έτη και άνω, τους οποίους παρακολούθησαν κατά το διάστημα 2011-2016 αναφορικά με την καρδιαγγειακή υγεία και επεισόδια όπως έμφραγμα, κολπική μαρμαρυγή, καρδιακή ανεπάρκεια, ισχαιμική καρδιοπάθεια, υπέρταση και εγκεφαλικό επεισόδιο/παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο.

Παράλληλα, χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες σύμφωνα με τα επίπεδα πρασίνου της γειτονιάς τους (χαμηλό, μέτριο, υψηλό), βάσει φωτογραφιών από δορυφόρο που αποτύπωναν το ορατό και σχεδόν αόρατο-υπέρυθρο φως από την επιφάνεια της γης (η χλωροφύλλη από τα φυτά απορροφά συνήθως το ορατό φως και αντανακλά υπέρυθρο, οπότε η μέτρηση των δύο δείχνει την ποσότητα βλάστησης). Η μέτρηση επαναλήφθηκε το 2016, οπότε είχε προηγηθεί το πρόγραμμα δενδροφύτευσης Miami-Dade County Parks σε πολλές από τις υπό έρευνα γειτονιές.

Μετά τη συνεκτίμηση παραγόντων κινδύνου για εκδήλωση καρδιαγγειακής νόσου (ηλικία, φύλο, φυλή/εθνικότητα, καρδιαγγειακό ιστορικό, ποιοτικά χαρακτηριστικά της γειτονιάς όπως μέσο εισόδημα νοικοκυριού και καταλληλότητα για περπάτημα), η σύγκριση των περιοχών έδειξε ότι οι κάτοικοι των πολύ πράσινων περιοχών είχαν:


Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης