Ποιος «ρυθμίζει» τη λαχτάρα για γλυκά και τη διάθεση; Και όμως δεν είναι το μυαλό

190507161112_surprised

Από τη μυρωδιά ενός καλοψημένου φαγητού, μέχρι μια διαφήμιση για ένα αλμυρό σνακ ή μια σοκολάτα που τρώγαμε σαν παιδιά, όλα μπορούν να ανασύρουν αναμνήσεις που να προκαλέσουν λαχτάρα για ένα φαγητό. Τι συμβαίνει, όμως, αν όλα αυτά προέρχονται από ένα αισθητηριακό σύστημα που δεν έχει καμία σχέση με το μυαλό και τις αισθήσεις της όσφρησης, της όρασης και της ακοής;

Κατά την προηγούμενη δεκαετία, η επιστημονική εργασία οδήγησε στην ανακάλυψη ότι το έντερο περιέχει αισθητήρες που στέλνουν άμεσα μηνύματα στον εγκέφαλο, προκειμένου να τον βοηθήσουν να αποφασίσει τι τρόφιμα θα καταναλώσει, πόσο καλά θα κοιμηθεί, ακόμα κι αν θα αισθανθεί πόνο. Οι ερευνητές, λοιπόν, διερευνούν τη σύνδεση εντέρου-εγκεφάλου για τις προοπτικές της όσον αφορά στη θεραπεία διάφορων παθήσεων. Κάποιες από αυτές σχετίζονται προφανώς με το έντερο -όπως η παχυσαρκία και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου– ενώ κάποιες άλλες είναι λιγότερο προφανείς, όπως η οστεοπόρωση και η διαταραχή μετατραυματικού στρες.

Η ικανότητα του εντέρου να ενεργεί χωρίς κάποια πληροφορία από τον εγκέφαλο ή τον νωτιαίο μυελό ήταν αυτή που ενέπνευσε τον Δρ. Michael Gershon, έναν από τους πρωτοπόρους στον τομέα της νευρογαστρεντερολογίας να ονομάσει το έντερο «δεύτερο εγκέφαλο». Ενώ, όμως, το έντερο είναι ικανό να δρα μόνο του, πρακτικά υπάρχει συνεχής επικοινωνία του με τον εγκέφαλο.


Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης