Ζάχαρη: Τι θα σας συμβεί αν την κόψετε – Η επιστημονική εξήγηση

Ζάχαρη: Τι θα σας συμβεί αν την κόψετε – Η επιστημονική εξήγηση

Ποια βιολογική διαδικασία «κρύβεται» πίσω από τα δυσάρεστα συμπτώματα που παρουσιάζονται σε πολλούς ανθρώπους όταν αποφασίσουν να κόψουν ή να περιορίσουν τη ζάχαρη; Διαβάστε τα εντυπωσιακά συμπεράσματα των επιστημόνων

210818164111_sugar-1280x720
Η μείωση της πρόσληψης ζάχαρης έχει σαφή οφέλη για την υγεία, μεταξύ των οποίων η πρόσληψη λιγότερων θερμίδων, που μπορεί να συμβάλει σε απώλεια βάρους, και η βελτιωμένη υγεία των δοντιών. Ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που βιώνουν αρνητικές συνέπειες όταν προσπαθούν να περιορίσουν τη ζάχαρη, όπως πονοκέφαλο, κόπωση και μεταπτώσεις στη διάθεση, συμπτώματα που συνήθως είναι παροδικά. Ο λόγος πίσω από αυτές τις παρενέργειες δεν έχει κατανοηθεί επαρκώς μέχρι σήμερα, αλλά οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα συμπτώματα αυτά πιθανότατα σχετίζονται με την αντίδραση του εγκεφάλου όταν εκτίθεται στα σακχαρούχα τρόφιμα -και τον βιολογικό μηχανισμό της «ανταμοιβής».

Όπως εξηγεί ο James Brown, αναπληρωτής καθηγητής Βιολογίας και Βιοϊατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Aston σε σχετική δημοσίευση στο The Conversation, εκτός από την ωραία γεύση των τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, το συστατικό αυτό επιφέρει ισχυρές βιολογικές επιδράσεις στον εγκέφαλο, οι οποίες έχουν εν πολλοίς οδηγήσει και στον διάλογο για τον «εθισμό στη ζάχαρη», αν και ο ισχυρισμός παραμένει υπό εξέταση.

«Η σακχαρόζη ενεργοποιεί τους υποδοχείς της γλυκιάς γεύσης στο στόμα, οδηγώντας στην απελευθέρωση της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Η ντοπαμίνη είναι νευροδιαβιβαστής, δηλαδή ένα χημικό που μεταφέρει τα μηνύματα μεταξύ των νεύρων. Όταν, λοιπόν, εκτιθέμεθα σε ένα ερέθισμα ανταμοιβής, ο εγκέφαλος αποκρίνεται απελευθερώνοντας ντοπαμίνη -γι’αυτό και συχνά αποκαλείται το ‘χημικό της ανταμοιβής’», εξηγεί ο ειδικός.


Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης