Κορωνοϊός – Ασθενείς: Η εξέταση που αποκαλύπτει εάν έχει προσβάλει την καρδιά

Κορωνοϊός – Ασθενείς: Η εξέταση που αποκαλύπτει εάν έχει προσβάλει την καρδιά

Η χαρτογράφηση του μυοκαρδίου έρχεται να ενισχύσει τη διαγνωστική ακρίβεια της μαγνητικής καρδιάς. Ο κ. Ελευθέριος Μ. Βιδαλάκης, Καρδιολόγος με Εξειδίκευση στην Καρδιαγγειακή Απεικόνιση, Tμήμα Mαγνητικής Τομογραφίας Καρδιάς Metropolitan General μάς ενημερώνει για αυτή την τεχνική και για το ειδικό πρωτόκολλο μαγνητικής καρδιάς βασισμένο στις τεχνικές χαρτογράφησης του μυοκαρδίου το οποίο έχει προσαρμοστεί από τον ίδιο ειδικά για πρώην ασθενείς COVID-19

210331211402_heart

Η χαρτογράφηση του μυοκαρδίου με μαγνητική καρδιάς, αποτελεί μια προηγμένη τεχνική, πολυπαραμετρικής χαρτογράφησης που βασίζεται στους μαγνητικούς χρόνους Τ1, Τ2 & Τ2*. Μας δίνει εικόνες με υψηλή χορική ανάλυση, έτσι ώστε να μπορούμε να ποσοτικοποιήσουμε τις αλλοιώσεις της σύστασης του μυοκαρδίου σε κάθε σημείο του. Οι νέες αυτές τεχνικές είναι πολύ ικανές στο να ανιχνεύσουν διάχυτες βλάβες στην καρδιά, ενώ μας βοηθάνε να παρακολουθήσουμε την πορεία μιας νόσου του μυοκαρδίου συγκρίνοντας απόλυτους αριθμούς σε διαδοχικές μετρήσεις. Έτσι λοιπόν η χαρτογράφηση του μυοκαρδίου έρχεται να ενισχύσει τη διαγνωστική ακρίβεια της μαγνητικής καρδιάς κάνοντάς την μια εξέταση που αγγίζει την αξιοπιστία της κλασικής βιοψίας του μυοκαρδίου.

Πότε ενδείκνυται η χαρτογράφηση του μυοκαρδίου με μαγνητική καρδιάς;

Μυοκαρδίτιδα: (για διάγνωση, παρακολούθηση και επιβεβαίωση πλήρους ίασης) . Το 2018 η τεχνική μπήκε επίσημα στα κριτήρια διάγνωσης της μυοκαρδίτιδας.
Προσβολή του μυοκαρδίου από αυτοάνοσες, ρευματικές και συστηματικές φλεγμονώδεις νόσους όπως λύκος, ρευματοειδής αρθρίτιδα, σαρκοείδωση κ.ά.
Χαρακτηρισμός όγκων της καρδιάς.
Προσβολή του μυοκαρδίου από τον ιό HIV.
Αμυλοείδωση, Fabri νόσος.
Διαφορική διάγνωση υπερτροφικών καταστάσεων του μυοκαρδίου.
Πρόγνωση στεφανιαίας νόσου.
Προβολή της καρδιάς από COVID-19.


Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης