Υπέρταση: Οι καινοτόμες επεμβάσεις που τη ρυθμίζουν αποτελεσματικά

Υπέρταση: Οι καινοτόμες επεμβάσεις που τη ρυθμίζουν αποτελεσματικά

Για τη σοβαρότητα της υπέρτασης και τα νέα και θεραπευτικά εργαλεία που εφαμόζονται στην Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών σε υπερτασικούς ασθενείς μιλάει στο ygeiamou ο κύριος Κωνσταντίνος Τσιούφης, Καθηγητής- Διευθυντής Α’ Καρδιολογικής κλινικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ του νοσοκομείου Ιπποκράτειο

190515154917_Hypertension_man_woman1__1_
Η αρτηριακή υπέρταση εξακολουθεί να αποτελεί μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας, καθώς περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο άτομα παγκοσμίως εμφανίζουν αρτηριακή υπέρταση, ενώ σχεδόν 8 εκατομμύρια άτομα ετησίως χάνουν τη ζωή τους λόγω καρδιαγγειακών επιπλοκών επιπλοκών αρτηριακής υπέρτασης. Σήμερα, παρά την ύπαρξη πολλών αντιυπερτασικών φαρμάκων αλλά και συνδυασμό 2ή 3 φαρμάκων σε ένα χάπι, η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης παραμένει μη ικανοποιητική, χωρίς να ξεπερνά το 40% στις ανεπτυγμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας. Είναι λοιπόν εμφανές ότι χρειαζόμαστε επιπρόσθετα νέα αποτελεσματικά και ασφαλή θεραπευτικά «εργαλεία» πέραν της υγιεινοδιαιτητικής και φαρμακευτικής αγωγής για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης.

Προς αυτή την κατεύθυνση την τελευταία δεκαετία έχει αναπτυχθεί η μέθοδος της διαδερμικής ενδοαυλικής μέσω καθετήρα κατάλυσης των νεφρικών συμπαθητικών νευρικών ινών [συμπαθητική απονεύρωση νεφρικών αρτηριών-renal sympathetic denervation (RDN)] με ενδαγγειακή χορήγηση είτε υψίσυχνου ρεύματος είτε υπερήχων είτε με έγχυση νευροτοξικών ουσιών όπως πχ η αλκοόλη. Πρόκειται για μία νέα ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, με μία ημέρα νοσηλείας και χωρίς γενική νάρκωση του ασθενούς . Η πρώτη σημαντική δημοσιευμένη μελέτη το 2009 έδειξε ότι σε ασθενείς με σοβαρή ανθεκτική υπέρταση (συστολική πίεση στο ιατρείο >160 mmHg με 3 αντιυπερτασικά φάρμακα συμπεριλαμβανομένου και 1 διουρητικού) μετά από απονεύρωση σημειώθηκε ελάττωση της συστολική αρτηριακής πίεσης κατά 27 mmHg χωρίς επιπλοκές. Οι καταγραφές σε ασθενείς του «πραγματικού κόσμου» όπως η Global Symplicity Registry σε 998 ασθενείς με ανθεκτική υπέρταση έδειξε μείωση κατά 11 mmHg στην συστολική και 6 mmHg διαστολική ΑΠ. Ειδικά στον Ελληνικό χώρο έγινε καταγραφή από 4 κέντρα και δείχθηκε ελάττωση της συστολικής πίεσης ιατρείου έως και 30 mmHg σε διάρκεια παρακολούθησης 1 έτους.


Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης