Κορωνοϊός: Πόσους μήνες διαρκούν τα «επίμονα» αντισώματα – Ποιοι νοσούν σοβαρότερα

Κορωνοϊός: Πόσους μήνες διαρκούν τα «επίμονα» αντισώματα – Ποιοι νοσούν σοβαρότερα

Μια νέα επιστημονική μελέτη από την Ιταλία υποστηρίζει ότι τα αντισώματα που παράγει ο οργανισμός κατά της COVID-19 συνεχίζουν να υπάρχουν για τουλάχιστον οκτώ μήνες μετά τη μόλυνση από τον ιό – Τι σημαίνει αυτό για τον κίνδυνο σοβαρής νόσου

201215202305_200706115938_coronavirus_pandemic
Τα αντισώματα έναντι του κορωνοϊού παρέμειναν στο αίμα των ασθενών με COVID-19 για τουλάχιστον οκτώ μήνες μετά τη μόλυνσή τους, αναφέρουν Ιταλοί ερευνητές σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications.

«Τα αντισώματα υπήρχαν ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα της ασθένειας, την ηλικία των ασθενών ή την παρουσία άλλων παθολογιών», επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Οι ερευνητές, συνεργαζόμενοι με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Ιταλίας (ISS), μελέτησαν 162 ασθενείς με συμπτώματα κορωνοϊού που παρουσιάστηκαν στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων της Ιταλίας κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας στη χώρα το περασμένο έτος.

Σημειώνεται ότι τα δύο τρίτα των ασθενών που ερευνήθηκαν ήταν άνδρες με μέση ηλικία τα 63 έτη. Περίπου το 57% αυτών είχαν κάποια προϋπάρχουσα παθολογία, ως επί το πλείστον υπέρταση και διαβήτη.

Από αυτούς που επιβίωσαν ελήφθησαν δείγματα αίματος τον Μάρτιο και τον Απρίλιο κι έπειτα ξανά στο τέλος Νοεμβρίου, ενώ 29 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους.

«Η παρουσία των εξουδετερωτικών αντισωμάτων, ενώ μειωνόταν με την πάροδο του χρόνου, ήταν εξαιρετικά επίμονη –οκτώ μήνες μετά τη διάγνωση, υπήρχαν μόνο τρεις ασθενείς που δεν παρουσίαζαν πλέον θετικότητα στους ελέγχους», αναφέρουν οι ειδικοί.

Κλείσιμο
Η μελέτη, επίσης, έδωσε έμφαση στη σημασία της ανάπτυξης αντισωμάτων για την ανάρρωση από τον κορωνοϊό. «Όσοι δεν κατάφεραν να παράγουν αντισώματα εντός των πρώτων 15 ημερών από τη μόλυνση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρότερης μορφής COVID-19», τονίζεται στη σχετική δημοσίευση.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης