Καρκίνος: Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές

Καρκίνος: Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές

Για τη σημαντική πρόοδο και τις σύγχρονες εξελίξεις στον τομέα της διάγνωσης και θεραπείας του καρκίνου μιλάει στο ygeiamou η κυρία Μαρία Γαζούλη, Καθηγήτρια Βιολογίας - Νανοϊατρικής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Εθνική Εκπρόσωπος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) στην Επιτροπή Προηγμένων Θεραπειών (CAT)

200424082810_190312203616_karkinos_lab
Ο καρκίνος ευθύνεται για σχεδόν 1 στους 6 θανάτους παγκοσμίως. Περισσότεροι από 14 εκατομμύρια άνθρωποι αναπτύσσουν καρκίνο κάθε χρόνο και ο αριθμός αυτός προβλέπεται να αυξηθεί σε πάνω από 21 εκατομμύρια έως το 2030. Η πρόοδος στην ενίσχυση της πρώιμης διάγνωσης καρκίνου και στην παροχή βασικής θεραπείας για όλους θα βοηθήσει τις χώρες να επιτύχουν εθνικούς στόχους που συνδέονται με τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης. Ασθενείς των οποίων οι καρκίνοι βρίσκονται νωρίς και αντιμετωπίζονται έγκαιρα είναι πιο πιθανό να επιβιώσουν από αυτούς τους καρκίνους από εκείνους τους ασθενείς των οποίων οι καρκίνοι δεν εντοπίζονται μέχρι να εμφανιστούν συμπτώματα. Στόχος των επιστημόνων είναι να γνωρίσουν καλά τα βιολογικά μονοπάτια που διέπουν τη διαδικασία της καρκινογένεσης και να ανιχνεύσουν βιοδείκτες που θα μπορούν εύκολα και με μη επεμβατικές μεθόδους να ανιχνεύσουν τους καρκίνους σε πρώιμο στάδιο.

Όσον αφορά τους καρκίνους του γαστρεντερικού συστήματος με τους οποίους ασχολείται κυρίως η ερευνητική μου ομάδα στο Εργαστήριο Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ έχει γίνει σημαντική πρόοδος προς αυτό τον τομέα. Ένας βιοδείκτης που ανιχνεύεται στο αίμα η σε άλλα βιολογικά υλικά των ατόμων είναι με απλά λόγια ένα μετρήσιμο DNA, RNA ή πρωτεϊνικό συστατικό που υποδεικνύει την ασθένεια. Για παράδειγμα, τέτοιοι βιοδείκτες περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται σε, συγκεκριμένες γονιδιακές μεταλλάξεις, μεθυλίωση γονιδίων και αντιγόνα. Ο βιοδείκτης που μετριέται στο αίμα ενός ατόμου μπορεί να είναι ένας δείκτης μιας διαδικασίας, όπως ο κίνδυνος ασθένειας ή η εξέλιξη, όπως η εξέλιξη στον καρκίνο του παχέος εντέρου, που πιστεύεται ότι σχετίζεται με μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα, όπως η θνησιμότητα.



Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης