Υπνική άπνοια: Η μάσκα μειώνει το ροχαλητό και προστατεύει το μυαλό!

Υπνική άπνοια: Η μάσκα μειώνει το ροχαλητό και προστατεύει το μυαλό!

Έναν ακόμη καλό λόγο έχουν οι πάσχοντες από υπνική άπνοια για να χρησιμοποιήσουν συσκευή αερισμού θετικής πίεσης που διευκολύνει την αναπνοή τους και αυτός σχετίζεται με την γνωστική τους λειτουργία

191223222035_ipnos
Έναν ακόμη σημαντικό λόγο για την αντιμετώπιση της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας με χρήση μάσκας (με αερισμό θετικής πίεσης) ανέδειξε έρευνα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μίσιγκαν, σύμφωνα με την οποία η μέθοδος συνδέθηκε με μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ και άλλων τύπων άνοιας για τα άτομα που πάσχουν από το πρόβλημα.

Ειδικότερα, τα επιστημονικά ευρήματα που δημοσιεύονται στο Sleep έδειξαν μείωση των πιθανοτήτων άνοιας και ήπιας γνωστικής εξασθένισης σε βάθος τριών χρόνων για όσους χρησιμοποιούσαν αερισμό θετικής πίεσης.

Για τις ανάγκες της μελέτης οι ερευνητές από το Κέντρο Διαταραχών Ύπνου του Νοσοκομείου ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους των 50.000 δικαιούχους 65 ετών και άνω με αποφρακτική υπνική άπνοια από το σύστημα υγείας Medicare.

Την ανάδειξη του σημαντικού ρόλου του ύπνου στην προστασία της γνωστικής λειτουργίας από την πρόσφατη έρευνα επεσήμαναν η επικεφαλής της, Tiffany J. Braley M.D., M.S., Επίκουρη Καθηγήτρια Νευρολογίας, και η Galit Levi Dunietz, Ph.D., M.P.H., Επίκουρη Καθηγήτρια Νευρολογίας και ειδική σε θέματα υπνικών διαταραχών.

Ως αποφρακτική υπνική άπνοια χαρακτηρίζονται οι επανειλημμένες διακοπές της αναπνοής κατά τον ύπνο εξαιτίας της σύγκλισης των ανώτερων αεραγωγών. Οι γηραιότεροι ενήλικες αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου για την εμφάνισή της.

Τα άτομα με ήπια έως μέτρια άπνοια ύπνου βιώνουν καθημερινή κόπωση και μειωμένη προσοχή κατά τη διάρκεια της ημέρας λόγω κακής ποιότητας ύπνου, ενώ μπορεί να υπάρξουν και πιο σοβαρές συνέπειες, με περιστατικά ακόμα και θανάτου να έχουν καταγραφεί εξαιτίας της διακοπής της αναπνοής.

Κλείσιμο
Η διαταραχή έχει επιπλέον συνδεθεί με αρκετά νευρολογικά και καρδιαγγειακά προβλήματα. Μια ενδιαφέρουσα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association, είχε διαπιστώσει ότι η χρήση συσκευής θετικής πίεσης από προδιαβητικούς ασθενείς τη νύχτα μειώνει τις τιμές του καρδιακού ρυθμού ανάπαυσης κατά τη διάρκεια της ημέρας και κατά συνέπεια τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης