Κορωνοϊός - Ραμαζάνι: Οι περισσότερες αραβικές χώρες ανακοινώνουν την έναρξή του

Κορωνοϊός - Ραμαζάνι: Οι περισσότερες αραβικές χώρες ανακοινώνουν την έναρξή του

Λόγω του κορωνοϊού, σχεδόν όλες οι μουσουλμανικές χώρες έκλεισαν τα τζαμιά και ζήτησαν από τους πολίτες να προσεύχονται στα σπίτια τους

mousou123
Η Σαουδική Αραβία, στην οποία βρίσκονται οι δύο πιο ιεροί τόποι του Ισλάμ, και οι περισσότερες αραβικές χώρες ανακοίνωσαν την έναρξη του μήνα της νηστείας του Ραμαζανιού αύριο, Παρασκευή, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Η Παρασκευή είναι η αρχή του Ραμαζανιού», ανακοίνωσε το βασιλικό δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο επικαλείται το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, λέγοντας ότι βασίστηκε στην παρατήρηση της νέας ημισελήνου.

Οι περισσότερες αραβικές χώρες, ανάμεσά τους η Συρία, η Αίγυπτος, η Τυνησία, η Ιορδανία και το Μπαχρέιν, έχουν επίσης ανακοινώσει την έναρξη του Ραμαζανιού αύριο.

Ένας από τους πυλώνες του Ισλάμ, ο μήνας της νηστείας, κατά τη διάρκεια του οποίου οι πιστοί πρέπει κυρίως να απέχουν από το φαγητό και το ποτό από την ανατολή έως τη δύση του ήλιου, είναι κατά παράδοση περίοδος συγκεντρώσεων.

Είναι επίσης μήνας προσευχής κατά τον οποίο οι μουσουλμάνοι συγκεντρώνονται μαζικά σε τζαμιά, κυρίως τη νύχτα.

Ωστόσο, λόγω του κορωνοϊού, σχεδόν όλες οι μουσουλμανικές χώρες έκλεισαν τα τζαμιά και ζήτησαν από τους πολίτες να προσεύχονται στα σπίτια τους, επιβάλλοντας μερικές φορές κατ' οίκον περιορισμό και απαγόρευση της κυκλοφορίας για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού.

Κλείσιμο
Σε μήνυμα, ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας δηλώνει ότι λυπάται που οι μουσουλμάνοι δεν μπορούν να προσευχηθούν στα τζαμιά λόγω των περιορισμών αυτών.

«Με θλίβει το γεγονός ότι ο ιερός μήνας έρχεται σε περιστάσεις που μας στερούν να κάνουμε προσευχές, όπως οι νυχτερινές προσευχές μέσα στα τζαμιά, λόγω προληπτικών μέτρων για την προστασία της ζωής και της υγείας των λαών στο πλαίσιο της καταπολέμησης της πανδημίας του νέου κορονοϊού», δήλωσε ο βασιλιάς σύμφωνα με το SPA.

Στη Μέση Ανατολή, από τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, τον Λίβανο, τη Συρία έως το Μαρόκο - χώρες όπου τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα είναι γενικευμένα - οι αυστηροί υγειονομικοί περιορισμοί υποστηρίζονται στις περισσότερες περιπτώσεις από τις θρησκευτικές αρχές.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη Μάρτιν Γκρίφιθς εξέφρασε την ελπίδα αυτός ο ιερός μήνας «να φέρει την ειρήνη σε μια χώρα όπου δεκάδες χιλιάδες πολίτες έχουν σκοτωθεί στη σύγκρουση».

Κάλεσε τις εμπόλεμες πλευρές στην Υεμένη να σταματήσουν τις εχθροπραξίες, να «ελευθερώσουν όλους εκείνους που έχασαν την ελευθερία τους εξαιτίας της σύγκρουσης" και "να ανοίξουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους».

Η αντιπροσωπεία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στην Υεμένη εξέφρασε επίσης τη λύπη της που το Ραμαζάνι συμπίπτει με μια περίοδο που η χώρα μαστίζεται από τον πόλεμο.


Ειδήσεις σήμερα:

Η κλινική «Κασταλία» η δεύτερη δομή με κρούσματα - Τσιόδρας: Ανεύθυνες συμπεριφορές

Τουλάχιστον 28 κρούσματα κορωνοϊού στην κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: 125 νεκροί - 55 νέα κρούσματα - 2.463 συνολικά - 52 διασωληνωμένοι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης