Μεταναστευτικό: 20.945 μετανάστες απετράπησαν το πρώτο τρίμηνο του 2020

Μεταναστευτικό: 20.945 μετανάστες απετράπησαν το πρώτο τρίμηνο του 2020

Δείτε αναλυτικά στοιχεία των έξι διαδρομών

frondex1
Στοιχεία για τη μεταναστευτική κατάσταση στις έξι βασικές «Διαδρομές Μετανάστευσης» προς την Ε.Ε. το πρώτο τρίμηνο του 2020 δημοσιοποίησε Frontex.

Σύμφωνα με αυτά, 20.945 πρόσφυγες, από Αφγανιστάν, Συρία, Τουρκία, Σομαλία, Ιράκ: Αλβανία, Κούβα, Βόρεια Μακεδονία, Μαρόκο, Παλαιστίνη, Μπαγκλαντές: Σουδάν, Αλγερία, Ακτή του Ελεφαντοστού, Μαρόκο, Γουινέα, Μάλι, καθώς και Μη καθορισμένους υπηκόους της Σαχάρας, απετράπησαν να εισέλθουν σε ευρωπαϊκό έδαφος από τις δυνάμεις της Frontex.



frondex2





Η κύρια δίοδος μεταναστευτικών ροών, εξακολουθεί να παραμένει η λεγόμενη «Διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου», που αφορά τα ελληνοτουρκικά σύνορα σε Θράκη και Αιγαίο Πέλαγος. Ακολουθεί αυτή των «Δυτικών Βαλκανίων» (μέσω χωρών πρώην Γιουγκοσλαβίας) και της «Κεντρικής Μεσογείου» (θαλάσσια περιοχή Ιταλίας – βόρειας Αφρικής).

Συγκεκριμένα τα στοιχεία και οι πληροφορίες όπως παρουσιάζονται σε διαδραστικό χάρτη στην επίσημη ιστοσελίδα της Frontex.

Διαδρομή Ελληνοαλβανικά Συνόρων
Αποτελεί τα τελευταία χρόνια κύρια δίοδο μεταναστευτικών ροών προς την Ε.Ε, και αφορά τα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας. Τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, 10.327 παράνομοι μετανάστες επιχείρησαν να εισέλθουν στη χώρα μας και απετράπη από τις δυνάμεις της Frontex. Οι πέντε κορυφαίες χώρες καταγωγής τους ήταν :
Κλείσιμο
Αφγανιστάν : 3157
Συρία: 2286
Τουρκία: 925
Σομαλία: 526
Ιράκ: 382

Διαδρομή Ελληνοαλβανικά Συνόρων
Στη λεγόμενη «Κυκλική διαδρομή από την Αλβανία προς την Ελλάδα», ο αριθμός αυτών που επιχείρησαν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα μας, ήταν 236 άτομα, με καταγωγή από :
Αλβανία: 230
Κούβα: 4
Βόρεια Μακεδονία: 2

Διαδρομή Δυτικών Βαλκανίων
Πρόκειται για διαδρομή που ακολουθούν οι παράνομοι μετανάστες για να φτάσουν στην Ε.Ε. μέσω χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Το πρώτο τρίμηνο του 2020 συνολικά 5.721 μετανάστες επιχείρησαν να εισέλθουν σε έδαφος της Ε.Ε. . Οι πέντε κορυφαίες χώρες καταγωγής τους είναι :
Συρία: 3940
Αφγανιστάν: 870
Ιράκ: 203
Μαρόκο: 155
Παλαιστίνη : 72

Διαδρομή Μαύρης Θάλασσας
Αφορά την παρευξείνια περιοχή της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της frontex, το πρώτο τρίμηνο του 2020 δεν επιχειρήθηκε παράνομη είσοδος σε ευρωπαϊκό έδαφος, από τη διαδρομή αυτή.

Διαδρομή Κεντρικής Μεσογείου
Αφορά τη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου ανάμεσα στην Ιταλία και τη βόρεια Αφρική. Το πρώτο τρίμηνο του 2020, συνολικά 3.621 μετανάστες επιχείρησαν να φτάσουν παράνομα σε ιταλικό έδαφος. Οι πέντε κορυφαίες χώρες καταγωγής τους ήταν :
Μπαγκλαντές: 625
Σουδάν: 578
Σομαλία: 347
Αλγερία: 319
Ακτή του Ελεφαντοστού: 316

Διαδρομή Δυτικής Μεσογείου
Πρόκειται για διαδρομή που επικεντρώνεται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ισπανίας και Μαρόκου. Το διάστημα Ιανουάριος – Μάρτιος 2020, συνολικά 2.821 επιχείρησαν να φτάσουν σε ισπανικό έδαφος. Οι πέντε κορυφαίες χώρες καταγωγής τους είναι :
Αλγερία: 1189
Μη καθορισμένοι υπήκοοι της Σαχάρας: 749
Μαρόκο: 549
Γουινέα: 125
Μάλι: 49





Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Ανησυχία στην Ιαπωνία - Οκτώ κρούσματα σε ίδρυμα φροντίδας βρεφών και νηπίων 

Γερμανίδα το θύμα του Έλληνα μαστροπού - Της «πούλησε» έρωτα, την έφερε στην Ελλάδα και την εξέδιδε 

Κορωνοϊός: Ο βασικός παράγοντας κινδύνου για σοβαρή COVID-19 λοίμωξη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης