Κορωνοϊός - Πανεπιστήμιο Cornell: Αυτά είναι τα πρώτα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της covid-19

coronavirus_lombardy

Τι συνέβη στη Λομβαρδία και σημειώθηκε η «έκρηξη» εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού - Ποιο είναι το συμπέρασμα της έρευνας

Στη σταχυολόγηση των πρώτων ασφαλών επιδημιολογικών χαρακτηριστικών, με τα διεθνώς αναγνωρισμένα και εφαρμοσμένα κριτήρια, της πανδημίας covid-19 που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός προχώρησε μεγάλη ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Cornell, συλλέγοντας πληροφορίες και δείγματα από χιλιάδες ασθενείς στην περιοχή της Λομβαρδίας, στην Ιταλία, απ' όπου φέρεται να εξαπλώθηκε η επιδημία σε όλη την Ευρώπη.

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Λομβαρδία καταγράφηκε στις 20 Φεβρουαρίου. Ένα μήνα μετά και ενώ η μία χώρα μετά την άλλη μπαίνει σε καραντίνα, τα κρούσματα και οι νεκροί είναι χιλιάδες στην Ευρώπη.

Όπως αναφέρει η έκθεση της ερευνητικής ομάδας, μία εβδομάδα μετά το πρώτο κρούσμα, δηλαδή στις 27 Φεβρουαρίου, η περιοχή της Λομβαρδίας παρουσίασε μία ταχύτατη αύξηση των κρουσμάτων.

Η έρευνα στηρίχθηκε στις πρώτες 5.830 εργαστηριακά επιβεβαιωμένες περιπτώσεις από τη Λομβαρδία. Τα επιδημιολογικά δεδομένα συλλέχθηκαν μέσω τυποποιημένων συνεντεύξεων επιβεβαιωμένων περιπτώσεων και των στενών επαφών τους.

Τα στοιχεία ήταν το δημογραφικό υπόβαθρο, οι ημερομηνίες εμφάνισης ωτν συμπτωμάτων, τα κλινικά χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς, τα αποτελέσματα του δείγματος από την αναπνευστική οδό, τη διάρκεια νοσηλείας στο νοσοκομείο και τον εντοπισμό των επαφών τους.

Από τα παραπάνω στοιχεία προέκυψε ένα μοντέλο εκτίμησης του αριθμού αναπαραγωγής, καθώς και του σειριακού διαστήματος.

Όπως αποδεικνύεται από τη μελέτη της ομάδας του Πανεπιστημίου Cornell, η επιδημία στην Ιταλία είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, πριν διαπιστωθούν τα πρώτα κρούσματα και οπωσδήποτε πολύ νωρίτερα από την επιβεβαίωση του πρώτου ασθενούς στη Λομβαρδία, στις 20 Φεβρουαρίου. Τη συγκεκριμένη ημερομηνία, ο νέος κορωνοϊός είχε ήδη εξαπλωθεί στο σύνολο των επαρχιών της Νότιας Λομβαρδίας.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της ασθένειας;
1)Η μέση ηλικία των ασθενών είναι 69 ετών.
2)Το 47% των θετικών στο τεστ ατόμων, νοσηλεύτηκε.
3)Από το 47% των ασθενών που νοσηλεύτηκε, το 18% χρειάστηκε εντατική φροντίδα.
4)Το μέσο σειριακό διάστημα εκτιμήθηκε στις 6,6 ημέρες.
5)Ο βασικός αριθμός αναπαραγωγής ήταν στο 3,1.
6)Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικά διαφορετικά ιϊκά φορτία σε ρινικά επιχρίσματα μεταξύ συμπτωματικών και ασυμπτωματικών.
7)Το δυναμικό μετάδοσης του COVID-19 είναι πολύ υψηλό.
8)Ο αριθμός των κρίσιμων περιπτώσεων μπορεί να καταστεί σε μεγάλο βαθμό μη βιώσιμος για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης σε πολύ βραχύ χρονικό ορίζοντα.
9)Παρατηρήθηκε μια ελαφρά μείωση του αριθμού αναπαραγωγής, ενδεχομένως συνδεόμενη με την αυξημένη ευαισθητοποίηση του πληθυσμού και την έγκαιρη επίδραση των παρεμβάσεων.

Το συμπέρασμα από την έρευνα είναι το εξής: Απαιτούνται επιθετικές στρατηγικές περιορισμού για τον έλεγχο της εξάπλωσης και των καταστροφικών αποτελεσμάτων του συστήματος COVID-19 για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Με άλλα λόγια, ελλείψει φαρμάκου που θα επιδράσει καθοριστικά πάνω στον νέο κορωνοϊό και εμβολίου, ο μοναδικός τρόπος να ανακοπεί η ραγδαία εξάπλωσή του, είναι η καραντίνα, δηλαδή τα ακραία περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας και μετακίνησης.

Στην έρευνα συμμετείχαν οι επιστήμονες: Cereda D, Tirani M, Rovida F, Demicheli V, Ajelli M, Poletti P, Trentini F, Guzzetta G, Marziano V, Barone A, Magoni M, Deandrea S, Diurno G, Lombardo M, Faccini M, Pan A, Bruno R, Pariani E, Grasselli G, Piatti A, Gramegna M, Baldanti F, Melegaro A, Merler S

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός στην Ιταλία: Αυτοκτόνησε νοσοκόμα που πίστευε πως είχε μεταδώσει τον ιό σε συναδέλφους της

Κορωνοϊός - Ιταλία: Μέχρι πέντε χρόνια φυλακή για τους θετικούς στον ιό που «σπάνε» την καραντίνα

Κιάρα Φεράνι: Δωρίζει όλα τα έσοδα από τη νέα της κολεξιόν στη μάχη κατά του κορωνοϊού
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (6)

ΑΑαααααα....γεια σου!!!

...."καραντίνα" όσων εισέρχονταν στις πύλες εισόδου (αεροδρόμια, λιμάνια, χερσαία σύνορα-τελωνειακές πύλες) δεν επιβλήθηκε πραγματικά ποτέ όταν και όπως έπρεπε ... τελικά με την εύκολη και απόλυτα βολική λύση-την μετάθεση στους πολίτες-της ατομικής ευθύνης του κάθε άχρηστου αχρείου πολιτικάντη-η καραντίνα έγινε "δημοκρατική κατάκτηση"-όλου του πληθυσμού και χαρά του κάθε φιλελε-αριστεροφασιστερού τσιρκομπάχαλου, του κάθε πολάκη, μπαρουφάκη, σανελ, του κάθε τσίπρα χωρίς και με γραβάτα (κούλη)... αξιότιμοι συμπολίτες ... με τις υγείες σας...

ATHINEOS

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος δυστυχώς.

Καραχασουρας (Αντιφα)

Εγώ θα σταθώ στα επιθετικά μέτρα που προτείνονται,στην καραντίνα όπου και είναι η χαρά του κάθε φασιστα

Κοφτερός (🥫)

Εσύ τραβα ανά γλυψεις όλα τα πόμολα και όλες τις λαβες από τις κυλιόμενες σκάλες στο σύνταγμα μετά φίλα την οικογένεια σου και τα λέμε αν τα καταφέρουν και όλοι οι άλλοι που σε χαίρονται..

IQ ραδικιού

Ελπίζω να είσαι από τα άτομα που ο ιός θα εξαλείψει (προφανώς δεν έχεις και ανθρώπους γύρω σου για τους οποίους νοιάζεσαι. Γονείς ?).

Ferrara

Εσύ δημοκρατικέ Έλληναρα τι θα συμβούλευες ;;;;;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης