Σεισμός στην Κροατία: «Υπάρχουν τραυματίες - Ο μεγαλύτερος των τελευταίων 140 χρόνων»

Σεισμός στην Κροατία: «Υπάρχουν τραυματίες - Ο μεγαλύτερος των τελευταίων 140 χρόνων»

Καταστροφές σε κτίρια μέσα στο Ζάγκρεμπ, τραυματίες σε νοσοκομεία και ηλικιωμένους στους δρόμους, άφησαν οι ισχυρές σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν στην Κροατία τα ξημερώματα της Κυριακής - Τι μας είπε μάρτυρας - Φωτογραφίες και βίντεο

croatia_main
Δύσκολες στιγμές περνούν οι κάτοικοι του Ζάγκρεμπ και των γύρω περιοχών από πολύ νωρίς το πρωί της Κυριακής, λόγω των δυο ισχυρών σεισμών, 5,3 και 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που «χτύπησαν» τη χώρα, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της κροατικής πρωτεύουσας.

Η πιο δυνατή από τις δυο δονήσεις, είχε διάρκεια περίπου 10 δευτερολέπτων, τα οποία ήταν αρκετά για να προκαλέσουν καταστροφές μέσα στην πόλη, ενώ υπάρχουν και τραυματισμοί πολιτών.

Σεισμός στην Κροατία



Συγκεκριμένα, ένα 15χρονο αγόρι νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά την κατάρρευση πολυκατοικίας, σύμφωνα με αξιωματούχο νοσοκομείου. Άλλος ένας ανήλικος τραυματίστηκε σοβαρά από τον σεισμό, ο οποίος προκάλεσε επίσης πυρκαγιές και διακοπές ρεύματος σε τμήματα της πρωτεύουσας της Κροατίας, σύμφωνα με νοσοκομειακές υπηρεσίες και υπηρεσίες επειγόντων περιστατικών.

Την ίδια ώρα η πυροσβεστική υπηρεσία του Ζάγκρεμπ ανακοίνωσε ότι συνεχίζεται η κατάσβεση πυρκαγιών που προκλήθηκαν από τον σεισμό, όπως και οι επιχειρήσεις διάσωσης ανθρώπων σε μερικές περιοχές.

Κλείσιμο
Ακόμη, στα νοσοκομεία της πόλης έχουν υποχρεωθεί να βγάλουν κρεβάτια για τους τραυματίες σε υπαίθριους χώρους, καθώς υπάρχει αυξημένη κίνηση και περιορισμένος χώρος, λόγω και των κρουσμάτων κορωνοϊού.


Το protothema.gr επικοινώνησε με άνθρωπο που ζει στο Ζάγκρεμπ, ο οποίος μίλησε για τις στιγμές του σεισμού και όσα ακολούθησαν μετά από αυτόν. «Ήταν πολύ δυνατός σεισμός, που σημειώθηκε γύρω στις 6.30 το πρωί. Εδώ έκαναν λόγο για 5,5 Ρίχτερ. Κόπηκαν σχεδόν αμέσως η ηλεκτροδότηση και το ίντερνετ. Τρομάξαμε πολύ και βγήκαμε έξω από τα σπίτια μας, τα οποία έχουν υποστεί καταστροφές. Είναι πολύ δύσκολο όταν βλέπεις πως δεν έχεις εσύ τον έλεγχο σε κάτι» είπε ο Νίκολα Γκάτσεσα, ποδοσφαιριστής που έχει περάσει και από μικρότερες κατηγορίες της Ελλάδας.


«Σύμφωνα με τα κροατικά μέσα, υπάρχουν τραυματίες. Δεν έχουν δώσει ακριβή αριθμό, ωστόσο λένε πως η κατάσταση ενός τραυματία είναι κρίσιμη. Ακόμη, οι σεισμολόγοι ανέφεραν πως αυτός ήταν ο πιο ισχυρός σεισμός των τελευταίων 140 χρόνων στην Κροατία! Αρκετοί μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι έχουν βγει έξω από τα σπίτια τους και κάθονται στον δρόμο. Ας ελπίσουμε να μην έχουμε κι άλλες, πιο δυσάρεστες καταστάσεις» πρόσθεσε ο Γκάτσεσα.





Διαβάστε επίσης:

Σεισμός στην Πάργα: Δείτε τη στιγμή που χτυπούν τα 5,6 R - «Έπεφταν τα πάντα» λέει κάτοικος στο Καναλάκι

Σεισμός 5,6 Ρίχτερ στην Πάργα: Τρεις τραυματίες - Τουλάχιστον 10 σπίτια κατεστραμμένα - Δείτε φωτογραφίες & βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης