Κορωνοϊός - Ισπανία: «Θύμα» της επιδημίας το Πάσχα των Καθολικών

Κορωνοϊός - Ισπανία: «Θύμα» της επιδημίας το Πάσχα των Καθολικών

Στην Ισπανία έχουν πεθάνει πέντε άνθρωποι - Πάνω από 300 τα κρούσματα

covid-spain
Και το ισπανικό πασχαλινό έθιμο που θέλει τους Καθολικούς να συρρέουν για να φιλήσουν τα αγάλματα του Ιησού και της Παρθένου Μαρίας έπεσε θύμα του κορωνοϊού, καθώς οι εκκλησίες που φιλοξενούν κάποια από τα γνωστότερα κάλεσαν τους πιστούς να μην τα αγγίζουν, ούτε φυσικά να τα φιλούν.

Οι υγειονομικές αρχές ζητούν από τον κόσμο να χρησιμοποιήσει την «κοινή λογική» και να αποφεύγει τελετουργίες που θα βοηθούσαν στην εξάπλωση του ιού από τον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους πέντε άνθρωποι μέχρι σήμερα στην Ισπανία.

Τα κρούσματα ανέρχονται σε 365.

Μακριά από τα αγάλματα

Στη Μαδρίτη, όπου έχουν εντοπιστεί 137 κρούσματα, ο αρχιεπίσκοπος κάλεσε τους πιστούς να μην φιλούν, ούτε να αγγίζουν τα πόδια του αγάλματος του Ιησού του Μεδιναθέλι του 17ου αιώνα. Οι πιστοί κατά παράδοση ξεκινούν τις προετοιμασίες για το Πάσχα την πρώτη Παρασκευή του Μαρτίου, φιλώντας τα πόδια του αγάλματος.

Αφίσες στη Βασιλική του Ιησού του Μεδιναθέλι υπενθυμίζουν στους πιστούς τη συμβουλή αυτή. Οι πύλες της εκκλησίας άνοιξαν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή, όμως μέχρι το μεσημέρι δεν είχαν σχηματιστεί ουρές (όπως συνήθως) από κόσμο που περιμένει επί ώρες για να προσευχηθεί μπροστά στο άγαλμα.

«Δεν είναι σωστό που φέτος είναι τόσο λίγος ο κόσμος… Ο Ιησούς μας φροντίζει, μας προστατεύει, μας βοηθάει, θα έπρεπε να συνεχίσουμε να ερχόμαστε», είπε μια γυναίκα, η Πεπίτα Καρντόσο.

Διαβάστε επίσης:
Κλείσιμο
- Κορωνοϊός: Αντιπαράθεση για την ασφάλεια των πιστών και τη μετάδοση του ιού μέσω της Θείας Κοινωνίας

Μια άλλη εκκλησία, στην πόλη Ρόντα, που αρχικά σκόπευε να τηρήσει την παράδοση, τελικά φρόντισε να διασφαλίσει ότι οι πιστοί δεν θα αγγίζουν το άγαλμα της Παρθένου. «Δεν πρέπει να μεγεθύνουμε το πρόβλημα αλλά να αναζητούμε λύσεις», εξήγησε μια άλλη πιστή.

Πολλοί ανησυχούν ότι οι γιορτές του Πάσχα, μια περίοδος που προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες στην Ισπανία, φέτος θα διαταραχθούν αν οι αρχές απαγορεύσουν προσωρινά τις συναθροίσεις, όπως έγινε στη γειτονική Γαλλία.

Στην Πορτογαλία, η Επισκοπική Σύνοδος συνέστησε να αδειάσουν οι εκκλησίες τις κρήνες με τον αγιασμό και οι ιερείς να αποφεύγουν την επαφή με τους πιστούς. Η Πορτογαλία έχει 13 κρούσματα του κοροναϊού μέχρι σήμερα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης