Νικαράγουα: Πέθανε πρώην ηγετικό στέλεχος των σαντινίστας

Νικαράγουα: Πέθανε πρώην ηγετικό στέλεχος των σαντινίστας

Ο Ερνέστο Καρδενάλ συμμετείχε στην επανάσταση που έριξε τον δικτάτορα Αναστάσιο Σομόσα ΝτεΒάιλε, το 1979

kardenal
Ο νικαραγουανός ποιητής, ρωμαιοκαθολικός ιερέας και πολιτικός Ερνέστο Καρδενάλ, μορφή της επανάστασης των σαντινίστας της Νικαράγουας, οπαδός της θεολογίας της απελευθέρωσης, πέθανε χθες Κυριακή σε ηλικία 95 ετών, γνωστοποίησε η βοηθός του.

«Έφυγε απόλυτα ειρηνικά, δεν υπέφερε», διαβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο η Λους Μαρίνα Ακόστα, συνεργάτιδα του Καρδενάλ για πάνω από σαράντα χρόνια. Ο ιερέας, που είχε εισαχθεί εσπευσμένα σε νοσοκομείο πριν από δύο ημέρες, υπέκυψε μετά από καρδιακή ανακοπή, διευκρίνισε.

Αφήνοντας κατά μέρος το ότι είχαν έρθει σε ρήξη τη δεκαετία του 1990, ο πρόεδρος Ντανιέλ Ορτέγα, άλλοτε σύντροφος του Καρδενάλ στα όπλα στις τάξεις της οργάνωσης Σαντινιστικό Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης (Frente Sandinista de Liberación Nacional, FSLN), κήρυξε χθες τριήμερο εθνικό πένθος.

Γεννημένος την 25η Ιανουαρίου 1925 στη Γρανάδα, κοντά στην πρωτεύουσα Μανάγουα, ο Καρδενάλ έγινε ιερέας το 1965. Ενστερνίστηκε τη θεολογία της απελευθέρωσης και συμμετείχε ενεργά στην επανάσταση των σαντινίστας ανταρτών η οποία οδήγησε το 1979 στην πτώση του καθεστώτος του δικτάτορα Αναστάσιο Σομόσα ΝτεΒάιλε.

Ο Καρδενάλ, που ανέλαβε υπουργός Πολιτισμού στην πρώτη κυβέρνηση του FSLN, είχε επιτιμηθεί δημόσια από τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄ στο ταρμάκ του αεροδρομίου στη Μανάγουα, όταν ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας έκανε επίσημη επίσκεψη το 1983. Ο πολωνός πάπας αρνήθηκε να δώσει την ευλογία του στον ιερέα-υπουργό, που ήταν γονατιστός μπροστά του, και με το δάκτυλο υψωμένο, απαίτησε ο Καρδενάλ να «ρυθμίσει πρώτα τις υποθέσεις του με την Εκκλησία». Δύο χρόνια αργότερα, καθώς δεν είχε ακόμα παραιτηθεί από την πολιτική, ο πάπας του στέρησε το δικαίωμα να ασκεί τα ιερατικά του καθήκοντα (a divinis).

Η κύρωση αυτή ήρθη εντέλει από τον πάπα Φραγκίσκο τον Φεβρουάριο του 2019. Ο Ερνέστο Καρδενάλ, που ξαναφόρεσε το πετραχήλι, έλαβε την ευχαριστία από τα χέρια του αποστολικού νούντσιου στο κρεβάτι του νοσοκομείου όπου είχε εισαχθεί με πρόβλημα στο νεφρό.

Κλείσιμο
Ο ιερέας-ποιητής αποστασιοποιήθηκε από τον Ντανιέλ Ορτέγα παραιτούμενος από το FSLN το 1994, καταγγέλλοντας την παρέκκλιση του προέδρου στον αυταρχισμό.

Υπέγραψε πολλές ποιητικές συλλογές — μεταξύ πολλών άλλων τα έργα Hora Cero (Ώρα Μηδέν) και Oración por Marilyn Monroe y otros poemas (Προσευχή για τη Μέριλιν Μονρό και άλλα ποιήματα) — καθώς και σημαντικά πεζά, όπως το El Evangelio en Solentiname (To Ευαγγέλιο στο Σολεντινάμε) [σ.σ. στα ελληνικά το τελευταίο βιβλίο έχει κυκλοφορήσει υπό τον τίτλο Το ευαγγέλιο της επανάστασης των Σαντινίστας (εκδ. Μαλλιάρης Παιδεία, Θεσσαλονίκη 1985). Στα ελληνικά κυκλοφόρησε επίσης το βιβλίο του Καρδενάλ Αγάπη, Η χαραμάδα της Αιωνιότητας (εκδ. Εν Πλω, Αθήνα 2010)].
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης