Τραμπ για τη συμφωνία με τους Tαλιμπάν: Όλοι έχουν κουραστεί από τον πόλεμο

Τραμπ για τη συμφωνία με τους Tαλιμπάν: Όλοι έχουν κουραστεί από τον πόλεμο

Ο Τραμπ τόνισε ότι οι γείτονες του Αφγανιστάν θα πρέπει να βοηθήσουν στο να διατηρηθεί η σταθερότητα - Oι ΗΠΑ θα μειώσουν τη δύναμη που διατηρούν στο Αφγανιστάν στους 8.600 στρατιώτες μέσα σε διάστημα 135 ημερών

000_1PG9TC
Ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε τη συμφωνία που οι ΗΠΑ υπέγραψαν με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και δήλωσε πως θα συναντηθεί προσωπικά με ηγέτες των Ταλιμπάν στο κοντινό μέλλον.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ είπε ότι οι γείτονες του Αφγανιστάν θα πρέπει να βοηθήσουν στο να διατηρηθεί η σταθερότητα, μετά τη συμφωνία, κάτι που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο προς την πλήρη απόσυρση των ξένων στρατιωτών από το Αφγανιστάν και να αποτελέσει ένα βήμα προς το τέλος του 18ετούς πολέμου στη χώρα.

Πολλοί αναμένουν πως οι επικείμενες συνομιλίες μεταξύ των αφγανικών πλευρών θα είναι πιο περίπλοκες από την αρχική συμφωνία,
ωστόσο, ο Τραμπ επισήμανε πως πιστεύει ότι οι διαπραγματεύσεις θα στεφθούν με επιτυχία διότι «όλοι έχουν κουραστεί από τον πόλεμο».

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν η αμερικανική και η αφγανική κυβέρνηση, οι ΗΠΑ θα μειώσουν τη δύναμη που διατηρούν στο Αφγανιστάν στους 8.600 στρατιώτες μέσα σε διάστημα 135 ημερών από την υπογραφή της συμφωνίας αυτής. Η αποχώρηση των στρατιωτών ωστόσο, θα εξαρτηθεί από το αν οι Ταλιμπάν θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν.

Η Καμπούλ θα δεσμευτεί να συνεργαστεί με το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ώστε μέχρι τις 29 Μαΐου να έχουν αρθεί οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε μέλη των Ταλιμπάν. Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ δεσμεύονται να συνεχίσουν να παρέχουν πόρους για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας. Παραλλήλως, θα αποφύγουν να χρησιμοποιούν βία κατά της εδαφικής ακεραιότητας του Αφγανιστάν και δεν θα παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας αυτής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης