Κορωνοϊός: Δεν φεύγουν από την Ουχάν οι μη μόνιμοι κάτοικοι - Ακύρωσε την αναγγελία του ο δήμος

Κορωνοϊός: Δεν φεύγουν από την Ουχάν οι μη μόνιμοι κάτοικοι - Ακύρωσε την αναγγελία του ο δήμος

Εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα στο Μπαχρέιν και τα τρία πρώτα στο Κουβέιτ - Πρόκειται για ανθρώπους που αφίχθησαν από το Ιράν - Η Νότια Κορέα είναι η μεγαλύτερη εστία της επιδημίας του κορωνοϊού εκτός Κίνας

germany_wuhan
Η ανακοίνωση του δήμου της Ουχάν ότι θα επιτρέπεται στο εξής σε μη μόνιμους κατοίκους, σε στελέχη των υγειονομικών υπηρεσιών και άλλους να εγκαταλείπουν την πόλη υπό όρους έγινε χωρίς να έχει ληφθεί άδεια και ανακαλείται, γνωστοποίησαν οι τοπικές αρχές.

Τι ανέφερε η αναγγελία του δήμου

Μη μόνιμοι κάτοικοι της Ουχάν που είναι καλά στην υγεία τους θα μπορούν υπό όρους να λαμβάνουν άδεια να την εγκαταλείψουν, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της κινεζικής μητρόπολης που έχει μετατραπεί στο επίκεντρο της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο COVID-19.

Πρόκειται για το πρώτο μέτρο χαλάρωσης της καραντίνας στην οποία τέθηκε η μητρόπολη των 11 εκατομμυρίων κατοίκων από την 23η Ιανουαρίου, πέραν της απομάκρυνσης με μισθωμένα αεροσκάφη εκατοντάδων πολιτών ξένων κρατών.

Σύμφωνα με τον δήμο, οι μη κάτοικοι θα μπορούν να εγκαταλείψουν την Ουχάν εάν δεν έχουν συμπτώματα της ασθένειας και δεν έχουν έλθει σε επαφή με φορείς του κορωνοϊού.

Μόνιμοι κάτοικοι που έχουν ιδιαίτερο λόγο να φύγουν, εάν για παράδειγμα χρειάζονται ιατρική θεραπεία που δεν σχετίζεται με την επιδημία, θα μπορούν επίσης να λάβουν άδεια να το κάνουν, όπως επίσης και μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που εστάλη στην Ουχάν για να συμμετάσχει στον αγώνα εναντίον του κορωνοϊού.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να εξασφαλίζουν την άδεια των αρχών και οι αποχωρήσεις θα πρέπει να γίνονται κατανεμημένα.

Κλείσιμο
Καθώς οι αεροπορικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις συνεχίζουν να μην έχουν ακόμη αποκατασταθεί στην Ουχάν, ο δήμος διευκρίνισε ότι μόνο δύο άνθρωποι θα μπορούν να φεύγουν οδικώς, ο ένας εκ των οποίων θα είναι ο/η οδηγός του αυτοκινήτου.

Όταν φθάνουν στους προορισμούς τους, οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να δηλώνουν την άφιξή τους στις τοπικές αρχές και να παρακολουθούν την κατάστασή τους για 14 ημέρες.

Ορισμένοι δήμοι, όπως αυτός του Πεκίνου, επιβάλλουν καραντίνα 14 ημερών στο ξενοδοχείο ή κατ’ οίκον στους ανθρώπους που φθάνουν στην κινεζική πρωτεύουσα από άλλες περιοχές της χώρας.

Στην Ουχάν και στην επαρχία Χουμπέι, της οποίας είναι πρωτεύουσα, καταγράφονται τα περισσότερα από τα 77.00 κρούσματα της ασθένειες στην ηπειρωτική Κίνα, ανάμεσά τους περίπου 2.600 θανατηφόρα.
virus_ar

Εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα στο Μπαχρέιν και τα τρία πρώτα στο Κουβέιτ - Πρόκειται για ανθρώπους που αφίχθησαν από το Ιράν

Το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού ο οποίος εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο στην Κίνα επιβεβαιώθηκε στο Μπαχρέιν, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του εμιράτου, επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές στη Μανάμα, το πρώτο κρούσμα είναι υπήκοος Μπαχρέιν που επέστρεψε στη χώρα από το Ιράν.

Στο μεταξύ, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Κουβέιτ μετέδωσε ότι τρεις άνθρωποι -ανάμεσά τους και ένας υπήκοος Σαουδικής Αραβίας- που επέστρεψαν στο μικρό κράτος από το Ιράν επαληθεύτηκε επίσης πως έχουν μολυνθεί από τον COVID-19.

Το KUNA ανέφερε ότι τα τρία κρούσματα επαληθεύτηκαν μεταξύ των 700 ανθρώπων οι οποίοι απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από την ιρανική Μασχάντ την περασμένη εβδομάδα.

Το Ιράκ έκλεισε μεθοριακό πέρασμα με το Κουβέιτ

Οι αρχές του Ιράκ ανακοίνωσαν ότι κλείνουν το πέρασμα Σαφουάν με το Κουβέιτ για τους ταξιδιώτες έπειτα από αίτημα της γειτονικής χώρας, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης που βρίσκεται το πέρασμα χωρίς να δώσει εξηγήσεις, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού.

Εξάλλου το Ιράκ παρέτεινε το Σάββατο την απαγόρευση εισόδου στη χώρα όλων των μη Ιρακινών από το Ιράν, αφού στη χώρα έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής 43 επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ των οποίων οκτώ θανατηφόρα.

Αρχικά η Βαγδάτη είχε απαγορεύσει την Πέμπτη την είσοδο στο ιρακινό έδαφος σε όλους του μη Ιρακινούς που προέρχονται από το Ιράν για τρεις ημέρες. Όμως το Σάββατο το βράδυ ο Ιρακινός πρωθυπουργός Άντελ Άμπντελ Μάχντι επεσήμανε ότι η απαγόρευση θα παραταθεί, χωρίς να διευκρινίσει μέχρι πότε.

Το Ιράν και το Ιράκ, όπου οι πλειονότητα των κατοίκων είναι σιίτες, έχουν στενούς θρησκευτικούς, πολιτικούς και εμπορικούς δεσμούς. Μετά το ξέσπασμα της επιδημίας του covid-19 το Ιράν ανέστειλε το προσκύνημα στους ιερούς τόπους του Ιράκ, ενώ η Iraqi Airways τις πτήσεις της προς το Ιράν.
ios_a

Η Νότια Κορέα είναι η μεγαλύτερη εστία της επιδημίας του κορωνοϊού εκτός Κίνας

Η Νότια Κορέα είναι η σημαντικότερη εστία της επιδημίας του νέου κορωνοϊού εκτός Κίνας, με τις αρχές να ανακοινώνουν σήμερα 161 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του covid-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 763, ενώ τουλάχιστον επτά άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα ξεπερνά πλέον αυτόν στο κρουαζιερόπλοιο Princess Diamond, το οποίο βρίσκεται σε καραντίνα στην Ιαπωνία.

Η Νότια Κορέα κατέγραψε ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων με περισσότερα από 700 νέα μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που μολύνθηκαν από τον covid-19 έχουν σχέση με την «Εκκλησία Σιντσεόνζι του Ιησού» στην πόλη Ντεγκού.

Σήμερα τα 129 από τα 161 νέα κρούσματα αφορούν ανθρώπους από την αίρεση αυτή, επεσήμανε σε ανακοίνωσή του το Κορεατικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.

Το Κέντρο πρόσθεσε ότι δύο ακόμη θάνατοι καταγράφηκαν, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την επιδημία σε επτά.

Τα δύο νέα θύματα σχετίζονταν με το νοσοκομείο Τσεονγκντό, το οποίο έχει τεθεί σε καραντίνα και βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα από την Ντεγκού, το οποίο αποτελεί τη δεύτερη εστία μόλυνσης στη Νότια Κορέα.

Χθες Κυριακή ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζε-ιν αύξησε το επίπεδο συναγερμού στη χώρα εξαιτίας του ιού στο ύψιστο. Εξάλλου η κυβέρνηση παρέτεινε για μία εβδομάδα το κλείσιμο των σχολείων και σκοπεύει να ενισχύσει την παρακολούθηση των ατόμων που φτάνουν στη χώρα από την Κίνα.
china_virus

Σε καραντίνα οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια της Samsung και της Hyndai

Η επιδημία ανάγκασε τον όμιλο Samsung Electronics να διακόψει τη λειτουργία του εργοστασίου του στο Γκούμι, 200 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σεούλ, για το Σαββατοκύριακο, καθώς ένας εργαζόμενος σε αυτό βρέθηκε θετικός στον ιό.

Πλέον οι 1.500 εργαζόμενοι σε αυτό έχουν τεθεί σε καραντίνα, αν και η εταιρεία επεσήμανε ότι το εργοστάσιο πλέον επαναλειτουργεί.

Εξάλλου έξι εργαζόμενοι σε εργοστάσιο της Hyundai Motor στην πόλη Ουλσάν επίσης βρίσκονται σε καραντίνα στο σπίτι τους, με τέσσερις εξ αυτών να συνδέονται με την «Εκκλησία Σιντσεόνζι του Ιησού», βασική εστία μόλυνσης στη Νότια Κορέα.

Μία 61χρονη γυναίκα, η οποία αγνοούσε ότι είναι φορέας του covid-19, μετέδωσε τον ιό σε δεκάδες ανθρώπους που συμμετείχαν σε τελετή.

Ο δήμαρχος της Ντεγκού, όπου βρίσκεται η εκκλησία και η οποία μετρά 2,5 εκατομμύρια κατοίκους, επεσήμανε ότι το 85% των 292 κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί στην πόλη συνδέονται με τη χριστιανική αυτή αίρεση.

Οι αρχές εξήγησαν ότι περίπου 9.300 μέλη της Εκκλησίας αυτής έχουν τεθεί σε καραντίνα και πρέπει να μείνουν σπίτι τους.

Σήμερα εξάλλου ο Μουν δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκινήσει να εξετάζει το ενδεχόμενο κατάρτισης επιπλέον προϋπολογισμού προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης