Ρωσία: Σχεδιάζεται η εφ' όρου ζωής απαλλαγή των προέδρων στη χώρα από διώξεις

Ρωσία: Σχεδιάζεται η εφ' όρου ζωής απαλλαγή των προέδρων στη χώρα από διώξεις

Ο Πούτιν, στο πλαίσιο προωθούμενων τροπολογιών, σχεδιάζει να επιβάλλει ρύθμιση βάσει της οποίας οι Ρώσοι πρόεδροι δεν θα έρθουν ποτέ αντιμέτωποι με ποινικές έρευνες

putin__3_
Νομοθεσία που αναμένεται να πυροδοτήσει σωρεία αντιδράσεων προωθεί η ρωσική κυβέρνηση. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν σχεδιάζει, συγκεκριμένα, μέσα από τροπολογία να επιβάλλει την απαλλαγή των Ρώσων προέδρων από διώξεις για όλη τους τη ζωή, ακόμη δηλαδή και μετά τη λήξη της θητείας τους.

Ομάδα νομοθετών επεξεργάζεται το σχέδιο του Πούτιν και εάν τελικά εγκριθεί, ο Ρώσος πρόεδρος δεν θα κινδυνεύει από έρευνα για τυχόν ποινικά δικήματα ακόμη και μετά την εκπνοή της θητείας του, το 2024.

Πριν από έναν μήνα ο Ρώσος πρόεδρος κατέθεσε νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τροπολογίες. Βάσει του νομοσχεδίου η Κρατική Δούμα (κάτω βουλή) αποκτά το δικαίωμα να ορίζει τον πρωθυπουργό, τους αναπληρωτές πρωθυπουργούς και τους υπουργούς.

Προτείνεται επίσης στο άρθρο 75 του Συντάγματος να προστεθεί η θέση που λέει ότι στην Ρωσική Ομοσπονδία διασφαλίζεται ο κατώτατος μισθός, ο οποίος δεν θα είναι μικρότερος του κατώτατου ορίου διαβίωσης στην Ρωσία και η αναπροσαρμογή των κοινωνικών επιδομάτων.

Σύμφωνα με τις τροπολογίες, οι κυβερνήτες και οι επικεφαλής των ομοσπονδιακών κρατικών οργάνων εξουσίας μπορούν να είναι πολίτες ηλικίας όχι μικρότερης των 30 ετών, οι οποίοι δεν έχουν ξένη υπηκοότητα, άδεια παραμονής, «ή άλλο έγγραφο που να πιστοποιεί το δικαίωμα της μόνιμης παραμονής τους σε άλλο κράτος».

Επίσης προτείνεται να γίνουν πιο αυστηρές οι απαιτήσεις προς τους υποψηφίους για το προεδρικό αξίωμα, καθώς θα πρέπει να ζουν στην Ρωσία για διάστημα μεγαλύτερο των 25 ετών (σήμερα το Σύνταγμα προβλέπει διάστημα 10 ετών) και να μην έχουν αποκτήσει ποτέ ξένη υπηκοότητα. Η απαίτηση να μην έχει κανείς ξένη υπηκοότητα, δεν αφορά τους κατοίκους της Κριμαίας.

Κλείσιμο
Όρια ηλικίας θα υπάρξουν και για τα μέλη της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης. Μέλος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) θα μπορεί να γίνει Ρώσος πολίτης ηλικίας άνω των 30 ετών, ενώ για τους βουλευτές της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλή) το όριο ηλικίας παραμένει το ίδιο 21 ετών και άνω .

Εκτός των άλλων προτείνεται να αφαιρεθεί η διατύπωση που λέει ότι δεν μπορεί να εκλέγεται ο πρόεδρος για δύο «κατά σειρά» θητείες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης