Κορωνοϊός: Περίπου 500 επιβάτες θα αποβιβαστούν αύριο από το Diamond Princess

Κορωνοϊός: Περίπου 500 επιβάτες θα αποβιβαστούν αύριο από το Diamond Princess

Μόνο εκείνοι που τα αποτελέσματά τους στα τεστ ήταν αρνητικά και δεν είχαν στενή επαφή με άτομο που να έχει μολυνθεί θα επιτραπεί να αποβιβαστούν από το πλοίο - Η Μανίλα έδωσε άδεια να ταξιδεύουν οι Φιλιππινέζοι εργαζόμενοι στο Χονγκ Κονγκ και το Μακάο

corona_diamond
Περίπου 500 επιβάτες θα εγκαταλείψουν αύριο, Τετάρτη, το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess που βρίσκεται σε καραντίνα στην Ιαπωνία, αφού βρέθηκαν αρνητικοί στα τεστ για τον νέο κορωνοϊό, ο οποίος μόλυνε εκατοντάδες ανθρώπους πάνω στο πλοίο, ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας.

«Ο ακριβής αριθμός (των ανθρώπων που θα φύγουν την Τετάρτη) αλλάζει ακόμη, αλλά θα είναι περίπου 500 άτομα», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Μόνο εκείνοι που τα αποτελέσματά τους στα τεστ ήταν αρνητικά και δεν είχαν στενή επαφή με άτομο που να έχει μολυνθεί θα επιτραπεί να αποβιβαστούν από το πλοίο, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Η πλειονότητα θα είναι Ιάπωνες: πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, έχουν ανακοινώσει την επιθυμία τους να επαναπατρίσουν τους πολίτες τους που βρίσκονται πάνω στο πλοίο.

Περίπου 3.700 επιβάτες και μέλη πληρώματος 56 εθνικοτήτων βρίσκονταν αρχικά πάνω στο κρουαζιερόπλοιο, που τέθηκε σε καραντίνα στις αρχές Φεβρουαρίου στον κόλπο της Γιοκοχάμα κοντά στο Τόκιο, έπειτα από τον εντοπισμό επιβάτη ο οποίος είχε αποβιβαστεί στο Χονγκ Κονγκ πριν αποκαλυφθεί ότι είχε μολυνθεί.

Όλοι είχαν λάβει εντολή να παραμείνουν στις καμπίνες τους για δύο εβδομάδες, όμως αυτό δεν εμπόδισε την εξάπλωση του ιού: τουλάχιστον 542 άτομα έχουν μολυνθεί.

Κλείσιμο
Πρόκειται για την κύρια εστία μόλυνσης του νέου κορωνοϊού εκτός Κίνας.

Ο απολογισμός του νέου κορωνοϊού έφθασε τους 1.886 θανάτους σήμερα στην ηπειρωτική Κίνα. Εκτός Κίνας, έχουν καταγραφεί πέντε θάνατοι: ένας στο Χονγκ Κονγκ, ένας στις Φιλιππίνες, ένας στην Ιαπωνία, ένας στην Ταϊβάν και ένας στη Γαλλία.

Η Μανίλα έδωσε άδεια να ταξιδεύουν οι Φιλιππινέζοι εργαζόμενοι στο Χονγκ Κονγκ και το Μακάο

Οι Φιλιππίνες επέτρεψαν σήμερα σε Φιλιππινέζους εργαζομένους να ταξιδέψουν στο Χονγκ Κονγκ και το Μακάο, χαλαρώνοντας τους περιορισμούς για ταξίδια στην Κίνα και τις ειδικές διοικητικές της περιοχές που είχαν επιβληθεί με στόχο να ανακοπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.
coronavirus

Οι Φιλιππίνες ανακοίνωσαν την απόφασή τους πριν γίνει γνωστό από το Χονγκ Κονγκ ότι μια Φιλιππινέζα οικιακή βοηθός έγινε το 61ο κρούσμα του κορωνοϊού στη χώρα.

Υπάρχουν πάνω από 180.000 Φιλιππινέζοι στο Χονγκ Κονγκ, που εργάζονται κυρίως ως βοηθοί, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας των Φιλιππίνων.

Η Μανίλα είχε επιβάλει απαγόρευση των ταξιδιών στην Κίνα και τις ειδικές διοικητικές περιοχές του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο. Στη συνέχεια, συμπεριέλαβε την Ταϊβάν στην απαγόρευση, η οποία ήρθη λίγες ημέρες αργότερα.

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από Φιλιππινέζους αξιωματούχους για το πώς η τελευταία εξέλιξη στο Χονγκ Κονγκ θα επηρεάσει την απόφαση να χαλαρώσουν οι περιορισμοί για τα ταξίδια.

Η Μανίλα ανακοίνωσε επίσης θα επιτρέψει σε αλλοδαπούς συζύγους και παιδιά Φιλιππινέζων και κατόχους διπλωματικής βίζας που ταξιδεύουν από την Κίνα, το Μακάο και το Χονγκ να εισέλθουν στη χώρα αλλά θα υπόκεινται σε καραντίνα 14 ημερών. Αρχικά, η είσοδος επιτρεπόταν μόνο σε Φιλιππινέζους και κατόχους μόνιμης άδειας εγκάταστασης από αυτές τις περιοχές.

Εταιρίες εύρεσης εργασίας είχαν κάνει έκκληση στην κυβέρνηση να εξαιρέσει τους Φιλιππινέζους εργαζόμενους από την απαγόρευση για ταξίδια, καθώς πολλοί εξ αυτών είναι αυτοί που εξασφαλίζουν οικονομικούς πόρους στην οικογένειά τους. Θα μπορούσαν επίσης να χάσουν τη βίζα τους εάν δεν κατάφερναν να προσέλθουν εγκαίρως στην εργασία τους, σύμφωνα με την ένωση πιστοποιημένων εταιριών εύρεσης εργασίας του Χονγκ Κονγκ για εργαζομένους από τις Φιλιππίνες. Το 2019, οι Φιλιππινέζοι εργαζόμενοι στο Χονγκ Κονγκ έστειλαν πίσω στην πατρίδα τους 801 εκατ. δολάρια σε εμβάσματα ξένου συναλλάγματος, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων ανακοίνωσε επίσης ότι θα επαναπατρίσει τους υπηκόους της, μέλη του πληρώματος και επιβάτες από το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess που είναι σε καραντίνα στην Ιαπωνία, οι οποίοι επιθυμούν να επιστρέψουν πίσω. Το υπουργείο Εξωτερικών των Φιλιππίνων ανακοίνωσε ότι 35 από τους 538 Φιλιππινέζους που είναι επάνω στο πλοίο βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, περιλαμβανομένων οκτώ νέων κρουσμάτων, που είναι όλοι μέλη του πληρώματος.

Στις Φιλιππίνες έχουν αναφερθεί τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου ιού, συμπεριλαμβανομένου ενός θανάτου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης