Σκληρή απάντηση της Μόσχας στην Άγκυρα: Ο τουρκικός στρατός κλιμακώνει τις συγκρούσεις στην Ινλίμπ

Σκληρή απάντηση της Μόσχας στην Άγκυρα: Ο τουρκικός στρατός κλιμακώνει τις συγκρούσεις στην Ινλίμπ

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας χαρακτηρίζει ανυπόστατους τους ισχυρισμούς της Άγκυρας, ότι Ρώσοι στρατιωτικοί πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον αμάχων στο Ιντλίμπ - Επιμένει ότι οι Τούρκοι δεν μπορούν να διαχωρίσουν τους μαχητές της αντιπολίτευσης από τους τρομοκράτες - Αντίδραση και από το ρωσικό ΥΠΕΞ

22271501
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιρρίπτει την ευθύνη για την κλιμάκωση της κατάστασης στο Ιντλίμπ στην Τουρκία και επισημαίνει ότι οι ισχυρισμοί της τουρκικής πλευράς περί επιθέσεων Ρώσων στρατιωτικών εναντίον αμάχων στο Ιντλίμπ «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», όπως και ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί ενεργούν αποκλειστικά με βάση τις συμφωνίες του Σότσι.

Στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας επισημαίνεται ότι πραγματική αιτία της κρίσης στην ζώνη αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ είναι η μη τήρηση εκ μέρους της Τουρκίας των δεσμεύσεων τους που σχετίζονται με τον διαχωρισμό των μαχητών της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης από τους τρομοκράτες της «Τζεμπχάτ Αλ Νούσρα» και άλλων οργανώσεων που έχουν κατακλύσει την περιοχή.

Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι η κατάσταση στην περιοχή της ζώνης αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ επιδεινώνεται και από τις φάλαγγες του τουρκικού οπλισμού και του τουρκικού στρατού που μπαίνουν μέσω των συνόρων στην Συρία και στην επικράτεια της συριακής επαρχίας του Ιντλίμπ.

Αφορμή για την όξυνση της κατάστασης στην περιοχή, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, υπήρξαν και οι επιθέσεις των τρομοκρατών εναντίον περιοχών αμάχων, στις οποίες τα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα αναγκάστηκαν να απαντήσουν.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει επίσης, ότι η οδός, που συνδέει το Χαλέπι με τις νότιες πόλεις της χώρας (Χάμα, Χομς και Δαμασκό) που είναι η κύρια συγκοινωνιακή αρτηρία της Συρίας (Μ-5), απελευθερώθηκε πλήρως από τους τρομοκράτες.

Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διαψεύδει τα περί μαζικών ροών προσφύγων που εγκαταλείπουν τη ζώνη αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ, τονίζοντας ότι παρόμοιες ανακοινώσεις «δεν έχουν καμία πραγματική υπόσταση» και προσθέτει ότι «ένα σημαντικό τμήμα των κατοίκων της επαρχίας Ιντλίμπ εγκαταλείπει με ασφάλεια τις επικίνδυνες περιοχές και μετακινείται προς περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης».

Αντίδραση και από το ρωσικό ΥΠΕΞ

Κλείσιμο
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Άγκυρας, ότι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιθέσεις εναντίον αμάχων στο Ιντλίμπ, ενώ δεν αποκλείει εκ νέου επαφές με τούρκους αξιωματούχους «για την διαλεύκανση όλων των περίπλοκων και δύσκολων ζητημάτων», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Δεν δεχόμαστε αυτές τις κατηγορίες. Εκθέτουμε την δική μας θέση. Δεν αμφισβητούμε το ότι σε μια ολόκληρη σειρά ζητημάτων, ιδιαίτερα στο ζήτημα αυτό, έχουμε διαφορετική ανάγνωση με την Τουρκία» δήλωσε η Ζαχάροβα, η οποία δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν προσεχώς νέες επαφές με τους Τούρκους εταίρους ««για την διαλεύκανση όλων των περίπλοκων και δύσκολων ζητημάτων», που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη των δύο χωρών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης