Oύρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Δεν υπάρχει αποδεικτικό στοιχείο που να με εμπλέκει στο σκάνδαλο των 200 εκατ. ευρώ»

Oύρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Δεν υπάρχει αποδεικτικό στοιχείο που να με εμπλέκει στο σκάνδαλο των 200 εκατ. ευρώ»

Αύριο η πρόεδρος της Κομισιόν και πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας θα καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή της Bundestag

ursula_von_laien
Αδιάφορα... σφυρίζει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το σκάνδαλο στo oποίο φέρεται να εμπλέκεται, ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, όταν ήταν υπουργός Άμυνας στη Γερμανία.

Η πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής θα βρεθεί αύριο ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Bundestag, που ερευνά την απευθείας ανάθεση υποθέσεων του υπουργείου Άμυνας στην εταιρία συμβούλων McKinsey.

Kι ενώ όλοι περιμένουν τις απαντήσεις της σχετικά με το σκάνδαλο των εξωτερικών συμβούλων του γερμανικού υπουργείου Άμυνας το διάστημα που ήταν η ίδια υπουργός, η Ούρσουλα ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει σβήσει από το κινητό της κανένα αποδεικτικό στοιχείο.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το γερμανικό δίκτυο ZDF, λίγες 24ωρα νωρίτερα, η πρώην υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι δεν υπήρχαν γραπτά μηνύματα στο υπηρεσιακό της κινητό τηλέφωνο που να την ενοχοποιούν.

«Δηλώνω ότι έχω ελέγξει τα επίσημα κινητά τηλέφωνα κατόπιν εντολής για έρευνα... από όσο γνωρίζω και πιστεύω δεν υπήρχαν μηνύματα SMS σε αυτά τα επίσημα κινητά τηλέφωνα που απαιτούσαν την υποβολή τους ως αποδεικτικό στοιχείο», αναφέρει σε επιστολή της, το περιεχόμενο της οποίας επικαλείται το δίκτυο ZDF.

Η πρώην «μητέρα» του γερμανικού στρατεύματος κατηγορείται από τους πολιτικούς της αντιπάλους ότι διέγραψε από το υπηρεσιακό της κινητό τηλέφωνο μηνύματα που αποδείκνυαν την εμπλοκή της στην υπόθεση.

Η εταιρεία McKinsey εισέπραξε περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ σε δύο χρόνια για υπηρεσίες. Σύμφωνα όμως με τους επικριτές της, θα μπορούσαν αυτές οι υπηρεσίες να έχουν διεκπεραιωθεί από το προσωπικό του υπουργείου ή έστω να έχουν ανατεθεί κατόπιν ανοιχτού διαγωνισμού.

Η Εξεταστική Επιτροπή της Bundestag υποψιάζεται ότι η Ούρσουλα έδινε οδηγίες με SMS προκειμένου να μην υπάρχουν σχετικά έγγραφα και για το λόγο αυτό, έχει ζητήσει από το υπουργείο Άμυνας να επαναφέρει τα δεδομένα, καθιστώντας πλέον υπεύθυνη τη σημερινή υπουργό Άμυνας, Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ.

Το γεγονός έχει προκαλέσει έντονη κριτική από την πλευρά των Πρασίνων, των Φιλελευθέρων (FDP), αλλά και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) που ξεκίνησαν την διαδικασία και τώρα κάνουν λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης.

Κλείσιμο
«Πρέπει να υποθέσουμε ότι κάποιοι στο υπουργείο κατέστρεψαν αποδεικτικά στοιχεία. Τέτοιες ενέργειες μπορούν να έχουν ποινικές συνέπειες», δήλωσε στον Όμιλο Funke ο εκπρόσωπος των Πρασίνων Τομπίας Λίντνερ, ο οποίος, μιλώντας αργότερα στο ARD, πρόσθεσε: «Πρώτα μας είπαν ότι δεν μπορούσαν να βρουν το τηλέφωνο της κυρίας φον ντερ Λάιεν, έπειτα είπαν ότι βρίσκεται στο υπουργείο, αλλά ότι τον κωδικό πρόσβασης τον γνώριζε μόνο η πρώην υπουργός, για να ομολογήσουν μετά ότι τα δεδομένα είχαν διαγραφεί τον περασμένο Αύγουστο».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης