Ιράν: Χιλιάδες Ιρανοί στους δρόμους για την 41η επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης

Ιράν: Χιλιάδες Ιρανοί στους δρόμους για την 41η επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης

«Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να υποφέρουν τον θρίαμβό της», δήλωσε ο πρόεδρος Ροχανί - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

22268034
Χιλιάδες Ιρανοί κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους για την 41η επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης, για να δείξουν ότι παραμένουν ενωμένοι την ώρα που το Ιράν τελεί υπό διαρκή πίεση από τις ΗΠΑ, ενώ ο πρόεδρός του υπογράμμισε κατά το μήνυμά του προς το συγκεντρωμένο πλήθος ότι οι ΗΠΑ δεν υποφέρουν το γεγονός ότι η Ισλαμική Δημοκρατία που εγκαθιδρύθηκε το 1979 εξακολουθεί να υφίσταται.

«Είναι ανυπόφορο για τις ΗΠΑ να αποδεχθούν τη νίκη ενός μεγάλου έθνους και ότι μια υπερδύναμη εκδιώχθηκε από αυτό το έδαφος», δήλωσε ο Ροχανί απευθυνόμενος στο πλήθος που συγκεντρώθηκε για να τιμήσει την 41η επέτειο της εγκαθίδρυσης της Ισλαμικής Δημοκρατίας μετά την εκδίωξη του σάχη.

Κρατώντας σημαίες και αφίσες με το πρόσωπο του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, του αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αζαντί παρά το ψύχος που επικρατεί.

«Θάνατος στην Αμερική», «Θα αντισταθούμε ως το τέλος» είναι μερικά από τα συνθήματα που αναγράφονται σε κάποια πανό.

Κλείσιμο
Η κρατική τηλεόραση κάλεσε τους Ιρανούς να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση αυτή για την 41η επέτειο από την εγκαθίδρυση της Ισλαμικής Δημοκρατίας μετά την επιστροφή από την εξορία του αγιατολάχ Χομεϊνί έπειτα από την εκδίωξη του σάχη Μοχαμάντ Ρεζά Παχλαβί.
22268004

«Εγγυηθείτε ότι η χώρα μας και η περιοχή μας στηρίζεται στην ενότητά μας και η συμμετοχή σε αυτήν την συγκέντρωση είναι ένα σύμβολο της ενότητας αυτής», δήλωσε ο Χαντί Χαμενεΐ, ο αδελφός του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, του διαδόχου του Χομεϊνί, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.
22268117

Το κράτος κάλεσε τους Ιρανούς να μετάσχουν μαζικά στην συγκέντρωση αυτή μετά τις εντάσεις που σημειώθηκαν την περασμένη χρονιά, κυρίως αυτές μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν.

Τον Νοέμβριο, μια μεγάλη αύξηση στην τιμή των καυσίμων στη χώρα πυροδότησε διαδηλώσεις που σηματοδοτήθηκαν από αιματηρά επεισόδια βίας.
22268116

Μετά ακολούθησαν τα πιο πρόσφατα γεγονότα: ο θάνατος από αμερικανικό πλήγμα στις 3 Ιανουαρίου στη Βαγδάτη του ισχυρού Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί και η απάντηση που έδωσε το Ιράν πέντε ημέρες αργότερα ρίχνοντας βαλλιστικούς πυραύλους κατά βάσης που στεγάζει αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ, χωρίς να προκληθούν θάνατοι.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο εχθρικών χωρών επιδεινώθηκαν πολύ μετά την μονομερή απόσυρση της Ουάσινγκτον τον Μάιο του 2018 από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
22267692

Μετά την αποχώρησή τους οι ΗΠΑ επέβαλαν εκ νέου μια σειρά οικονομικών κυρώσεων στο Ιράν, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας «άσκησης της μέγιστης πίεσης» στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Σε αντίποινα για την αποχώρηση αυτή και για τις κυρώσεις που οδηγούν σε ασφυξία την οικονομία του, το Ιράν υποχώρησε από πολλές σημαντικές δεσμεύσεις που είχε αναλάβει βάσει της συμφωνίας αυτής που είχε συναφθεί το 2015 στην Βιένη ανάμεσα στην Τεχεράνη και την ομάδα 5+1 (Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία).
22267625

Την ίδια ώρα σε εσωτερικό επίπεδο, οι Ιρανοί καλούνται στις κάλπες στις 21 Φεβρουαρίου για βουλευτικές εκλογές.

Αριθμός αναλυτών προβλέπει αποτυχία της κυβερνητικής συμμαχίας του προέδρου Ροχανί, η οποία απαρτίζεται από μετριοπαθείς και μεταρρυθμιστές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης