Kοροναϊός: Έφτασε στην Ευρώπη - Τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Γαλλία

Kοροναϊός: Έφτασε στην Ευρώπη - Τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Γαλλία

Το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε σε ασθενή ασιατικής καταγωγής που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Μπορντό - Το  δεύτερο, εντοπίστηκε στην περιοχή του Παρισιού -  Αρνητικές οι εξετάσεις σε 14 άτομα που θεωρούνταν ύποπτα στη Βρετανία

gallia_main
Το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας ανακοίνωσε απόψε ότι εντοπίστηκαν δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού, το πρώτο στο Μπορντό και το δεύτερο στην περιοχή του Παρισιού. Λίγη ώρα αργότερα, αξιωματούχος της γαλλικής κυβέρνησης, ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώθηκε και τρίτο κρούσμα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τα κρούσματα αυτά είναι τα πρώτα επιβεβαιωμένα στην Ευρώπη.  Οι γαλλικές αρχές θεωρούν πιθανό ότι θα υπάρξουν και άλλα κρούσματα. Η υπουργός Υγείας Ανιές Μπουζέν διαβεβαίωσε ότι οι αρχές θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.

Οι δύο ασθενείς είχαν επισκεφθεί πρόσφατα την Κίνα. Η υπουργός εξήγησε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι οι γαλλικές αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν τους ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή με τους ασθενείς μετά την επιστροφή τους στη Γαλλία.

"Έχουμε σήμερα τα πρώτα ευρωπαϊκά κρούσματα, πιθανότατα επειδή εφαρμόσαμε πολύ γρήγορα τους ελέγχους και ήμασταν σε θέση να τα εντοπίσουμε. Πρέπει να χειριζόμαστε μια επιδημία με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζουμε μια πυρκαγιά, να εντοπίζουμε πολύ γρήγορα την εστία" και "να την περιορίζουμε το συντομότερο δυνατόν", πρόσθεσε.

Ο πρώτος ασθενής, ηλικίας 48 ετών, επέστρεψε στις 22 Ιανουαρίου στη Γαλλία, αφού επισκέφθηκε την Κίνα και "πέρασε από την Ουχάν". Νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Μπορντό και "πάει καλά", είπε η Μπουζέν. "Ξέρουμε ότι αφότου επέστρεψε στο γαλλικό έδαφος ήρθε σε επαφή με περίπου 10 ανθρώπους, θα επικοινωνήσουμε μαζί τους", πρόσθεσε.

Η υπουργός διευκρίνισε ότι πληροφορήθηκε το δεύτερο κρούσμα ακριβώς πριν να ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου και δεν ήταν σε θέση να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, παρά μόνο ότι και ο δεύτερος ασθενής είχε επισκεφθεί την Κίνα και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Μπισά του Παρισιού.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έχουν ανακοινώσει οι κινεζικές αρχές, οι νεκροί από τον κοροναϊό ανέρχονται στους 26.

Βρετανία: Αρνητικές οι εξετάσεις σε 14 άτομα


Σε χαμηλά επίπεδα παραμένει ο δημόσιος κίνδυνος από τον κοροναϊό, επισημαίνει ο επικεφαλής Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας, σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά από σύσκεψη της ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων Cobra που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας, Ματ Χάνκοκ. Όπως έγινε γνωστό, τα αποτελέσματα των εξετάσεων σε 14 άτομα που θεωρούνταν ύποπτα να έχουν προσβληθεί από τον ιό, ήταν αρνητικά, ωστόσο, έλεγχοι πραγματοποιούνται και σε άλλα άτομα.

Ο επικεφαλής Δημόσιας Υγείας, Κρις Γουίτι, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στη διάρκεια της σύσκεψης εκτιμήθηκε η κατάσταση στις ασιατικές χώρες, που έχουν πληγεί από τον κοροναϊό, όπως επίσης η ετοιμότητα του Συστήματος Υγείας της Βρετανίας να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο κρουσμάτων.

«Συνεργάζομαι στενά με άλλους επικεφαλής ιατρικών υπηρεσιών. Συμφωνούμε όλοι ότι το ρίσκο για την δημόσια υγεία στη χώρα παραμένει χαμηλό, αλλά ίσως υπάρξουν περιπτώσεις στη Βρετανία σε επόμενο στάδιο. Δοκιμάσαμε τα μέτρα που υπάρχουν για να ανταποκριθούμε. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι καλά προετοιμασμένο για τέτοιου είδους περιστατικά, με εξαιρετική ετοιμότητα κατά μεταδοτικών ασθενειών» ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένα περιστατικά μέχρι στιγμής στη χώρα, ωστόσο, θα διαμορφωθεί από σήμερα ένας σταθμός δημόσιας υγείας στο αεροδρόμιο του Χίθροου, ο οποίος θα αποτελείται από κλινικούς γιατρούς και άλλους αξιωματούχους δημόσιας υγείας, ως επιπρόσθετο μέτρο.

Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης εκπρόσωποι και άλλων κυβερνητικών τμημάτων από τα υπουργεία Μεταφορών, Εσωτερικών, Εξωτερικών, Παιδείας, από την τοπική Αυτοδιοίκηση. Συγκεκριμένα, από το υπουργείο Παιδείας γίνονται έλεγχοι ετοιμότητας στα πανεπιστήμια, εξαιτίας των φοιτητών τους από την Κίνα που ταξιδεύουν στην πατρίδα τους για να γιορτάσουν το κινεζικό νέο έτος.

Νωρίτερα, σε επιστολή της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας αναφέρονταν ότι τα άτομα που θα επιβεβαιώνεται να έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό θα μεταφέρονται σε ένα από τα τέσσερα Κέντρα Αερομεταδιδόμενων Ασθενειών Υψηλής Νοσηρότητας που λειτουργούν στη Βρετανία.

Δύο κρούσματα και στις ΗΠΑ


Στο μεταξύ, μια 60χρονη γυναίκα, που έφθασε από την Ουχάν τη 13η Ιανουαρίου και διαμένει στο Σικάγο, προσβλήθηκε από τον νέο κινεζικό κοροναϊό, γνωστοποίησαν σήμερα τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, επιβεβαιώνοντας το δεύτερο κρούσμα στις ΗΠΑ.

Η γυναικά νοσηλεύτηκε με στόχο να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μετάδοσης και «η κλινική υγεία της είναι καλή» δήλωσε η Άλισον Αργουάντι, υπεύθυνη δημόσιας υγείας στο Σικάγο, σε μια τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους. Σύμφωνα με την ίδια, η ασθενής δεν χρησιμοποίησε τα μέσα μαζικής μεταφοράς και είχε ελάχιστες επαφές μετά την επιστροφή της από την Κίνα.

«Όλα είναι καθησυχαστικά αναφορικά με τον κίνδυνο μετάδοσης για το κοινό» υπογράμμισε η αξιωματούχος.

Η Νάνσι Μεζονιέρ, η υπεύθυνη των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών για Νόσους του Αναπνευστικού, επισήμανε ότι σε συνολικά 50 ασθενείς αναμένονται τα αποτελέσματα εξετάσεων για να επιβεβαιωθεί ή όχι εάν τα συμπτώματά τους οφείλονται στον ιό 2019-nCoV. Οι αιματολογικές εξετάσεις διεξήχθησαν στην Ατλάντα, στην έδρα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών.

Τα αποτελέσματα άλλων 11 ανθρώπων βγήκαν αρνητικά και δύο κρούσματα επιβεβαιώθηκαν, στην πολιτεία της Ουάσιγκτον και στο Σικάγο. Ο ασθενής στην πολιτεία της Ουάσιγκτον πάει καλά και κανένα πρόσωπο από το περιβάλλον του δεν έχει παρουσιάσει συμπτώματα, σύμφωνα με τη Νάνσι Μεζονιέρ.

Οι 63 ασθενείς προέρχονται από 22 πολιτείες.

«… Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών εκτιμούν ότι ο άμεσος κίνδυνος για τους Αμερικανούς παραμένει χαμηλός έως σήμερα» τόνισε η ίδια.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στα πρόσωπα που έφυγαν από την Ουχάν πριν από την εφαρμογή αυτήν την εβδομάδα από τις κινεζικές αρχές των μέτρων καραντίνας, όπως την αναστολή των αεροπορικών συνδέσεων, τόνισε, από την πλευρά του, ο Μάρτιν Σέτρον, ο υπεύθυνος για τις καραντίνες στα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, 2.000 άνθρωποι που έφυγαν με 200 πτήσεις υποβλήθηκαν σε ελέγχους σε 5 αμερικανικά αεροδρόμια από την περασμένη Παρασκευή, όμως κανείς δεν διαγνώστηκε με τον ιό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης