Βολιβία: «Μόνη σωτηρία για τη χώρα η Τζανίνε Άνιες», δήλωσαν υπουργοί

Βολιβία: «Μόνη σωτηρία για τη χώρα η Τζανίνε Άνιες», δήλωσαν υπουργοί

Τα δύο μέλη της μεταβατικής κυβέρνησης αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η προσωρινή πρόεδρος να είναι υποψήφια στις εκλογές

21936846
Δύο υπουργοί της μεταβατικής κυβέρνησης της Βολιβίας άνοιξαν την πόρτα χθες Πέμπτη στην πιθανή υποψηφιότητα της Τζανίνε Άνιες, της μεταβατικής προέδρου της χώρας των Άνδεων, στις εκλογές του Μαΐου, σενάριο που ενδέχεται να διχάσει ακόμη περισσότερο την αντιπολίτευση έναντι του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS), της παράταξης του πρώην αρχηγού του κράτους Έβο Μοράλες.

«Η μόνη σωτηρία για αυτή τη χώρα είναι η Τζανίνε Άνιες να είναι η υποψήφιά μας», επιχειρηματολόγησε ο υπουργός Εσωτερικών Αρτούρο Μουρίγιο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην οποία συμμετείχε επίσης ο υπουργός Προεδρίας Γέρκο Νούνιες.

Η Άνιες, γερουσιάστρια της δεξιάς, ανέλαβε μεταβατική πρόεδρος τη 12η Ιανουαρίου, καθώς ήταν η δεύτερη αντιπρόεδρος του σώματος και όλοι οι άλλοι πιθανοί διάδοχοι του Μοράλες στην προεδρία βάσει του Συντάγματος είχαν παραιτηθεί, ακολουθώντας τον σοσιαλιστή πολιτικό που εγκατέλειψε την εξουσία τη 10η Νοεμβρίου υπό την ασφυκτική πίεση του στρατού.

Ο Μοράλες ανακηρύχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου από τον πρώτο γύρο, αλλά η αντιπολίτευση, καταγγέλλοντας νοθεία, έβγαλε τους υποστηρικτές της στον δρόμο και παρέλυσε τη χώρα για εβδομάδες. Η κρίση κλιμακώθηκε όταν οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας στασίασαν και ο στρατός εγκατέλειψε τον πρώτο αυτόχθονα που εξελέγη πρόεδρος της Βολιβίας. Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) έκανε λόγο για παρατυπίες στις εκλογές του Οκτωβρίου, ενισχύοντας τη θέση της αντιπολίτευσης. Ο Μοράλες αρνείται ότι έγινε νοθεία και κατήγγειλε ότι εξωθήθηκε σε παραίτηση πραξικοπηματικά.

Η προθεσμία για να υποβληθούν υποψηφιότητες ενόψει των νέων προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν της 3ης Μαΐου στο Ανώτατο Εκλογοδικείο (Tribunal Supremo Electoral, TSE, η εκλογική επιτροπή) εκπνέει στις 2 Φεβρουαρίου.

Το κόμμα της Άνιες, «Οι Δημοκράτες», δεν έχει πάρει ακόμα πάρει απόφαση για το εάν θα κατεβάσει δικό του υποψήφιο στις εκλογές. Δεν αντέδρασε μέχρι στιγμής στην πρόταση του Μουρίγιο.

Κλείσιμο
Ο Λουίς Φερνάντο Καμάτσο, ο πιο ριζοσπάστης ηγέτης της δεξιάς αντιπολίτευσης στον Μοράλες, υποψήφιος για την προεδρία, έκρινε από τη δική του πλευρά ότι η υποψηφιότητα της Άνιες «δεν θα ήταν ηθική». Η Άνιες είχε διαβεβαιώσει ότι ο μοναδικός σκοπός της όταν ανέλαβε μεταβατική πρόεδρος ήταν να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές.

Πέραν του Καμάτσο οι άλλοι βασικοί υποψήφιοι της δεξιάς στη Βολιβία είναι οι πρώην πρόεδροι Χόρχε Κιρόγκα (2001-2002) και Κάρλος Μέσα (2003-2005), καθώς και ο Τσι Χιουνγκ Τσουνγκ, ευαγγελικός πάστορας με καταγωγή από τη Νότια Κορέα.

Υποψήφιος του MAS (αριστερά), της παράταξης του Μοράλες, θα είναι ο Λουίς Άρσε Κατακόρα, πρώην υπουργός Οικονομίας.

Στις ακυρωμένες πλέον εκλογές του Οκτωβρίου η αντιπολίτευση στον Μοράλες είχε κατέβει με οκτώ υποψήφιους.

Ο πρώτος γύρος των γενικών εκλογών στη Βολιβία προβλέπεται να διεξαχθεί την 3η Μαΐου. Αν χρειαστεί δεύτερος γύρος, θα γίνει τη 14η Ιουνίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης