Κονγκό: Ένοπλοι ισλαμιστές βασάνισαν και σκότωσαν τουλάχιστον 20 ανθρώπους

Κονγκό: Ένοπλοι ισλαμιστές βασάνισαν και σκότωσαν τουλάχιστον 20 ανθρώπους

Η οργάνωση Allied Democratic Forces εδρεύει στην Ουγκάντα και προκαλέσει πάνω από 200 θανάτους από τις 30 Οκτωβρίου

congo
Μαρτυρικό θάνατο βρήκαν τουλάχιστον 20 άνθρωποι σε περιοχή στα σύνορα του Κονγκό με την Ουγκάντα, μετά από επίθεση ένοπλων ισλαμιστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την επίθεση πραγματοποίησε η ισλαμιστική οργάνωση Allied Democratic Forces, η οποία εδρεύει στο έδαφος της Ουγκάντας.

Οι αρχές του Κονγκό κάνουν λόγο για πραγματική σφαγή, καθώς τα 18 πτώματα που βρέθηκαν όλα μαζί, ήταν κατακρεουργημένα, ενώ κατά την έρευνα βρέθηκαν άλλοι δύο άντρες νεκροί.

Η συγκεκριμένη ισλαμιστική οργάνωση είναι υπεύθυνη για πάνω από 200 θανάτους από τις 30 Οκτωβρίου, πολλοί εκ των οποίων ήταν μαρτυρικοί.

Ο στρατός της ΛΔ Κονγκό ενέτεινε πρόσφατα τις επιχειρήσεις του εναντίον της οργάνωσης ADF. Την 28η Νοεμβρίου, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, ο στρατηγός Σελεστάν Εμπαλά, εγκαταστάθηκε με την ομάδα του στην Μπένι. Άλλος ένας στρατηγός, ο Τζον Νούμπι, που θεωρείται προσκείμενος στον πρώην πρόεδρο Ζοζέφ Καμπίλα, στάλθηκε στην περιοχή μερικές ημέρες αργότερα.

Η ADF, που έχουν σχηματίσει μουσουλμάνοι αντάρτες από την Ουγκάντα, εγκαταστάθηκε το 1995 στο ανατολικό Κονγκό. Έχει εδώ και χρόνια ουσιαστικά πάψει να εξαπολύει επιθέσεις στην Ουγκάντα και πλέον έχει στραφεί εναντίον του τοπικού πληθυσμού. Της αποδίδονται σφαγές εκατοντάδων αμάχων από τον Οκτώβριο του 2014 στην περιφέρεια Μπένι.

Κλείσιμο
Ο πρόεδρος της χώρας Φελίξ Τσισεκέντι διαβεβαιώνει ότι οι επιχειρήσεις του στρατού είχαν αποτέλεσμα να καταστραφούν σχεδόν όλα τα ορμητήρια των ισλαμιστών ανταρτών, όμως οι επιθέσεις συνεχίζονται αμείωτες. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις σε δυο χωριά στην Μπένι.

Η συνεχιζόμενη κλιμάκωση της βίας στην Μπένι θέτει υπό αμφισβήτηση τις προσπάθειες των υγειονομικών αρχών για να ελεγχθεί η επιδημία του Έμπολα. Ο αριθμός των κρουσμάτων του ιού που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό αυξάνεται σε ζώνες όπου οι υγειονομικές υπηρεσίες αδυνατούν να αποκτήσουν πρόσβαση λόγω της ανασφάλειας.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα ότι επέβαλε κυρώσεις σε έξι στελέχη της ADF, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη της ισλαμιστικής οργάνωσης Μούσα Μπαλούκου.

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) έχει αναλάβει την ευθύνη για κάποιες από τις επιθέσεις που διέπραξαν μέλη της ADF φέτος, ωστόσο ειδικοί επισημαίνουν πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν πως οι δύο οργανώσεις πράγματι συνδέονται.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης