Πρέσβης ΗΠΑ στην Πολωνία: Χίτλερ και Στάλιν συνωμότησαν για να ξεκινήσουν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Πρέσβης ΗΠΑ στην Πολωνία: Χίτλερ και Στάλιν συνωμότησαν για να ξεκινήσουν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Γερμανία και ΕΣΣΔ ήταν συνυπεύθυνες για το ξέσπασμα του Β΄ ΠΠ, υποστήριξε η Τζορτζέτ Μοσμπάχερ απαντώντας σε πρόσφατες δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν

ENDFjPYXUAAOqIo
Η Γερμανία και η Σοβιετική Ένωση ήταν συνυπεύθυνες για το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, υποστήριξε σήμερα η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Βαρσοβία, Τζορτζέτ Μοσμπάχερ, απαντώντας στις πρόσφατες δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για το πώς ξεκίνησε ο πόλεμος.

«Αγαπητέ πρόεδρε Πούτιν, ο Χίτλερ και ο Στάλιν συνωμότησαν για να ξεκινήσουν τον Β΄ΠΠ. Αυτό είναι γεγονός. Η Πολωνία ήταν ένα θύμα αυτής της φρικτής σύρραξης», έγραψε στο Twitter η Μοσμπάχερ.

Λίγες ώρες αργότερα, η ρωσική πρεσβεία στην Πολωνία της απάντησε: «Αγαπητή πρέσβειρα, πράγματι νομίζετε ότι ξέρετε για την ιστορία περισσότερα απ’ όσα γνωρίζετε για τη διπλωματία;».

Την περασμένη εβδομάδα, ο Πούτιν αρνήθηκε ότι η Σοβιετική Ένωση έπαιξε οποιοδήποτε ρόλο στην έναρξη του πολέμου και επιχείρησε να επιρρίψει ευθύνες στη Βαρσοβία. Απέρριψε επίσης την αντίληψη ότι η σοβιετική Ρωσία εισέβαλε στο πολωνικό έδαφος το 1939 και άφησε να εννοηθεί ότι η Πολωνία ήταν συνεργός του Χίτλερ στο Ολοκαύτωμα, χαρακτηρίζοντας «αντισημιτικό γουρούνι» τον πρεσβευτή της που υπηρετούσε στη Γερμανία, πριν από τον Β΄ ΠΠ.

Ο Πούτιν επέκρινε επίσης το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αναφέρει ότι το σύμφωνο μη επίθεσης Ρίμπεντροπ-Μολότοφ, του 1939, μεταξύ της ναζιστικής Γερμανίας και της Σοβιετικής Ένωσης, «άνοιξε τον δρόμο για το ξέσπασμα» του πολέμου.

Τα σχόλια του Πούτιν προκάλεσαν κατακραυγή στην Πολωνία. Η κυβέρνηση κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή για να του εκφράσει τη δυσαρέσκειά της. Την Κυριακή, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι είναι απαράδεκτο να παρουσιάζει κανείς τους δράστες ως θύματα. Ο Πούτιν «είπε ψέματα για την Πολωνία σε πολλές περιπτώσεις και το έκανε πάντα σκόπιμα. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν οι ρωσικές αρχές αισθάνονται διεθνή πίεση λόγω της δράσης τους».

Κλείσιμο
Ωστόσο, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σίμον Σεκόφσκι φελ Σεκ, εξέφρασε την άποψη ότι οι δηλώσεις του Πούτιν μπορεί παραδόξως να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκει: να εντείνουν την επίγνωση, στις δυτικές χώρες, ότι η Πολωνία έπεσε θύμα τόσο της Γερμανίας όσο και της Ρωσίας στις αρχές του Β΄ ΠΠ. «Πιστεύω ότι το γεγονός ότι το σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότοφ ήταν η βάση για το ξέσπασμα του Β΄ ΠΠ δεν είναι ευρέως γνωστό στη δυτική Ευρώπη», εξήγησε.

Στη διαμάχη ενεπλάκη σήμερα το απόγευμα και ο Γερμανός πρεσβευτής στην Πολωνία, Ρολφ Νίκελ. «Η άποψη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη: το σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότοφ χρησίμευσε ως προετοιμασία για τον εγκληματικό επιθετικό πόλεμο της Γερμανίας του Χίτλερ εναντίον της Πολωνίας. Η ΕΣΣΔ μαζί με τη Γερμανία συμμετείχε στον βάναυσο διαμελισμό της Πολωνίας», σχολίασε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης