Ισπανία: Μετά την Πρωτοχρονιά ο σχηματισμός κυβέρνησης - Συμφωνήθηκε η αποχή του ERC

Ισπανία: Μετά την Πρωτοχρονιά ο σχηματισμός κυβέρνησης - Συμφωνήθηκε η αποχή του ERC

Η πρόεδρος του Ισπανικού Κοινοβουλίου Μαριτσέλ Μπατέτ έχει συγκαλέσει το Σώμα για την πρώτη ψηφοφορία εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση στις 3 Ιανουαρίου - Με την αποχή του ERC, διευκολύνεται η ψήφος εμπιστοσύνης στον συνασπισμό PSOE/Podemos

sanchez_podemos
Όλα τα στοιχεία συνηγορούν πως έχει επιτευχθεί η συμφωνία μεταξύ του Σοσιαλιστικού κόμματος PSOE του Πέδρο Σάντσεθ και του κεντροαριστερού αυτονομιστικού καταλανικού κόμματος ERC, για αποχή του δεύτερου, ώστε να διευκολυνθεί η ψήφος εμπιστοσύνης στον προοδευτικό κυβερνητικό συνασπισμό PSOE/Podemos, παρά τη σημερινή αναφορά του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους προς το Ανώτατο Δικαστήριο για την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου υπέρ του κρατούμενου Καταλανού ηγέτη Οριόλ Ζουνκέρας.

Η συνάντηση το περασμένο Σάββατο, ανάμεσα στους διαπραγματευτές των Σοσιαλιστών, Αδριάνα Λάστρα, και των αυτονομιστών του ERC, Γκαμπριέλ Ρουφιάν, υπήρξε κατά τα φαινόμενα καρποφόρα και τα δύο κόμματα πλέον επεξεργάζονται το τελικό κείμενό της. Μολαταύτα, οι Καταλανοί ακόμη ασκούν παρελκυστική πολιτική, ανακοινώνοντας χθες βράδυ πως, προτού εφαρμόσουν τις ρήτρες της συμφωνίας, θα αναμένουν την τελική έγκριση του κειμένου από το Εθνικό Συμβούλιο του ERC, το οποίο δεν πρόκειται να συγκληθεί πριν τα τέλη του έτους.

Πάντως, η πρόεδρος του Ισπανικού Κοινοβουλίου Μαριτσέλ Μπατέτ έχει συγκαλέσει το Σώμα για την πρώτη ψηφοφορία εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση στις 3 Ιανουαρίου, έτσι ώστε στη δεύτερη σύγκλησή του, στις 5 Ιανουαρίου, οπότε και θα χρειασθεί μικρότερο ποσοστό ψήφων, να γίνει εφικτή η έγκριση του κυβερνητικού σχήματος. Εξόν από τις ψήφους των Podemos και την αποχή του ERC, το PSOE στη δεύτερη τούτη ψηφοφορία μπορεί να στηρίζεται και στην στήριξη των βουλευτών του βασκικού εθνικιστικού κόμματος PNV, του κεντροαριστερού Mas Pais, τους εθνικιστές της Καντάβριας PRC και του Νέες Κανάριες, αλλά και στην αποχή άλλων κομμάτων, όπως το γαλικιανό BNG, η Συμμαχία των Καναρίων και Το Τερουέλ Υπάρχει.

Η μεγαλύτερη ανησυχία για την επίτευξη συμφωνίας με το ERC, ήταν μήπως το συνεργαζόμενο στην κυβέρνηση της Καταλονίας JuntsX Cat, του φυγόδικου, Ευρωβουλευτή πλέον, πρώην προέδρου Κάρλες Πουτζδεμόν, ήγειρε απαιτήσεις με μοχλό την απειλή για νέες εκλογές στην αυτόνομη Περιφέρεια. Ωστόσο, ο κρατούμενος ακόμη ηγέτης του ERC —που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενέκρινε την εκλογή του στο Ευρωκοινοβούλιο— στήριξε την συμφωνία, δηλώνοντας από τη φυλακή «πως πρέπει να επιτευχθεί με κάθε κόστος».

Όπως επιπλέον τονίζουν και το PSOE, αλλά και το ERC, η σημερινή κατάθεση των προτάσεων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για την απόφαση των ευρωπαϊκών οργάνων υπέρ της εκλογής του Ζουνκέρας, δεν πρόκειται να επηρεάσει την έκβαση της συμφωνίας. Επιπλέον, σημαντικός παράγοντας για τη συμφωνία αποτελεί και το ευρύ κοινωνικό πακέτο μέτρων που έχει προτείνει για την Καταλονία η προς σχηματισμό κυβέρνηση και η βούλησή της για διάλογο σχετικά με το μέλλον της αυτοδιάθεσης της περιοχής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης