Νίγηρας: 14 στρατιώτες νεκροί από επίθεση ενόπλων

Νίγηρας: 14 στρατιώτες νεκροί από επίθεση ενόπλων

«Ο εχθρός υπέστη επίσης πολλές απώλειες», σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών του Νίγηρα

nigiras
Δεκατέσσερα στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν σε επίθεση «βαριά οπλισμένων τρομοκρατών» στην περιοχή Τιλαμπέρι, στο δυτικό τμήμα του Νίγηρα, γνωστοποίησε χθες Πέμπτη το υπουργείο Εσωτερικών της αφρικανικής χώρας.

«Οχηματοπομπή αποτελούμενη από στοιχεία της χωροφυλακής και της εθνικής φρουράς συνόδευε ομάδες επιφορτισμένες με την εγγραφή πολιτών στους εκλογικούς καταλόγους στην κοινότητα Σανάμ όταν έπεσε σε ενέδρα βαριά οπλισμένων τρομοκρατών», εξήγησε το υπουργείο σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Έπειτα από «σκληρή μάχη», συνεχίζει το κείμενο, «καταγράφηκαν πολλοί νεκροί και τραυματίες», ανάμεσά τους «επτά χωροφύλακες και επτά εθνοφρουροί που απεβίωσαν», ενώ ένα στέλεχος της εθνικής φρουράς «αγνοείται».

«Ο εχθρός υπέστη επίσης πολλές απώλειες», σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών του Νίγηρα, που δεν έδωσε πιο συγκεκριμένα στοιχεία.

Στη συγκεκριμένη περιοχή, την Τιλαμπέρι, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με το Μαλί, σκοτώθηκαν 71 στρατιωτικοί τη 10η Δεκεμβρίου· επρόκειτο για τη χειρότερη επίθεση αφότου κλιμακώθηκε η δράση τζιχαντιστών στη φτωχή χώρα του Σαχέλ, το 2015. Την ευθύνη για αυτήν ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών του Νίγηρα, οι άνθρωποι που πήγαιναν στη Σανάμ για να εγγράψουν πολίτες σε εκλογικούς καταλόγους είναι «ασφαλείς» και «καλά στην υγεία τους». Πρόκειται για στελέχη της Ανεξάρτητης Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής, η οποία θα οργανώσει τις γενικές εκλογές (προεδρικές και βουλευτικές) που προγραμματίζεται να διεξαχθούν στα τέλη του 2020 στη χώρα.

Κλείσιμο
Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε σειρά τρομοκρατικών ενεργειών σε χώρες της δυτικής Αφρικής τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Το πιο βαρύ πλήγμα υπέστη η Μπουρκίνα Φάσο, καθώς σύμφωνα με την κυβέρνηση πάνω από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο βόρειο τμήμα της χώρας. Σε ενέδρα τζιχαντιστών την Τετάρτη σκοτώθηκαν τουλάχιστον 11 στρατιωτικοί, ενώ μία ημέρα νωρίτερα, 35 άμαχοι, επτά στρατιωτικοί και 80 «τρομοκράτες» σκοτώθηκαν σε μάχες στην Αρμπιντά. Χθες Πέμπτη, η χώρα βρισκόταν για δεύτερη ημέρα σε εθνικό πένθος.

Ολόκληρο το Σαχέλ, ειδικά το Μαλί, ο Νίγηρας και η Μπουρκίνα Φάσο, είναι στόχος ολοένα πιο συχνών και φονικών επιθέσεων τζιχαντιστών, παρά την ανάπτυξη στρατιωτικών ενισχύσεων από τις κυβερνήσεις και την παρουσία 4.500 γάλλων στρατιωτικών, που συμμετέχουν στην αντιτρομοκρατική επιχείρηση Μπαρχάν.

Ο πρόεδρος του Νίγηρα Μαχαμαντού Ισούφου ανήγγειλε την Κυριακή, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Νιαμέι του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ότι οι χώρες του Σαχέλ θα απευθύνουν έκκληση για «διεθνή αλληλεγγύη» στη σύνοδο του Πο (νοτιοδυτική Γαλλία) τη 13η Ιανουαρίου, που είναι αφιερωμένη στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστικών οργανώσεων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης