Πρώην μοντέλο για Χάρβεϊ Γουάινστιν: Μου επιτέθηκε σεξουαλικά στα 16 μου στο διαμέρισμά του

Πρώην μοντέλο για Χάρβεϊ Γουάινστιν: Μου επιτέθηκε σεξουαλικά στα 16 μου στο διαμέρισμά του

Η 33χρονη σήμερα Κάτζα Σόκολα αποφάσισε να καταθέσει τη δική της αγωγή και να μοιραστεί την ιστορία της - Γιατί αποφάσισε να αποσύρει το όνομά της από τη συλλογική αγωγή

kaja
Ένα πρώην μοντέλο από την Πολωνία κατηγορεί τον Χάρβεϊ Γουάινστιν ότι της επιτέθηκε σεξουαλικά όταν ήταν 16 χρονών και ονειρευόταν να ξεκινήσει καριέρα στην υποκριτική, σύμφωνα με νέα αγωγή που κατατέθηκε εις βάρος του πρώην ισχυρού άνδρα του Χόλιγουντ.

Σύμφωνα με την Guardian, η Κάτζα Σόκολα συμμετείχε -διατηρώντας την ανωνυμία της- σε συλλογική αγωγή που είχε κατατεθεί παλαιότερα εις βάρος του πρώην παραγωγού, από φερόμενα θύματά του. Ωστόσο, αποφάσισε να αποσύρει το όνομά την από την εν λόγω αγωγή και να δημοσιοποιήσει την ιστορία της, παρακινημένη εν μέρει από την είδηση ότι ο Γουάινστιν και το συμβούλιο του πρώην κινηματογραφικού του στούντιο έφτασαν σε ευρεία συμφωνία, βάσει της οποίας θα καταβάλλονταν συνολικά 25 εκατ. δολάρια σε περισσότερες από 24 γυναίκες που ισχυρίζονται ότι ο 67χρονος τις παρενόχλησε.

«Δεν μπορώ να αποδεχτώ τον προτεινόμενο "καθολικό συμβιβασμό" ως κάτι δίκαιο. Δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης από τους δράστες, η αποζημίωση για όλα τα θύματα είναι ανεπαρκής και εκατομμύρια δολάρια πηγαίνουν σε άτομα που θεωρώ ότι διευκόλυναν τον Γουάινστιν να δρα», είπε η Σόκολα σε δήλωσή της την Πέμπτη. «Κατά συνέπεια, καταθέτω τη δική μου αγωγή, με το δικό μου όνομα, βάσει του Νόμου περί προστασίας ανήλικων θυμάτων της Νέας Υόρκης», συμπλήρωσε.

Δεκάδες γυναίκες έχουν κατηγορήσει τον Γουάινστιν για παρενόχληση και άλλα αδικήματα. Στις 6 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η δίκη του στη Νέα Υόρκη για τις κατηγορίες του βιασμού και της σεξουαλικής επίθεσης, με τον ίδιο να δηλώνει αθώος. Ο πρώην παραγωγός έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι εξανάγκασε ποτέ οποιαδήποτε γυναίκα να κάνει σεξ μαζί του παρά τη θέλησή της. Για τον ίδιο, όλες οι επαφές που είχε μαζί με τις καταγγέλλουσες ήταν απόλυτα συναινετικές.

Στη νέα της αγωγή, η 33χρονη σήμερα Σόκολα περιγράφει ένα περιστατικό που σημειώθηκε το 2002. Ισχυρίζεται ότι ο Γουάινστιν είχε υποσχεθεί να την βγάλει για φαγητό στη Νέα Υόρκη ώστε να συζητήσουν για την καριέρα της, αλλά τελικά την οδήγησε στο διαμέρισμά του. Εκεί, «με επιθετική και απειλητική συμπεριφορά απαίτησε να κάνουν σεξ» και της ζήτησε να βγάλει τα ρούχα της. Στη συνέχεια την εξανάγκασε να αγγίξει το πέος του, ενώ και εκείνος «έπιανε το στήθος της» παρά τις διαμαρτυρίες της.

Σύμφωνα με τη Σόκολα, η τραυματική αυτή εμπειρία την έκανε να εγκαταλείψει την υποκριτική. «Εδώ και καιρό δεν ασχολούμαι πια με το μόντελινγκ και, εξαιτίας του Χάρβεϊ Γουάινστιν, εγκατάλειψα τα όνειρά μου για την ηθοποιία... Έμαθα ότι ορισμένες πληγές δεν επουλώνονται ποτέ. Οι μνήμες της σεξουαλικής κακοποίησης είναι σαν σημάδι μετά από έγκαυμα, αλλά επειδή το τραύμα βρίσκεται στην ψυχή είναι αόρατο σε όλους εκτός από το θύμα. Αποκαλύπτοντας το δικό μου σημάδι, ελπίζω να ενθαρρύνω και άλλα άτομα να μιλήσουν για τις εμπειρίες τους», λέει σήμερα.

Ο δικηγόρος της γυναίκας, Ντάγκλας Γουιγκντορ, εξηγεί: «Παρόλο που κάποιες γυναίκες αποφάσισαν να δεχτούν τον συμβιβασμό, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι από τους όρους είναι προσβλητικοί, ελπίζουμε ότι η κατάθεση αυτής της αγωγή θα ενθαρρύνει άλλα θύματα και τον εισαγγελέα της Νέας Υόρκης να συμμετάσχουν στον αγώνα μας, ώστε ο Χάρβεϊ Γουάινστιν και όσοι του επέτρεπαν να δρα να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης