Γαλλία: Περίπου 30 στρατιωτικοί εντάχθηκαν σε τζιχαντιστικές οργανώσεις από το 2012

Γαλλία: Περίπου 30 στρατιωτικοί εντάχθηκαν σε τζιχαντιστικές οργανώσεις από το 2012

Ορισμένοι εκ των οποίων ήταν μέλη των ειδικών δυνάμεων του γαλλικού στρατού

jihad_main01
Περίπου 30 στρατιωτικοί, ορισμένοι εκ των οποίων ήταν μέλη των ειδικών δυνάμεων του γαλλικού στρατού, αποφάσισαν από το 2012 και μετά να ενταχθούν σε τζιχαντιστικές οργανώσεις, παρέχοντάς τους κατ’ αυτόν τον τρόπο την εμπειρία και τις τεχνικές πολέμου που είχαν διδαχθεί.

Το Κέντρο Αναλύσεων Τρομοκρατίας (CAT) κατέγραψε τη διαδρομή 23 στρατιωτικών –που ακολούθησαν διαφορετικές πορείες– αυτά τα χρόνια. Οι περισσότεροι έφυγαν για να πολεμήσουν στο Ιράκ και τη Συρία, όμως κάποιοι πήγαν στο Αφγανιστάν, αφού προηγουμένως είχαν περάσει από φημισμένες μονάδες: Λεγεώνα των Ξένων, Τυφεκιοφόροι του Ναυτικού, Αλεξιπτωτιστές.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, που πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα στα τέλη της εβδομάδας, ο στρατός συνιστά έναν προφανή «στρατηγικό στόχο στρατολόγησης» για τις τζιχαντιστικές οργανώσεις. Το Γαλλικό Πρακτορείο κατάφερε να αποκτήσει ένα αντίτυπο της έκθεσης, αφού η εφημερίδα Figaro αποκάλυψε το περιεχόμενό της νωρίτερα σήμερα.

Το CAT υποστηρίζει πάντως ότι η ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση παραμένει πολύ περιορισμένη στους κόλπους του στρατού και αποκαλύπτει ότι οι αρχές παρακολουθούσαν στενά τους ριζοσπαστικοποιημένους στρατιώτες ή εκείνους για τους οποίους υπήρχαν υποψίες ριζοσπαστικοποίησης. Η γαλλική νομοθεσία ενισχύθηκε ώστε να καταστεί εφικτό να διεξάγονται διοικητικές έρευνες σε βάρος του προσωπικού που υπηρετεί στον στρατό.

Το υπουργείο Άμυνας δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο για το θέμα.

Ορισμένοι στρατιώτες είχαν προσχεδιάσει την πορεία τους πριν να ενταχθούν στον στρατό. Όπως ο Μπορίς Β., από τη Σαράντ της δυτικής Γαλλίας, ο επονομαζόμενος και «Γιουνές ο αποστάτης» ή «Άμπου Ουάλίντ αλ Φαρανσί», όπως ήταν το «πολεμικό» όνομά του. Ο Μπορίς Β. κατατάχθηκε στον στρατό σε ηλικία 18 ετών «με στόχο να αποκτήσει γνώσεις στον στρατιωτικό τομέα προτού να ενταχθεί αργότερα στον τζιχάντ. Σκοτώθηκε το 2016 κοντά στο Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, αφού είχε ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος.

Κλείσιμο
Άλλη διαδρομή ακολούθησε ο Μεντί Χ., ο οποίος ενδιαφέρθηκε πολύ για το Ισλάμ ενώ υπηρετούσε στον στρατό, κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική. «Διερωτάτο κατά πόσο ήταν ηθικά και θρησκευτικά συμβατή μια αποστολή στο Αφγανιστάν», σύμφωνα με το CAT. Όταν κλήθηκε να πάει και ο ίδιος στο Αφγανιστάν, το 2008, αρνήθηκε για να μην σκοτώσει «αδελφούς» της ίδιας θρησκείας. Οι συνάδελφοί του τον αποκαλούσαν «τρομοκράτη». Απολύθηκε από τον στρατό και κατέληξε να πάει στο Αφγανιστάν. Συνελήφθη αργότερα στο Πακιστάν, απελάθηκε στη Γαλλία και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 5 ετών.

Άλλοι πάλι στράφηκαν στο Ισλάμ επειδή είχαν απογοητευτεί ή οργιστεί με τον τρόπο που εξελισσόταν η καριέρα τους στον στρατό ή αντιμετώπιζαν πραγματικά ψυχολογικά προβλήματα.

Η στρατιωτική πείρα αυτών των ανδρών όμως δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορες τις οργανώσεις στις οποίες εντάχθηκαν στη συνέχεια. «Οι γνωριμίες τους, η εξοικείωσή τους με τα όπλα και οι στρατιωτικές γνώσεις τους διευκόλυναν την αναρρίχησή τους στους κόλπους των διαφόρων τρομοκρατικών ομάδων», σημειώνεται στην έκθεση. «Ορισμένοι πρώην στρατιωτικοί κατάφεραν επίσης, χάρη στη στρατιωτική εκπαίδευσή τους στον γαλλικό στρατό, τις γνώσεις τους όσον αφορά τις τοποθεσίες και την εμπειρία τους στους κόλπους των τζιχαντιστικών οργανώσεων, να σχεδιάσουν επιθέσεις στη Γαλλία».

Κάπως έτσι ήταν η διαδρομή που ακολούθησε ο Αμπντελιλά Ιμίς, Γάλλος μαροκινής καταγωγής από την πόλη Λινέλ. Υπηρέτησε για δύο χρόνια στη Λεγεώνα των Ξένων, συμμετείχε σε πολλές επιχειρήσεις στο εξωτερικό και παρασημοφορήθηκε δύο φορές. Στη συνέχεια όμως, αφού προηγουμένως ενεπλάκη σε εμπόριο ναρκωτικών, έφυγε για τη Συρία.

«Όταν έφτασε στο πεδίο των επιχειρήσεων το 2014 σχημάτισε τη δική του ταξιαρχία και το δικό του στρατόπεδο εκπαίδευσης κοντά στο Ντέιρ Ελ Ζορ (της Συρίας). Στην ταξιαρχία αυτή εντάχθηκαν πολλοί Γάλλοι, μεταξύ των οποίων ήταν και τρία από τα μέλη της ομάδας που πραγματοποίησε τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι.

Άλλοι δεν έφυγαν από τη Γαλλία αλλά επιχείρησαν να αναλάβουν δράση στο γαλλικό έδαφος. Ο Αλέν Φεγιερά, 34 ετών, δεν κατάφερε να πάει στην περιοχή του Ιράκ και της Συρίας, όμως σχεδίαζε επίθεση εναντίον μιας στρατιωτικής εγκατάστασης, της ΒΑ 105 στο Εβρέ, όταν συνελήφθη. Τη στιγμή της σύλληψής του φορούσε στρατιωτική στολή με τα διακριτικά του Ισλαμικού Κράτους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης