Η «μικρή δεσποινίς Περίοδος» σπάει τα ταμπού της εμμηνόρροιας στην Ιαπωνία

Η «μικρή δεσποινίς Περίοδος» σπάει τα ταμπού της εμμηνόρροιας στην Ιαπωνία

Το τάιμινγκ της είναι πολύ κακό και ρίχνει δυνατές γροθιές, αλλά έχει μια ξεκάθαρη αποστολή

littlemiss
Το τάιμινγκ της είναι πολύ κακό και ρίχνει δυνατές... γροθιές. Όμως η «μικρή δεσποινίς Περίοδος», ο χαρακτήρας που πρωταγωνιστεί σε ένα ιαπωνικό κόμικ manga και πλέον στην ομώνυμη ταινία έχει μια ξεκάθαρη αποστολή: Να σπάσει τα ταμπού σε μια κοινωνία όπου η συζήτηση για την έμμηνο ρύση θεωρείται «βρώμικη» και «ντροπιαστική».

Σύμφωνα με το Reuters, ο χαρακτήρας με το ροζ σώμα σε σχήμα καρδιάς και τα κατακόκκινα χείλη έχει προκαλέσει ως επί το πλείστον θετικές αντιδράσεις, ως ένα βήμα προς την καλύτερη κατανόηση του γυναικείου φύλου. Υπάρχουν όμως και επικριτές της «μικρής δεσποινίδας Περιόδου», που διατυπώνουν ανησυχίες για τη διαιώνιση των στερεοτύπων στην ιαπωνική κοινωνία και την επιφανειακή αντιμετώπιση των διακρίσεων που κρατούν πίσω τις γυναίκες σε πολλά επίπεδα.

«Μέχρι σήμερα, η περίοδος θεωρείται κάτι που πρέπει να κρύβουν οι γυναίκες και πολλοί άνθρωποι έχουν πλήρη άγνοια γι' αυτή. Αν και δεν μπορώ να επαινέσω κατά 100% το manga... θα ήταν καλό αν λειτουργούσε ως ένα βήμα για την καλύτερη εκπαίδευση των πολιτών και την ανοιχτή συζήτηση», εξηγεί στο πρακτορείο η Καζούε Μούτε, καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οσάκα.

Η ταινία «Μικρή δεσποινίς Περίοδος» κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία από την εταιρεία παραγωγής Yoshimoto Kogyo Co. Ltd τον περασμένο μήνα. Βασίζεται σε ένα manga χαρακτήρα από τον καλλιτέχνη Ken Koyama, που έκανε το «ντεμπούτο» της το 2017, και στη συνέχεια «πρωταγωνίστησε» σε βιβλίο από τον εκδοτικό οίκο Kadokawa. Το φιλμ έκανε επίσης πρεμιέρα στην Ταϊβάν αυτόν τον μήνα και θα παιχτεί στους κινηματογράφους του Χονγκ Κονγκ τον Γενάρη.

Little Miss Period (Seiri-chan) theatrical trailer - Shunsuke Shinada-directed movie


Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της αντιμετώπισης περιόδου βρέθηκε στο επίκεντρο των ιαπωνικών ΜΜΕ πρόσφατα, όταν το πολυκατάστημα Daimaru πρότεινε στις γυναίκες υπαλλήλους του να φοράνε ένα «σήμα περιόδου» για να προειδοποιούν τους συναδέλφους τους ότι βρίσκονται σε αυτό το στάδιο του κύκλου τους. Το «σχέδιο» αυτό προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και το πολυκατάστημα αποφάσισε να αναθεωρήσει την πρότασή του, όπως αναφέρει το Reuters.

Κλείσιμο
Στη σειρά manga, η «Μικρή Δεσποινίς Περίοδος» ρίχνει δυνατές γροθιές στην κοιλιά που... ρίχνουν ανάσκελα ορισμένες γυναίκες, ενώ στη συνέχεια τραβά αίμα με μια σύριγγα. Όταν δε ο σύζυγος μιας γυναίκας δεν δείχνει επαρκή κατανόηση, «τρώει» κι αυτόν την... μπουνιά του ώστε να μπει για λίγο στη θέση της!

Η βερσιόν της ταινίας εστιάζει στην ιστορία της Αόκο, μιας εργαζόμενης σε εκδοτικό οίκο με αφεντικό που δεν καταννοέι καθόλου το «βάσανο» της περιόδου της. Ο φίλος της Αόκο είναι ένας χήρος που μεγαλώνει μια κόρη. «Μακάρι οι άνδρες να είχαν κι αυτοί περίοδο, έστω μόνο μια φορά τον χρόνο» παραπονιέται η Αόκο.

Η φεμινίστρια συγγραφέας Μινόρι Κιταχάρα θεωρεί θετική την προσπάθεια να σπάσουν τα ταμπού, ωστόσο δεν εγκρίνει το γεγονός ότι το ζήτημα της περιόδου «αντιμετωπίζεται όπως και στα κωμικά τοκ σόου».

Ο 33χρονος Νομπουγιόσι Γιοσίντα χαρακτήρισε την ταινία «επιμορφωτική». «Οι άνδρες δεν κατανοούν πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η περίοδος για ορισμένες γυναίκες», είπε βγαίνοντας από τον κινηματογράφο. «Η ταινία σε βοηθάει να καταλάβεις». Η φίλη του, 32χρονη Κουμίκο Χαναζάουα, δήλωσε στο πρακτορείο με έμφαση ότι «όλοι οι άνδρες πρέπει να δουν αυτό το φιλμ».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης